Μονάδα:
Κατεύθυνση Προϊστορική ΑρχαιολογίαΒιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-10-24
Συγγραφέας:
Γαβριήλ Δημήτριος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Κωνσταντίνος Κοπανιάς, Αναπληρωτής Καθηγητής Αρχαιολογίας Ανατολικής Μεσογείου, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Μαρία Ιακώβου, Καθηγήτρια Προϊστορικής και Πρωτοϊστορικής Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Άρτεμης Γεωργίου, Επίκουρη Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Τα Ταφικά Μνημεία και οι Ταφικές Πρακτικές στην αρχαία Πάφο κατά την Υστεροκυπριακή περίοδο.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Τα Ταφικά Μνημεία και οι Ταφικές Πρακτικές στην αρχαία Πάφο κατά την Υστεροκυπριακή περίοδο.
Περίληψη:
Αν και το ταφικό δείγμα της Κύπρου είναι πλούσιο σε όλες τις φάσεις της Εποχής του Χαλκού, η κυπριακή αρχαιολογία του θανάτου αποτελεί ένα σχετικά ανεξερεύνητο πεδίο. Πέραν λίγων άρθρων, η διατριβή και η μεταγενέστερη μονογραφία της Priscilla Keswani είναι τα μοναδικά έργα που διαπραγματεύονται σε δευτερογενές στάδιο, τα ταφικά έθιμα της Κύπρου μακροϊστορικά και υπερτοπικά. Παρότι η ανάλυση της καταπιάνεται με την κοινωνική σημασία των ταφικών πρακτικών, δεν εξαντλεί τους εντόπιους, κοινωνικούς μηχανισμούς που οδήγησαν στη διαμόρφωση των διακριτών, πολιτισμικών ταυτοτήτων στις διαφορετικές περιφέρειες της μεγαλονήσου.
Η παρούσα διπλωματική εργασία στρέφεται σε αυτή την κατεύθυνση και χρησιμοποιεί σαν μελέτη περίπτωση τη θέση Κούκλια-Παλαίπαφος. Προκειμένου να αναλυθούν οι παφιακές, ταφικές πρακτικές της Υστεροκυπριακής περιόδου, επιστρατεύονται τέσσερις, συναφείς μικρο-κλίμακες που αφορούν στο νεκρικό τοπίο, τις ταφικές κατασκευές, τα σώματα και τα κτερίσματα. Οι τέσσερις αυτές κατηγορίες που εμπλέκονται ενεργά μεταξύ τους, διερευνώνται με σκοπό την εξέταση της κοινωνικής σημασίας των ταφικών ζωνών και των ταφικών μνημείων, των χωρητικών δυνατοτήτων των ταφικών κατασκευών, της συνθετότητας των ταφικών προγραμμάτων, της κοινωνικής αξίας των νεκρών και των προγόνων καθώς και των πιθανών κοινωνικοπολιτικών αλλαγών που επιδρούσαν στον οικισμό καθ’ όλη τη διάρκεια της Υστεροκυπριακής περιόδου. Απώτερος στόχος είναι η απάντηση του διττού ερωτήματος: Γιατί οι Πάφιοι έθαβαν και τιμούσαν με αυτούς τους τρόπους τους νεκρούς τους και πως οι ταφικές πρακτικές βοήθησαν στη ιδεολογική και κοινωνική συνοχή της υδρολογικής λεκάνης;
Κύρια θεματική κατηγορία:
Αρχαιολογία
Λέξεις-κλειδιά:
Πάφος, Κούκλια-Παλαίπαφος, Ταφική Αρχαιολογία, Υστεροκυπριακή περίοδος.
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
468