Η επίδραση της αντιψυχωτικής αγωγής κατά την διάρκεια της κύησης στην νευροανάπτυξη του παιδιού

Διπλωματική Εργασία uoadl:3371516 99 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Γενική και Εξειδικευμένη Παιδιατρική: Κλινική Πράξη και Έρευνα
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-12-19
Έτος εκπόνησης:
2023
Συγγραφέας:
Ανδριανοπούλου Ευαγγελία-Θεοδώρα-Πελαγία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Αλεβιζόπουλος Γεώργιος, Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Λιάπη Χάρις, Αφυπηρετήσασα Καθηγήτρια, Τμήμα Ιατρικής, ΕΚΠΑ
Μπριάνα Δέσποινα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Ιατρικής, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η επίδραση της αντιψυχωτικής αγωγής κατά την διάρκεια της κύησης στην νευροανάπτυξη του παιδιού
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η επίδραση της αντιψυχωτικής αγωγής κατά την διάρκεια της κύησης στην νευροανάπτυξη του παιδιού
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η μελέτη στοχεύει στην διερεύνηση της νευροαναπτυξιακής επίδρασης των αντιψυχωτικών φαρμάκων σε παιδιά, που γεννήθηκαν από μητέρες που λάμβαναν, κατά την περιγεννητική περίοδο, τυπικά ή άτυπα αντιψυχωτικά.
Μεθοδολογία: Πραγματοποιήθηκε αναζήτηση σε βάσεις δεδομένων, σύμφωνα με τα κρι-τήρια ένταξης και αποκλεισμού. Οι μελέτες αφορούσαν μητέρες με ψυχική ασθένεια πριν την σύλληψη ή υποτροπίασαν, λαμβάνοντας αντιψυχωτική αγωγή κατά την περιγεννητική περίοδο και τα παιδιά τους εξετάστηκαν για τυχόν Νευροαναπτυξιακές διαταραχές λόγω της έκθεσής τους σε αντιψυχωτική αγωγή.
Αποτελέσματα: 3 μελέτες εντοπίστηκαν, στις οποίες τα παιδιά εκτέθηκαν και εμφάνισαν ΔΕΠ-Υ με συγκεντρωτικό odds ratio 2,33 (95% ΔΕ = 1,69 – 3,20) που δηλώνει ότι τα παι-διά που εκτέθηκαν σε αντιψυχωτικά είναι 2,33 φορές πιθανότερο να εμφανίσουν ΔΕΠ-Υ σε σχέση με τα παιδιά που δεν εκτέθηκαν. Η σχέση αυτή ήταν στατιστικά σημαντική (p<0,001). Όσο αφορά την Κοινωνικό-συναισθηματική και Ψυχική ανάπτυξη, βρέθηκε ότι το συγκεντρωτικό odds ratio ήταν 2,33 (95% ΔΕ = 1,68 – 3,22) που δηλώνει ότι τα παιδιά που εκτέθηκαν ήταν 2,33 φορές πιθανότερο να εμφανίσουν καθυστέρηση σε σχέση με τα μη εκτεθειμένα παιδιά. Η σχέση αυτή ήταν στατιστικά σημαντική (p<0,001). Τέλος, βρέ-θηκε ότι τα παιδιά που εκτέθηκαν και εμφάνισαν καθυστέρηση στην Κινητική ανάπτυξη είχαν συγκεντρωτικό odds ratio 2,93 (95% ΔΕ = 1,86 – 4,61). Άρα, τα παιδιά που εκτέθη-καν σε αντιψυχωτικά ήταν 2,93 φορές πιθανότερο να εμφανίσουν καθυστέρηση στην Κι-νητική ανάπτυξη σε σχέση με τα παιδιά που δεν εκτέθηκαν. Η σχέση αυτή ήταν στατιστικά σημαντική (p<0,001).
Συζήτηση: Η έκθεση του εμβρύου σε αντιψυχωτικά μπορεί να προκαλέσει βραχυπρόθε-σμη καθυστερημένη ανάπτυξη στην κινητική, κοινωνική-συναισθηματική και προσαρμο-στική συμπεριφορά. Ωστόσο, χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Αντιψυχωτική αγωγή, Κύηση, Νευροαναπτυξιακές διαταραχές
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
146
Αριθμός σελίδων:
119
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο