Ο ρόλος της ωκυτοκίνης στα άτομα με διαταραχή στο φάσμα του αυτισμού

Διπλωματική Εργασία uoadl:3391636 107 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Γενική και Εξειδικευμένη Παιδιατρική: Κλινική Πράξη και Έρευνα
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-03-13
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Αθουσάκη Χρυσούλα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Παναγιώτα Περβανίδου ,Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ευαγγελία Χαρμανδάρη, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Αργύριος Ντινόπουλος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ο ρόλος της ωκυτοκίνης στα άτομα με διαταραχή στο φάσμα του αυτισμού
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ο ρόλος της ωκυτοκίνης στα άτομα με διαταραχή στο φάσμα του αυτισμού
Περίληψη:
ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Η διαταραχή στο φάσμα του αυτισμού είναι μια νευροαναπτυξιακή διαταραχή που χαρακτηρίζεται από ελλείμματα στην κοινωνική επικοινωνία και αλληλεπίδραση και περιορισμένα ενδιαφέροντα. Ο ρόλος της ωκυτοκίνης, ενός νευροπεπτιδίου που εμπλέκεται στον κοινωνικό δεσμό και τη ρύθμιση της κοινωνικής συμπεριφοράς, έχει κερδίσει σημαντική προσοχή σε σχέση με τη διαταραχή στο φάσμα του αυτισμού.

ΣΚΟΠΟΣ: Η παρούσα εργασία στοχεύει να ανασκοπήσει την υπάρχουσα βιβλιογραφία σχετικά με τον ρόλο της ωκυτοκίνης στην κοινωνική συμπεριφορά και τον αυτισμό, διερευνώντας τους μηχανισμούς δράσης της, τα πιθανά θεραπευτικά αποτελέσματα και τις επιπτώσεις για την εξατομικευμένη ιατρική.

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ: Πρόκειται για περιγραφική βιβλιογραφική ανασκόπηση. Διεξήχθη μια αναζήτηση σε πολλές βάσεις δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων των PubMed, PsycINFO και Scopus. Συμπεριλήφθηκαν μελέτες που δημοσιεύθηκαν κυρίως μεταξύ το 2010 και 2022.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Η ωκυτοκίνη είναι ένα νευροπεπτίδιο που εμπλέκεται στον κοινωνικό δεσμό, την εμπιστοσύνη και την κοινωνική νόηση. Μελέτες έχουν δείξει ότι η χορήγηση ωκυτοκίνης μπορεί να ενισχύσει την κοινωνική συμπεριφορά, να βελτιώσει την αναγνώριση των συναισθημάτων και να αυξήσει την βλεμματική επαφή σε άτομα με αυτισμό. Ωστόσο, οι επιδράσεις της ωκυτοκίνης ποικίλλουν μεταξύ των ατόμων, υποδηλώνοντας την παρουσία ατομικών διαφορών στην ανταπόκριση στην ωκυτοκίνη. Οι μηχανισμοί δράσης της περιλαμβάνουν τη ρύθμιση των περιοχών του εγκεφάλου που εμπλέκονται στην κοινωνική επεξεργασία, όπως η αμυγδαλή και ο προμετωπιαίος φλοιός.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Η παρούσα ανασκόπηση υπογραμμίζει τη συμμετοχή της ωκυτοκίνης στην παθοφυσιολογία του αυτισμού αλλά και τον πιθανό ρόλο της ως θεραπευτικό στόχο για τη βελτίωση της κοινωνικής λειτουργίας σε άτομα με αυτισμό. Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την πλήρη κατανόηση της πολυπλοκότητας των επιδράσεων της ωκυτοκίνης, συμπεριλαμβανομένης της αναγνώρισης βιοδεικτών ή δεικτών συμπεριφοράς που σχετίζονται με την ανταπόκριση στη χορήγηση της. Επιπλέον, η υπογραμμίζει τη σημασία των προσεγγίσεων εξατομικευμένης ιατρικής στον αυτισμό, λαμβάνοντας υπόψη την ετερογένεια και τις ατομικές διαφορές στην ανταπόκριση στη θεραπεία.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Ωκυτοκίνη, Aυτισμός, Kοινωνικές διαταραχές, Kοινωνική γνώση, Eξατομικευμένη ιατρική
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
134
Αριθμός σελίδων:
63
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Athousaki_Chrysoula_MSc.pdf
934 KB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.