«Ο ρόλος της Ασφάλειας σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης: Περίπτωση μελέτης σε τραπεζικούς οργανισμούς»

Διπλωματική Εργασία uoadl:3395765 10 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Στρατηγικές Διαχείρισης Καταστροφών και Κρίσεων στους Διοικητικούς και Αναπτυξιακούς Τομείς
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-04-08
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Μπακόλας Ιωάννης
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Βασίλειος Μαρτζάκλης»
«M.Sc. Αξιωματικός Πυροσβεστικού Σώματος
Πτυχιούχος Δημόσιας Διοίκησης Παντείου Πανεπιστημίου
Expert E.U. Civil Protection Mechanism»
Δρ. «Δανάμος Γεώργιος», «Ε.ΔΙ.Π Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος ΕΚΠΑ,
Δρ. «Εμμανουήλ Σκούρτσος», «Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος ΕΚΠΑ,
Δρ. «Χρήστος Φίλης», «ΕΤΕΠ Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
«Ο ρόλος της Ασφάλειας σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης: Περίπτωση μελέτης σε τραπεζικούς οργανισμούς»
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
«Ο ρόλος της Ασφάλειας σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης: Περίπτωση μελέτης σε τραπεζικούς οργανισμούς»
Περίληψη:
Περίληψη
Η παρούσα διατριβή έχει να κάνει με το ρόλο της Ασφάλειας στην διαχείριση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στους τραπεζικούς οργανισμούς. Από την αρχή του κόσμου οι άνθρωποι έρχονταν αντιμέτωποι με κινδύνους και καταστροφές κυρίως φυσικές τις οποίες δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν. Στη συνέχεια και όσο περνούσαν τα χρόνια ήρθαν να προστεθούν και οι τεχνολογικές ή ανθρωπογενείς καταστροφές και τελευταίες οι NaTech καταστροφές. Οι καταστροφές όλων των ειδών έχουν σοβαρές συνέπειες για τον άνθρωπο, την περιουσία του, το περιβάλλον, τις υποδομές και για την κοινωνία στο σύνολό της. Η διαρκώς αυξανόμενη ένταση και συχνότητα εμφάνισής τους οδήγησε τους φορείς τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο να αναλάβουν δράση για την προστασία ενάντια σε αυτούς τους κινδύνους και τη μείωση των επιπτώσεών τους.
Η μείωση των επιπτώσεων των καταστροφών δεν έχει να κάνει μόνο με τη διαχείριση κατά τη διάρκεια της κρίσης και την αντιμετώπιση των συνεπειών αφού περάσει αλλά κυρίως με την πρόληψη. Η πρόληψη είναι κομβικής σημασίας για την ελαχιστοποίηση των συνεπειών που ακολουθούν μια καταστροφή καθώς προετοιμάζουν και θωρακίζουν τις κοινότητες έτσι ώστε να είναι λιγότερο ευάλωτες. Η διαχείριση των καταστροφών και στα τρία στάδια (πρόληψη, διαχείριση, αντιμετώπιση) συντονίζεται από κεντρικούς φορείς, ενώ είναι απαραίτητα και οι συνεργασία μικρότερων φορέων, όπως είναι οι δήμοι και οι περιφέρειες. Στην Ελλάδα το συντονιστικό ρόλο έχει η Πολιτική Προστασία.
Οι καταστροφές και οι κρίσεις είναι θέματα που απασχολούν και τους εργασιακούς χώρους. Υπάρχει ευρύ νομοθετικό πλαίσιο που σχετίζεται με την προστασία από καταστάσεις όπως σεισμοί και πυρκαγιές και τις απαιτούμενες ενέργειες για την αποτελεσματική διαχείρισή τους, καθώς και για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων. Το νομοθετικό πλαίσιο υποχρεώνει τις επιχειρήσεις να τηρούν κάποιους κανόνες ασφαλείας με σκοπό να μην διακινδυνεύεται η ασφάλεια των εργαζομένων.
Σαν χώρος εργασίας επιλέγονται οι τραπεζικοί οργανισμοί επειδή έχουν ολόκληρο τμήμα Ασφάλειας το οποίο είναι υπεύθυνο για τη διαχείριση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, συντάσσουν το σχέδιο έκτακτης ανάγκης και συντονίζουν τη διαδικασία εκκένωσης. Σαν παράδειγμα τραπεζικού οργανισμού χρησιμοποιείται η Τράπεζα της Ελλάδος και από την ανάλυση προκύπτει ότι οι τραπεζικοί οργανισμοί συμμορφώνονται με την ισχύουσα νομοθεσία. Η Ασφάλεια έχει καθοριστικό ρόλο στην προετοιμασία για μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, στη διαχείριση και την αντιμετώπισή της. Τέλος, η συνεργασία ανθρώπων με έξυπνες τεχνολογίες θα μπορούσε να δώσει λύση σε διλήμματα και δύσκολες αποφάσεις.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Λέξεις κλειδιά: Φυσικές Καταστροφές, Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης, Σχέδιο Εκκένωσης, Μελέτη Περίπτωσης, Τραπεζικοί Οργανισμοί
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
44
Αριθμός σελίδων:
67
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

BAKOLASDIPLOMATIKI.pdf
2 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.