Ο λόγος του ύψους του σύνθετου αισθητικού δυναμικού ενεργείας του επιπολής κερκιδικού νεύρου κατά την καταγραφή του σε δύο σημεία, ως δείκτης αρχόμενης πολυνευροπάθειας σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη

Διπλωματική Εργασία uoadl:3396384 23 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Κλινική Νευροφυσιολογία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-04-15
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Κορώνα Ευθυμία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Kαρανδρέας Νικόλαος, Ομότιμος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Επιβλέπων
Κοκότης Παναγιώτης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Αναγνώστου Ευάγγελος, ΕΔΙΠ, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ο λόγος του ύψους του σύνθετου αισθητικού δυναμικού ενεργείας του επιπολής κερκιδικού νεύρου κατά την καταγραφή του σε δύο σημεία, ως δείκτης αρχόμενης πολυνευροπάθειας σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ο λόγος του ύψους του σύνθετου αισθητικού δυναμικού ενεργείας του επιπολής κερκιδικού νεύρου κατά την καταγραφή του σε δύο σημεία, ως δείκτης αρχόμενης πολυνευροπάθειας σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη.
Περίληψη:
Σκοπός: Η διαβητική πολυνευροπάθεια αποτελεί συχνή επιπλοκή του σακχαρώδη διαβήτη. Η νευροφυσιολογική μελέτη μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωσή της όταν υπάρχουν ενδεικτικά σημεία ή συμπτώματα, αλλά και να εντοπίσει υποκλινικές διαταραχές. Η διαβητική πολυνευροπάθεια είναι μια μηκοεξαρτώμενη αξονική κυρίως πολυνευροπάθεια, όπου παρατηρείται το φαινόμενο της παλίνδρομης νέκρωσης και τα περιφερικά τμήματα των νεύρων προσβάλλονται πιο πρώιμα από τα κεντρικά. Σκοπός της μελέτης αυτής είναι να μελετήσει το λόγο του ύψους του σύνθετου αισθητικού δυναμικού ενεργείας (ΣΑΔΕ) του κερκιδικού νεύρου, κατά την καταγραφή του σε δύο σημεία, το ένα κεντρικότερα στον καρπό και το άλλο περιφερικότερα στον έσω κλάδο, τόσο σε υγιείς μάρτυρες, όσο και σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, ώστε να διερευνηθεί η πιθανή χρησιμότητά του ως τρόπου ελέγχου μιας αρχόμενης πολυνευροπάθειας.
Μεθοδολογία- Υλικό: Πρόκειται για συγχρονική μελέτη ασθενών μαρτύρων. Το δείγμα της μελέτης αποτελείται από δύο ομάδες. Η πρώτη ομάδα περιλαμβάνει 28 υγιείς ενήλικες (10 άνδρες, 18 γυναίκες) που δεν πάσχουν από παθήσεις των περιφερικών νεύρων και η δεύτερη 25 διαβητικούς ασθενείς (10 άνδρες, 15 γυναίκες), οι οποίοι δεν πληρούν τα κλινικά και νευροφυσιολογικά κριτήρια της τυπικής διαβητικής πολυνευροπάθειας.
Αποτελέσματα: Στην ομάδα των υγιών η μέση τιμή του ύψους του ΣΑΔΕ του κερκιδικού νεύρου κατά την καταγραφή του στον καρπό ήταν 54,29±14.63 μV, ενώ στην ομάδα των διαβητικών 44,76±13,02 μV. Τα ύψη παρουσίαζαν στατιστικά σημαντική ελάττωση στην ομάδα των διαβητικών, η οποία εξακολουθούσε να είναι σημαντική, λαμβάνοντας υπόψη το φύλο, την ηλικία και το δείκτη μάζας σώματος (β=-5,63, SE=2,77, p=0,045). Αντίστοιχα, στην ομάδα των υγιών, η μέση τιμή του ύψους του ΣΑΔΕ του κερκιδικού νεύρου κατά την καταγραφή του στον αντίχειρα ήταν 13,59±4,46 μV και στην ομάδα των διαβητικών 11,14±4,87 μV. Οι τιμές λαμβάνοντας υπόψη το φύλο, την ηλικία και το δείκτη μάζας σώματος δε διέφεραν σημαντικά μεταξύ διαβητικών και μη (β=-0,84, SE=1,01, p=0,407). Η μέση τιμή του λόγου του ύψους των ΣΑΔΕ του κερκιδικού νεύρου στο περιφερικό προς το κεντρικό σημείο καταγραφής ήταν 0,26±0,08 για τους υγιείς και 0,25±0,1 για τους διαβητικούς ασθενείς, ενώ δεν παρατηρήθηκε στατιστικώς σημαντική διαφορά. Όσον αφορά την επίδραση της ηλικίας στο λόγο, ο λόγος έτεινε να μειωθεί με την ηλικία, ενώ η συνύπαρξη διαβήτη καιμεγαλύτερης ηλικίας οδηγούσε σε στατιστικά σημαντική ελάττωση του λόγου. Η μέση τιμή των ταχυτήτων αγωγής κατά την καταγραφή στον καρπό ήταν για τα άτομα χωρίς διαβήτη 60,61±4,28 m/s και για τα άτομα με διαβήτη 60,15±5,44 m/s. Κατά την καταγραφή του έσω κλάδου (στον αντίχειρα) η μέση τιμή της αισθητικής ταχύτητας αγωγής (ΑΤΑ) ήταν 53,8±8,12 m/s για τα άτομα χωρίς διαβήτη και 54,9±8,2 m/s στην ομάδα των διαβητικών ασθενών. Οι δύο ομάδες δεν παρουσίαζαν στατιστικά σημαντικές διαφορές.
Συμπεράσματα: Τα αποτελέσματα της μελέτης καταδεικνύουν τη σημαντική ελάττωση του ύψους του ΣΑΔΕ του κερκιδικού νεύρου κατά την καταγραφή του στον καρπό, σε διαβητικούς ασθενείς, υποδηλώνοντας πως πρώιμες νευροφυσιολογικές διαταραχές παρατηρούνται και στα άνω άκρα σε ασυμπτωματικούς διαβητικούς ασθενείς. Λόγω της ταυτόχρονης ελάττωσης του ύψους του ΣΑΔΕ του κερκιδικού νεύρου κατά την καταγραφή του στον αντίχειρα, ο λόγος δεν παρουσίασε στατιστικά σημαντική διαφορά πρώιμα στους διαβητικούς ασθενείς. Η συνύπαρξη διαβήτη και μεγαλύτερης ηλικίας οδηγούσε σε στατιστικά σημαντική ελάττωση του λόγου, πιθανά λόγω του εντονότερου φαινομένου της παλίνδρομης αξονικής εκφύλισης, σε αυτή την ομάδα ασθενών. Μελλοντικές μελέτες θα μπορούσαν να καταγράψουν το ύψος του ΣΑΔΕ του κερκιδικού νεύρου σε δύο σημεία και το λόγο τους σε μεγαλύτερο αριθμό ατόμων και σε ασθενείς με ήπια πολυνευροπάθεια και να ελέγξουν τη μεταβολή του σε συνάρτηση με την εξέλιξη της πολυνευροπάθειας ώστε να κατανοηθεί καλύτερα η φυσική ιστορία της νόσου.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Κερκιδικό νεύρο, Λόγος ύψους αισθητικών νεύρων, Πολυνευροπάθεια, Σακχαρώδης διαβήτης,
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
79
Αριθμός σελίδων:
63
Διπλωματικη_Τελικό_εμη_κορωνα.pdf (936 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο