Επιπτώσεις της επαγγελματικής εξουθένωσης στη νοσηλευτική πρακτική

Διπλωματική Εργασία uoadl:3365204 68 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Αναζωογόνηση
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-11-22
Έτος εκπόνησης:
2023
Συγγραφέας:
Παπαγιαννόπουλος Παναγιώτης
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Κυρώζης Ανδρέας, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ξάνθος Θεόδωρος, Καθηγητής, Τμήμα Μαιευτικής, ΠΑΔΑ
Εκμεκτζόγλου Κωνσταντίνος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Επιπτώσεις της επαγγελματικής εξουθένωσης στη νοσηλευτική πρακτική
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Επιπτώσεις της επαγγελματικής εξουθένωσης στη νοσηλευτική πρακτική
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η πανδημία Covid-19 αποτέλεσε σημαντικό παράγοντα εμφάνισης και περαιτέρω αύξησης του συνδρόμου επαγγελματικής εξουθένωσης στους νοσηλευτές, κάτι το οποίο έχει αναφερθεί ότι οδήγησε σε σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στη νοσηλευτική πρακτική.
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας έρευνας είναι να εξεταστούν οι επιπτώσεις της επαγγελματικής εξουθένωσης στη νοσηλευτική πρακτική.
Υλικό και μεθοδολογία: Χρησιμοποιήθηκε η ποσοτική μέθοδος με τα εξής ερωτηματολόγια: ερωτηματολόγιο διερεύνησης των δημογραφικών και επαγγελματικών χαρακτηριστικών των ερωτηθέντων, ερωτηματολόγιο πτυχών νοσηλευτικής πρακτικής, ερωτηματολόγιο της Κοπεγχάγης (Copenhagen Burnout Inventory) για τη μέτρηση της επαγγελματικής εξουθένωσης, ερωτηματολόγιο Better Nursing Questionnaire για τη μέτρηση της νοσηλευτικής πρακτικής. Το δείγμα αποτελείτο από 313 νοσηλευτές στα νοσοκομεία Σισμανόγλειο και Ελπίς και διήρκησε την περίοδο 30.01.2023-28.02.2023.
Αποτελέσματα: Διαπιστώθηκε ένα μέτριο επίπεδο επαγγελματικής εξουθένωσης των νοσηλευτών του δείγματος. Επίσης, βρέθηκε στατιστικά σημαντική αρνητική συσχέτιση μεταξύ της προσωποκεντρικής νοσηλευτικής και της εξουθένωσης όπως τη βιώνει το άτομο από την συναναστροφή με τους ασθενείς (p=0.014), μεταξύ της προληπτικής νοσηλευτικής και της εξουθένωσης όπως τη βιώνει το άτομο από την συναναστροφή με τους ασθενείς (p=0.001), καθώς και μεταξύ της συνολικής νοσηλευτικής πρακτικής και της εξουθένωσης όπως τη βιώνει το άτομο από την συναναστροφή με τους ασθενείς (p=0.007). Επιπλέον, βρέθηκε στατιστικά σημαντική αρνητική συσχέτιση μεταξύ της προληπτικής νοσηλευτικής και της συνολικής επαγγελματικής εξουθένωσης (p=0.006). Αντίθετα, δε διαπιστώθηκε κάποια συσχέτιση μεταξύ της εξειδίκευσης στη νοσηλευτική και της συνολικής επαγγελματικής εξουθένωσης ή πτυχών αυτής (p>0.05). Τέλος, βρέθηκε στατιστικά σημαντική συσχέτιση μεταξύ των διαστάσεων και του συνόλου της επαγγελματικής εξουθένωσης με τις πτυχές της νοσηλευτικής πρακτικής (p<0.05), με εξαίρεση την απουσία συσχέτισης μεταξύ της συνολικής επαγγελματικής εξουθένωσης και λαθών στη διάγνωση (p>0.05), αλλά και μεταξύ εξουθένωσης όπως τη βιώνει το άτομο όταν βρίσκεται εντός του εργασιακού περιβάλλοντος και λαθών στην αιμοδοσία (p>0.05). Το φύλο, το εκπαιδευτικό επίπεδο, η οικογενειακή κατάσταση, η ύπαρξη παιδιών, τα έτη προϋπηρεσίας, η μονάδα εργασίας, η μόνιμη ή μη θέση εργασίας, βρέθηκαν να διαφοροποιούν το επίπεδο επαγγελματικής εξουθένωσης συνολικά και / ή επί μέρους διαστάσεων αυτής (p<0.05).
Συμπεράσματα: Η επαγγελματική εξουθένωση συσχετίζεται αρνητικά με πτυχές της νοσηλευτικής πρακτικής, συμπεριλαμβανομένων των σφαλμάτων, ενώ το φύλο και η εργασία με ασθενείς με SARS-Cov2 είναι προσδιοριστικοί παράγοντες της επαγγελματικής εξουθένωσης. Στη βάση αυτή κατατίθενται προτάσεις αύξησης της ανθεκτικότητας των νοσηλευτών και δημιουργίας ενός ευνοϊκού εργασιακού περιβάλλοντος.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Επαγγελματική εξουθένωση, Νοσηλευτική, Ασθενής, Νοσοκομείο, Πανδημία
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
76
Αριθμός σελίδων:
81
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Papagiannopoulos_Panagiotis_MSc.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.