Το Υπουργείο Παιδείας και η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος ως φορείς δράσης κατά την Αξιολόγηση Εκπαιδευτικού Έργου στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση 1996-2023

Διδακτορική Διατριβή uoadl:3371327 78 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Παιδαγωγικό Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-12-13
Έτος εκπόνησης:
2023
Συγγραφέας:
Σταύρου Δημήτριος
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Φωτεινός Δημήτριος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Παιδαγωγικό Τμήμα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Παπαδάκης Νικόλαος, Καθηγητής, Σχολή Κοινωνικών Επιστημών, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης, Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Γουβιάς Διονύσιος, Καθηγητής, Τμήμα Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΤΕΠΑΕΣ), Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Βέρδης Αθανάσιος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Παιδαγωγικό Τμήμα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Ρουσσάκης Ιωάννης, Επίκουρος Καθηγητής, Παιδαγωγικό Τμήμα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Παπακωνσταντίνου Αντιγόνη-Άλμπα, Επίκουρη Καθηγήτρια, Παιδαγωγικό Τμήμα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Μπέτσας Ιωάννης, Επίκουρος Καθηγητής, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Το Υπουργείο Παιδείας και η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος ως φορείς δράσης κατά την Αξιολόγηση Εκπαιδευτικού Έργου στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση 1996-2023
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Το Υπουργείο Παιδείας και η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος ως φορείς δράσης κατά την Αξιολόγηση Εκπαιδευτικού Έργου στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση 1996-2023
Περίληψη:
Σκοπός της παρούσας διατριβής είναι η διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο επιδιώκεται η Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στην ελληνική Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση κατά τη χρονική περίοδο 1996 – 2023. Διερευνάται ο ρόλος του Υπουργείου Παιδείας και της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος ως φορέων δράσης στην Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση με έμφαση τόσο στο είδος των διαδράσεων μεταξύ τους όσο και με τις κοινωνικές δομές. Επικεντρωνόμαστε στους τρόπους με τους οποίους οι δύο φορείς δράσης διευκολύνουν ή παρεμποδίζουν τις εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις κατά την εν λόγω περίοδο, στους τρόπους με τον οποίους αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και την ακριβή μορφή που λαμβάνει η αλληλεπίδρασή τους. Το μοντέλο ανάλυσης που προτείνουμε εξετάζει αφενός τον φορέα δράσης, τις προθέσεις του, τους σκοπούς του, τους στόχους του, τους ορισμούς που δίνει σε κάθε κατάσταση και τη διάδραση των φορέων σε κάθε μεταρρυθμιστικό εκπαιδευτικό επεισόδιο. Επιπλέον, εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο η δράση και η διάδραση στην εκπαιδευτική σφαίρα επηρεάζονται από τις υπόλοιπες θεσμικές σφαίρες και συγχρόνως τις επηρεάζουν. Για να το επιτύχουμε αυτό, θέτουμε σε κάθε μεταρρυθμιστικό επεισόδιο υπό εξέταση τα εξής χαρακτηριστικά: α) Στο παραδειγματικό επίπεδο: τις θεσμικές και τις συμβολικές δομές, β) Στο συνταγματικό επίπεδο: τους φορείς δράσης και τους τρόπους διάδρασής τους.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Αξιολόγηση Εκπαιδευτικού Έργου, Υπουργείο Παιδείας, Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος, Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση, Φορέας Δράσης
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
223
Αριθμός σελίδων:
216
Stavrou_Diatrivh_Final.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο