Η τήρηση των κατευθυντήριων οδηγιών στη διαλογή των ασθενών με προκάρδιο άλγος στο Γενικό Νοσοκομείο της Νίκαιας : μια μικτή μελέτη

Διπλωματική Εργασία uoadl:3397753 22 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Αναζωογόνηση
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-05-03
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Παπασολωμού Κατερίνα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ξάνθος Θεόδωρος, Καθηγητής, Σχολή Επιστημών Υγείας , Τμήμα Μαιευτικής, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Επιβλέπων
Ιακωβίδου Νικολέττα, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Εκμετζόγλου Κωνσταντίνος , Επίκουρος Καθηγητής, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η τήρηση των κατευθυντήριων οδηγιών στη διαλογή των ασθενών με προκάρδιο άλγος στο Γενικό Νοσοκομείο της Νίκαιας : μια μικτή μελέτη
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η τήρηση των κατευθυντήριων οδηγιών στη διαλογή των ασθενών με προκάρδιο άλγος στο Γενικό Νοσοκομείο της Νίκαιας : μια μικτή μελέτη
Περίληψη:
Υπόβαθρο: Το προκάρδιο άλγος αποτελεί κύριο σύμπτωμα σε ασθενείς με οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου και είναι συχνή αιτία προσέλευσης στο τμήμα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ). Οι κατευθυντήριες οδηγίες συστήνουν την διενέργεια ηλεκτροκαρδιογραφήματος (ΗΚΓ) εντός 10 λεπτών από την άφιξη του ασθενούς στο ΤΕΠ. Ωστόσο η πρακτική εφαρμογή της οδηγίας φαίνεται να επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες.
Σκοπός: Η παρούσα μελέτη θα διερευνήσει κατά πόσο τηρείται η εν λόγω κατευθυντήρια οδηγία στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου ‘Νίκαιας’ και θα διερευνήσει τους πιθανούς παράγοντες που επηρεάζουν την τήρηση αυτής της οδηγίας.
Μεθοδολογία: Πρόκειται για προοπτική μικτή μελέτη με "συγκλίνουσα παράλληλη σχεδίαση", κατά την οποία συλλέχθηκαν παράλληλα ποσοτικά και ποιοτικά δεδομένα ενσωματώθηκαν και ερμηνεύτηκαν. Πραγματοποιήθηκε καταγραφή του χρόνου που απαιτείται από την άφιξη του ασθενή με προκάρδιο άλγος στη διαλογή του νοσοκομείου μέχρι τη διενέργεια του πρώτου ΗΚΓ στο ιατρείο Fast-track του ΤΕΠ. Ακολούθησαν ημιδομημένες συνεντεύξεις με επαγγελματίες υγείας με σκοπό την ανάλυση παραγόντων που επηρεάζουν την εφαρμογή των οδηγιών.
Αποτελέσματα: Η μελέτη έδειξε ότι το 75% των ασθενών υποβλήθηκε σε πρώτο ΗΚΓ εντός 10 λεπτών, με μέσο χρόνο 7.9 λεπτά για το ηλεκτροκαρδιογράφημα ΗΚΓ και 32 λεπτά για τροπονίνη. Ο χρόνος διενέργειας του πρώτου ΗΚΓ σε ασθενείς με τυπικό θωρακικό άλγος ήταν μεγαλύτερος σε σύγκριση με ασθενείς με άτυπο θωρακικό άλγος (8,1 εναντίον 6,7 λεπτά)(p=.052). Επίσης, σε ασθενείς με παράγοντες κινδύνου το ΗΚΓ έγινε πιο καθυστερημένα απ’ ότι σε ασθενείς χωρίς παράγοντες (8,4 λεπτά εναντίον 7,1 λεπτά)(p=.0002). Παρ’ όλα αυτά, η παρουσία τυπικού θωρακικού άλγους και οι παράγοντες κινδύνου του ασθενή αποτελούν προτεραιότητα για το προσωπικό. Τέλος, η επικοινωνία με τον ασθενή, τα γλωσσικά εμπόδια και ο μεγάλος φόρτος εργασίας επιβραδύνουν τη διενέργεια του ΗΚΓ.
Συμπεράσματα: Η κατευθυντήρια οδηγία φαίνεται πως τηρείται ως ένα βαθμό. Η προτεραιοποίηση των ασθενών αποτελεί πρόκληση στην πράξη για το προσωπικό ενώ η διαμόρφωση του χώρου του fast-track, η υποστήριξη από εξειδικευμένο προσωπικό και η εντατικοποίηση της εκπαίδευσης του προτείνονται ως μέτρα βελτίωσης.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Προκάρδιο άλγος, Tμήμα διαλογής, Fast-track, Hλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ), Tμήμα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ)
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
123
Αριθμός σελίδων:
122
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Papasolomou_Katerina_MSc.pdf
2 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.