Μοριακή μελέτη για την ανακάλυψη βιοδεικτών και θεραπευτικών στόχων στον καρκίνο της ουροδόχου κύστης

Διδακτορική Διατριβή uoadl:3372890 41 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Ιατρικής
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2023-12-21
Έτος εκπόνησης:
2023
Συγγραφέας:
Μουλαβασίλης Ναπολέων
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Διονύσιος Μητρόπουλος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Νικόλαος Νικητέας, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Χρήστος Αλαμανής, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Κωνσταντίνος Στραβοδήμος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ιωάννης Αναστασίου, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ιωάννης Αδαμάκης, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Μοριακή μελέτη για την ανακάλυψη βιοδεικτών και θεραπευτικών στόχων στον καρκίνο της ουροδόχου κύστης
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Μοριακή μελέτη για την ανακάλυψη βιοδεικτών και θεραπευτικών στόχων στον καρκίνο της ουροδόχου κύστης
Περίληψη:
Η διάγνωση, αντιμετώπιση και παρακολούθηση του καρκίνου της ουροδόχου κύστης αποτελεί ένα σύνθετο πρόβλημα της παγκόσμιας υγείας. Ο ρόλος της κυτταρολογίας στη διάγνωση και παρακολούθηση του καρκίνου της ουροδόχου κύστης είναι καθοριστικός. Το αναθεωρημένο σύστημα αναφοράς της κυτταρολογικής εξέτασης των ούρων κατά Paris (TPS) καθόρισε μορφολογικά κριτήρια δίνοντας έμφαση στον υψηλόβαθμης κακοήθειας ουροθηλιακό καρκίνο, μειώνοντας τις αβέβαιες διαγνώσεις. Στη μελέτη μας αξιολογήσαμε τον κίνδυνο κακοήθειας (ROM) για κάθε κατηγορία ΤPS μελετώντας προοπτικά 110 ασθενείς που υπεβλήθησαν σε διουρηθρική αφαίρεση όγκου κύστης στην κλινική μας. Η διαγνωστική ακρίβεια της κυτταρολογικής εξέτασης ούρων αποδείχθηκε πολύ υψηλή για τη διάγνωση του υψηλόβαθμης κακοήθειας ουροθηλιακό καρκίνωμα, υποστηρίζοντας το θεμελιώδη ρόλο της κυτταρολογίας στην ογκολογία του ουροποιητικού.
Στη συνέχεια, σε μια προσπάθεια να ενισχύσουμε τη δυνατότητα πρόβλεψης της υποτροπής του καρκίνου της ουροδόχου κύστης, συγκεντρώσαμε μία μετα-κοόρτη τι ανακάλυψης 1135 μικροσυστοιχιών μεταγραφωμάτων καρκίνου ουροδόχου κύστης και προσεγγίσαμε τη νόσο ως μια μοριακή συνέχεια αλλαγών. Χρησιμοποιώντας το στάδιο (Τ) της νόσου ως μεταβλητή ελέγχου που αντικατοπτρίζει την ανάπτυξη και εξέλιξη του όγκου, διερευνήσαμε τις μοριακές αλλαγές και τις αλλαγές στα επίπεδα γονιδιακής έκφρασης. Με την υπόθεση ότι τα επίπεδα έκφρασης των βέλτιστων προγνωστικών βιοδεικτών θα πρέπει να ακολουθούν μια μονοτονική τάση με το υψηλότερο στάδιο της νόσου, καταλήξαμε σε μια υπογραφή 8 γονιδίων ικανή να διαστρωματώνει τους ασθενείς σε χαμηλού και υψηλού κινδύνου για πιθανότητα υποτροπής του καρκίνου της ουροδόχου κύστης.
Τέλος, επιλέγοντας ένα από τα 8 γονίδια της γονιδιακής υπογραφής, το ZFP2, που είναι και το λιγότερο μελετημένο στη βιβλιογραφία, δημιουργήσαμε μια προκαταρκτική κοόρτη με 14 ασθενείς που υπεβλήθησαν σε διουρηθρική αφαίρεση του όγκου της κύστης τους στην Ά Ουρολογική κλινική ΕΚΠΑ. Σε αυτά τα δείγματα μετρήσαμε την έκφραση του γονιδίου ZFP2 με ανάλυση ΡT-PCR. Η ανάλυση των δεδομένων επιβεβαίωσε τις παρατηρήσεις μας και μας έδειξε ότι τα επίπεδα έκφρασής του γονιδίου ZFP2 αυξoρυθμίζονται στους ασθενείς εκείνους που παραμένουν ελεύθεροι υποτροπής. Η χρήση του, εφόσον επιβεβαιωθεί σε περισσότερες μελέτες, θα μπορέσει να προταθεί στη παρακολούθηση των ασθενών με καρκίνο της ουροδόχου κύστης.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Καρκίνος, Ουροδόχος κύστη, Βιοδείκτης, Κυτταρολογία
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
171
Αριθμός σελίδων:
118
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2024-12-21.

ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ pergamos.pdf
3 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2024-12-21.