Διαδερμικός θερμοκαυτηριασμός με χρήση μικροκυμάτων (microwave ablation- MWA) νεφροκυτταρικού καρκίνου: μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα

Διδακτορική Διατριβή uoadl:3376941 46 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Ιατρικής
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-01-02
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Ευθυμίου Ευγενία
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Kελέκης Νικόλαος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Μπρούντζος Ηλίας, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Αλεξοπούλου Ευθυμία, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Φιλιππιάδης Δημήτριος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Σπηλιόπουλος Σταύρος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Παπακωσταντίνου Ολυμπία, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Βελονάκης Γεώργιος, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Διαδερμικός θερμοκαυτηριασμός με χρήση μικροκυμάτων (microwave ablation- MWA) νεφροκυτταρικού καρκίνου: μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Διαδερμικός θερμοκαυτηριασμός με χρήση μικροκυμάτων (microwave ablation- MWA) νεφροκυτταρικού καρκίνου: μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα
Περίληψη:
Εισαγωγή
Σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, ο διαδερμικός θερμοκαυτηριασμός αποτελεί ενδεδειγμένη μέθοδο αντιμετώπισης μικρών νεφροκυτταρικών όγκων (RCC) με διάμετρο ≤ 3 εκ. Στη τρέχουσα βιβλιογραφία ο αριθμός των μελετών που αφορούν την αντιμετώπιση των εν λόγω όγκων με τη χρήση μικροκυμάτων (MWA) παραμένει περιορισμένος. Επιπλέον, έχουν προταθεί διάφορα συστήματα αξιολόγησης των μορφομετρικών χαρακτηριστικών των πρωτοπαθών όγκων νεφρού, με σκοπό τη πρόβλεψη της υποτροπής και των επιπλοκών ακολούθως της χειρουργικής επέμβασης. Η εφαρμογή και ο ρόλος των ανωτέρω συστημάτων στις διαδερμικές τεχνικές θερμοκαυτηριασμού παραμένει υπό διερεύνηση.
Σκοπός της μελέτης
Ο σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η αναδρομική αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας της χρήσης του θερμοκαυτηριασμού με μικροκύματα στη θεραπεία νεφροκυτταρικών καρκινωμάτων σταδίου T1 υπό την καθοδήγηση του αξονικού τομογράφου. Παράλληλα, η παρούσα έρευνα αποσκοπεί στη διερεύνηση του ρόλου δύο συστημάτων βαθμονόμησης των νεφροκυτταρικών όγκων, των RENAL και mRENAL, στο τελικό ογκολογικό αποτέλεσμα.
Υλικά και μέθοδοι
Στη μελέτη συμπεριελήφθησαν 76 ασθενείς σταδίου T1 (T1N0M0), 84% εξ αυτών σταδίου T1a και 16% σταδίου T1b. Όλοι οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε MWA υπό καθοδήγηση αξονικού τομογράφου. Ο μέσος όρος του μεγέθους των βλαβών ήταν 3 εκ. Η πλειονότητα των βλαβών ήταν εξωφυτικές (84.2%), με >7 mm εγγύτητα στο πυελοκαλυκικό σύστημα (55.3%), οπίσθια εντόπιση (72.0%), χωρίς να διαπερνούν τις πολικές γραμμές (56,6%). Η μέση βαθμολογία των RENAL και mRENAL ήταν 5.7 (SD=1.9) και 6.1 (SD=2.1) αντίστοιχα.
Αποτελέσματα
Όσον αφορά τους όγκους σταδίου Τ1a υπολειμματικός όγκος εντοπίστηκε σε 3 ασθενείς (3/64) (LCT-primary technical success 95,3%), στους οποίους πραγματοποιήθηκε δεύτερη συνεδρία θερμοκαυτηριασμού, χωρίς να αναδειχθεί υπολειμματική ενεργή νόσος κατά την παρακολούθηση αυτών (secondary technical success 100%). Για τους όγκους σταδίου Τ1b υπολειμματικός όγκος εντοπίστηκε σε 4 ασθενείς (4/12) (LCT-primary technical success 66,7%). Επιπροσθέτως, η στατιστική πολυπαραγοντική μελέτη που πραγματοποιήθηκε ανέδειξε σημαντική προγνωστική ικανότητα αμφότερων των συστημάτων βαθμονόμησης για πρόοδο νόσου, με κατώτερο όριο το 6,5. Επίσης, διαπιστώθηκε πως η πρόοδος νόσου ήταν στατιστικώς σημαντικά μεγαλύτερη σε όγκους με διάμετρο > 4 εκ, με σημαντική εγγύτητα στη νεφρική πύελο (< 4 χιλ), σε όγκους που διαπερνούσαν (> 50%) τις πολικές γραμμές και σε όγκους με πρόσθια εντόπιση. Κανένα από τα επιμέρους χαρακτηριστικά των κλιμάκων RENAL και mRENAL δεν επηρέασε σημαντικά τη πιθανότητα επιπλοκών.
Συμπέρασμα
Τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης υποδεικνύουν ότι ο διαδερμικός θερμοκαυτηριασμός με μικροκύματα είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική μέθοδος για τη θεραπεία των T1 νεφροκυτταρικών όγκων. Επίσης, η παρούσα μελέτη αποδεικνύει πως η πιθανότητα υποτροπής ακολούθως του θερμοκαυτηριασμού αυξάνεται σημαντικά με την αύξηση του μεγέθους του όγκου (> 4εκ), την εγγύτητα <4 χιλ στο πυελοκαλυκικό σύστημα και σε όγκους που διαπερνούν την νοητή πολική γραμμή του νεφρού περισσότερο > 50%.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Θερμοκαυτηριασμός με μικροκύματα, Νεφροκυτταρικός όγκος, Επεμβατική ογκολογία
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
72
Αριθμός σελίδων:
81
ΔΙΑΤΡΙΒΗ 2023 (1).pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο