Γενετική μελέτη του γονιδίου C9ORF72 σε Έλληνες ασθενείς με νόσο Parkinson ή άτυπα παρκινσονικά σύνδρομα

Διπλωματική Εργασία uoadl:3396856 22 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Βασική Έρευνα
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-04-19
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Παπαγιαννοπούλου Γεωργία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Γεωργία Καραδήμα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Λεωνίδας Στεφανής, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Μιχαήλ Κουτσιλιέρης, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Γενετική μελέτη του γονιδίου C9ORF72 σε Έλληνες ασθενείς με νόσο Parkinson ή άτυπα παρκινσονικά σύνδρομα
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Γενετική μελέτη του γονιδίου C9ORF72 σε Έλληνες ασθενείς με νόσο Parkinson ή άτυπα παρκινσονικά σύνδρομα
Περίληψη:
Εισαγωγή: Το γονίδιο C9ORF72 εδράζεται στον μικρό βραχίονα του χρωμοσώματος 9 (9p) και κωδικοποιεί για πρωτεΐνη που εκφράζεται σε σημαντικό ποσοστό στο κεντρικό νευρικό σύστημα, ο ρόλος της οποίας όμως δεν έχει πλήρως αποσαφηνιστεί. H δυναμική μεταλλαγή (επέκταση του αριθμού επαναλήψεων της εξανουκλεοτιδικής αλληλουχίας GGGGCC) του γονιδίου C9ORF72, έχει μελετηθεί σε εκτενέστερο βαθμό στη πλαγία μυατροφική σκλήρυνση, την μετωποκροταφική άνοια, καθώς και στα HD-like σύνδρομα, σε σύγκριση με πληθυσμούς με νόσο Parkinson και άτυπα παρκινσονικά σύνδρομα. Σκοπός της παρούσας μελέτης αποτελεί η περαιτέρω διερεύνηση της συχνότητας της μεταλλαγής του γονιδίου C9ORF72 σε Έλληνες ασθενείς με νόσο Parkinson ή άτυπο παρκινσονισμό καθώς και η συσχέτιση της με τον κλινικό τους φαινότυπο.
Υλικό και Μεθοδολογία: Το υλικό της μελέτης αποτελούν 91 δείγματα DNA ασθενών με νόσο Parkinson ή άτυπο παρκινσονικό σύνδρομο [75 ασθενών με νόσο Parkinson από βιοτράπεζα από το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ), και 18 ασθενών (2 με νόσο Parkinson, 15 με Φλοϊοβασικό Σύνδρομο και 1 με Άνοια με σωμάτια Lewy) από την Μονάδα Νευρογενετικής της Α’ Νευρολογικής Κλινικής του Αιγινητείου Νοσοκομείου, που συλλέχθηκαν προοπτικά κατά τη διάρκεια της μελέτης (Μάρτιος 2022-Μάρτιος 2023)]. Ο γενετικός έλεγχος πραγματοποιήθηκε αρχικά με αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης (PCR) και τα προϊόντα αναλύθηκαν σε πήκτωμα αγαρόζης. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήθηκε PCR προσαρμοσμένη και σχεδιασμένη ώστε να ανιχνεύει μεγάλου αριθμού επαναλαμβανόμενες αλληλουχίες (repeat primed – PCR, RP-PCR). Τα προϊόντα του RP-PCR αναλύθηκαν σε αυτόματο γενετικό αναλυτή και αξιολογήθηκαν με κατάλληλα λογισμικά προγράμματα. Τέλος, οι στατιστικές αναλύσεις των αποτελεσμάτων πραγματοποιήθηκαν με τη χρήση R software version 3.5.0.
Αποτελέσματα: Σε σύνολο 91 ασθενών (75 με νόσο Parkinson, 15 με Φλοϊοβασικό Σύνδρομο και 1 με Άνοια με σωμάτια Lewy) δεν ανιχνεύθηκε η παθογόνος παραλλαγή (>30 επαναλήψεις) αλλά ούτε και ο ενδιάμεσος αριθμός επαναλήψεων στο γονίδιο C9ORF72. Από το σύνολο αυτών των δειγμάτων, η μέθοδος RP-PCR εφαρμόσθηκε σε 26 δείγματα. Επίσης, υπολογίστηκε η συχνότητα εμφάνισης των διαφορετικών αλληλομόρφων της επανάληψης στο γονίδιο C9ORF72 στα δείγματα των 91 ασθενών και το συχνότερο αλληλόμορφο που εντοπίσθηκε έφερε 3 επαναλήψεις της εξανουκλεοτιδικής αλληλουχίας (53%), ενώ το δεύτερο πιο συχνό έφερε 9 επαναλήψεις (14%).
Συζήτηση: Τα αποτελέσματα της παρούσας εργασίας συμφωνούν με τη διεθνή βιβλιογραφία, κατά την οποία η παθογόνος μεταλλαγή στο γονίδιο C9ORF72 σε ασθενείς με νόσο Parkinson ή άτυπο παρκινσονικό σύνδρομο, φαίνεται να ανευρίσκεται από πολύ σπάνια έως καθόλου. Στα πλεονεκτήματα της μελέτης συμπεριλαμβάνεται η συμβολή στην ευρύτερη διερεύνηση του ρόλου του γονιδίου C9ORF72 στην συγκεκριμένη ομάδα ασθενών καθώς και στην αύξηση του αριθμού των Ελλήνων ασθενών με νόσο Parkinson και άτυπα παρκινσονικά σύνδρομα που ελέγχθηκαν για την παθογόνο μεταλλαγή στο γονίδιο C9ORF72.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Γονίδιο C9ORF72, Νόσος Parkinson, Άτυπα παρκινσονικά σύνδρομα, Νοσήματα που σχετίζονται με το γονίδιο C9ORF72, Ελληνικός πληθυσμός
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
65
Αριθμός σελίδων:
63
MSc_Papagiannopoulou.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο