Τραυματικές εμπειρίες Ελλήνων εφήβων και εξωτερικευμένα προβλήματα: ο διαμεσολαβητικός ρόλος της οικογενειακής λειτουργικότητας

Διπλωματική Εργασία uoadl:3395708 44 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ψυχική Υγεία και Ψυχιατρική Παιδιών και Εφήβων
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-04-08
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Παπαλεξάνδρου Γεωργία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Κολαΐτης Γεράσιμος, Ομότιμος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Γιαννακόπουλος Γεώργιος, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Σταύρου Πήλιος-Δημήτρης, Επίκουρος Καθηγητής, Τομέας Ψυχολογίας, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Τραυματικές εμπειρίες Ελλήνων εφήβων και εξωτερικευμένα προβλήματα: ο διαμεσολαβητικός ρόλος της οικογενειακής λειτουργικότητας
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Τραυματικές εμπειρίες Ελλήνων εφήβων και εξωτερικευμένα προβλήματα: ο διαμεσολαβητικός ρόλος της οικογενειακής λειτουργικότητας
Περίληψη:
Θεωρητικό υπόβαθρο: Η έκθεση σε τραυματικές εμπειρίες έχει σχετιστεί με τη μειωμένη λειτουργικότητα του ατόμου, η οποία στους εφήβους εκδηλώνεται, συχνά, με εξωτερικευμένα προβλήματα. Η οικογενειακή λειτουργικότητα έχει βρεθεί να διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στη σχέση μεταξύ τραυματικών εμπειριών και ψυχοπαθολογίας των παιδιών ή των εφήβων.
Σκοπός: Η αξιολόγηση της σχέσης μεταξύ της έκθεσης σε τραυματικές εμπειρίες και των εξωτερικευμένων προβλημάτων και η διερεύνηση του πιθανού διαμεσολαβητικού ρόλου της οικογενειακής λειτουργικότητας στη σχέση ανάμεσα στις μεταβλητές αυτές, σε κοινοτικό δείγμα Ελλήνων εφήβων.
Μεθοδολογία: Συμπεριλήφθηκαν 712 έφηβοι μαθητές, με μέση ηλικία τα 15,03 έτη (Τ.Α = 0,82, 62,1% κορίτσια) και 685 γονείς/κηδεμόνες (84,2% γυναίκες). Τα εργαλεία συλλογής δεδομένων που αξιοποιήθηκαν ήταν τα «Ερωτηματολόγια Αξιολόγησης της Προσαρμοστικής Λειτουργικότητας και των Προβλημάτων Συμπεριφοράς και Συναισθήματος» για γονείς παιδιών 6-18 ετών και για εφήβους 11-18 ετών, το «Διεθνές Ερωτηματολόγιο Τραύματος για παιδιά και εφήβους», η υποκλίμακα Γενικής Λειτουργίας της «Κλίμακας Αξιολόγησης της Οικογενειακής Λειτουργίας» και η κλίμακα «Κατάθλιψης, Στρες και Άγχους».
Αποτελέσματα: Στο κλινικό/ υποκλινικό φάσμα των εξωτερικευμένων προβλημάτων ανήκε το 23,4% των αγοριών και το 26,5% των κοριτσιών. Παρουσιάστηκε στατιστικά σημαντική σχέση μεταξύ της έκθεσης σε τραυματικές εμπειρίες και των εξωτερικευμένων προβλημάτων των κοριτσιών (β = 0,21, p <0,05) και των αγοριών (β = 0,30, p <0,05) του φυσιολογικού φάσματος, έχοντας ελέγξει για τα κοινωνικοδημογραφικά χαρακτηριστικά, την οικογενειακή λειτουργικότητα και την ψυχοπαθολογία των γονέων. Αυτή η σχέση ήταν στατιστικά μη σημαντική για τα κορίτσια (β = 0,13, p >0,05) και τα αγόρια (β = 0,14, p >0,05) του κλινικού/υποκλινικού φάσματος. Η οικογενειακή λειτουργικότητα διαμεσολαβούσε μερικώς τη σχέση της έκθεσης σε τραυματικές εμπειρίες και των εξωτερικευμένων προβλημάτων (b = 0,13, p<0,05; b = 0,47, p<0,05).
Συμπεράσματα: Η οικογενειακή λειτουργικότητα διαδραματίζει διαμεσολαβητικό ρόλο μεταξύ της έκθεσης σε τραυματικές εμπειρίες και των εξωτερικευμένων προβλημάτων, δεδομένο που δύναται να αξιοποιηθεί ερευνητικά, καθώς και στην κλινική πρακτική στη θεραπεία οικογένειας.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Τραυματικές εμπειρίες, Εξωτερικευμένα προβλήματα, Οικογενειακή λειτουργικότητα, Εφηβεία
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
98
Αριθμός σελίδων:
95
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Papalexandrou_Georgia_MSc.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.