Unraveling the role of TGF-β superfamily signaling in the pathogenesis of a-synucleinopathies

Διπλωματική Εργασία uoadl:3389021 59 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Νευροεπιστήμες
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-02-07
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Γιαννοπούλου Μαρία-Ιωάννα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ξυλούρη Μαρία, Ερευνήτρια Γ', Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ)
Στεφανής Λεωνίδας, Καθηγητής Νευρολογίας και Νευροβιολογίας, Ιατρική Σχολή
Παπαζαφείρη Παναγιώτα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Φυσιολογίας Ζώων, Τμήμα Βιολογίας, Σχολή Θετικών Επιστημών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Unraveling the role of TGF-β superfamily signaling in the pathogenesis of a-synucleinopathies
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Διερεύνηση του ρόλου σηματοδότησης της υπεροικογένειας TGF-β στην παθογένεια των α-συνουκλεϊνοπαθειών
Περίληψη:
Εκτεταμένα στοιχεία υπογραμμίζουν τον ρυθμιστικό ρόλο της σηματοδότησης της υπεροικογένειας του μετασχηματιστικού αυξητικού παράγοντα-β (TGF-β) στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Τα σύμπλοκα που ανήκουν σε αυτήν την υπεροικογένεια, συμπεριλαμβανομένων των TGF-βs, των ακτιβινών και των μορφογενετικών πρωτεϊνών των οστών (BMPs), ρυθμίζουν καίρια γεγονότα κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του εγκεφάλου και της αποκατάστασης τραυμάτων στον εγκεφαλικό ιστό, συμπεριλαμβανομένης της ρύθμισης της νευρικής διάταξης, της νευρογένεσης, της γλοιογένεσης, της ανάπτυξης της μικρογλοίας, της μυελινοποίησης και των νευρικών διασυνδέσεων του εγκεφάλου. Οι μεταγραφικές επιδράσεις της σήμανσης TGF-β μεσολαβούνται από μέλη της οικογένειας πρωτεϊνών Smad, τα οποία, κατά τη δέσμευση συστατικών στους υποδοχείς TGF-β, συσσωρεύονται στον πυρήνα για τη ρύθμιση της έκφρασης των γονιδίων. Οι πρόοδοι στη γενετική και στα ζωικά μοντέλα υποδηλώνουν μια απροσδόκητη συμμετοχή του ανοσοποιητικού συστήματος στην έναρξη και την ανάπτυξη νευροεκφυλιστικών νοσημάτων, όπως η νόσος του Πάρκινσον (PD) και η ατροφία πολλαπλών συστημάτων (MSA), που ονομάζονται συλλογικά α-συνουκλεϊνοπάθειες. Το βασικό χαρακτηριστικό τόσο του PD όσο και του MSA είναι η μη φυσιολογική συσσώρευση της νευρωνικής πρωτεΐνης α-συνουκλεϊνης (aSyn) εντός των νευρώνων ή των ολιγοδενδροκυττάρων, αντίστοιχα. Ωστόσο, η συμβολή του μονοπατιού σηματοδότησης της υπεροικογένειας TGF-β στην έναρξη και την εξέλιξη των νόσων αυτών, παραμένει ακόμα αδιευκρίνιστη.
Στην παρούσα διπλωματική εργασία, προκειμένου να εξετάσουμε τη συμβολή του μονοπατιού σηματοδότησης TGF-β στην σχετιζόμενη με την α-συνουκλεΐνη παθολογία, επωάσαμε κύτταρα ολιγοδενδροκυττάρων προερχόμενα από αρουραίους με ανασυνδυασμένες ινιδιακές μορφές ανθρώπινης α-συνουκλεΐνης (Pre-Formed Fibrils-PFFs) ή με ινίδια από εγκέφαλο ασθενών με PD και εκτιμήσαμε το μοτίβο φωσφορυλίωσης των πρωτεϊνών τελεστών Smad του TGF-β και του BMP μονοπατιού. Επιπλέον, αξιολογήσαμε τις επιδράσεις αναστολής του υποδοχέα I του TGF-β στην παθολογική συσσώρευση α-συνουκλεΐνης εντός των ολιγοδενδροκυττάρων. Τέλος, πραγματοποιήσαμε προκαταρκτική ανάλυση του μοτίβου ενεργοποίησης του TGF-β και BMP μονοπατιού σηματοδότησης, καθώς και της νευροφλεγμονώδους απόκρισης σε ένα ζωντανό μοντέλο α-συνουκλεϊνοπάθειας που καθιερώθηκε με τη χρήση PFF ή PD ινιδίων, χρησιμοποιώντας ένα καινοτόμο μοντέλο ποντικού διπλής αναφοράς TGF-β/BMP.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
ζωικά μοντέλα, BMP, ανοσοαπόκριση, ατροφία πολλαπλών συστημάτων, ολιγοδενδροκύτταρα, νόσος Πάρκινσον, Smads, συνουκλεϊνοπάθειες, TGF-β
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
77
Αριθμός σελίδων:
55
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2026-02-08.

Master Thesis_Giannopoulou.pdf
2 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2026-02-08.