Συλλογή δεδομένων για τις ραδιοβιολογικές επιπτώσεις α σωματιδίων σε ανθρώπινα κύτταρα

Διπλωματική Εργασία uoadl:3329626 60 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ιατρική Φυσική-Ακτινοφυσική
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-06-01
Έτος εκπόνησης:
2023
Συγγραφέας:
Νιάπου Κυριακή
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Εμφιετζόγλου Δημήτριος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Γεωργακίλας Αλέξανδρος, Καθηγητής, ΣΕΜΦΕ, ΕΜΠ
Κυριακού Ιωάννα, Επίκουρη Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Πρωτότυπος Τίτλος:
Συλλογή δεδομένων για τις ραδιοβιολογικές επιπτώσεις α σωματιδίων σε ανθρώπινα κύτταρα
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Συλλογή δεδομένων για τις ραδιοβιολογικές επιπτώσεις α σωματιδίων σε ανθρώπινα κύτταρα
Περίληψη:
Στην παρούσα διπλωματική εργασία, μελετήσαμε τις ραδιοβιολογικές επιπτώσεις που έχει η ακτινοβολία α σωματιδίων σε ανθρώπινα κύτταρα. Η ιοντίζουσα ακτινοβολία καθώς διαπερνά την ύλη και μάλιστα τον βιολογικό ιστό, επάγει διαφόρων ειδών βλάβες, όπως DSBs (Double-strand breaks), SSBs(Single-strand breaks), και άλλους τύπους βλαβών, οι οποίες εμφανίζουν μεγάλη πολυπλοκότητα, και αν δεν επιδιορθωθούν αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτωσης του κυττάρου, αλλά και την εμφάνιση μεταλλάξεων και καρκινογένεσης. Είναι, λοιπόν, σημαντικό να γίνει μια εκτενής μελέτη και εμβάθυνση πάνω στον μηχανισμό αλληλεπίδρασης της α ακτινοβολίας με την ύλη και τη συλλογή δεδομένων που αφορούν την απόκριση του DNA σε αυτή.
Συγκεκριμένα, διεξάγαμε Monte Carlo προσομοιώσεις για τα α σωμάτια με τη χρήση λογισμικού προσομοίωσης MCDS και υπολογίσαμε τον αριθμό των διαφόρων τύπων ομαδοποιημένων βλαβών (DSBs, SSBS, nonDSBs) για διάφορα ποσοστά συγκέντρωσης οξυγόνου. Τα δεδομένα που χρησιμοποιήσαμε, τα συλλέξαμε με τη μέθοδο του data mining (εξόρυξη δεδομένων) και με τη βοήθεια της γλώσσας Python και του LQ μοντέλου, υπολογίσαμε τις παραμέτρους α και β που έχουν πολύ μεγάλη κλινική σημασία στο πλάνο θεραπείας. Στη συνέχεια, συγκρίναμε τον αριθμό των βλαβών που προκύπτουν από την α ακτινοβολία με αυτών που προκύπτουν από γ ακτινοβλία χρησιμοποιώντας ως πηγή γ ακτινοβολίας το 137Cs
Τέλος, αναφερθήκαμε στην εφαρμογή της α ακτινοβολίας στην ιατρική, και συγκεκριμένα του ραδιονουκλεϊδίου 223Ra, και συγκρίναμε τη δράση του με τη δράση του 89S στα κύτταρα και τονίσαμε την ανάγκη για περαιτέρω μελέτη των μηχανισμών δράσης αυτών των ραδιονουκλιδίων στην κλινική πράξη.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
α Σωμάτια, Ραδιοβιολογία, MCDS, DSBs, 223Ra στην πυρηνική ιατρική
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
38
Αριθμός σελίδων:
78
Διπλωματική Εργασία -Νιαπου Κυριακη.pdf (3 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο