Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Στρατιωτικές και μη στρατιωτικές αποστολές και επιχειρήσεις.

Διπλωματική Εργασία uoadl:3400268 18 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Στρατηγικές Διαχείρισης Καταστροφών και Κρίσεων στους Διοικητικούς και Αναπτυξιακούς Τομείς
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-06-03
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Παπαζήσης Γεώργιος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
«Ειδική_Επ_Καθοδήγηση»
«Μαρτζάκλης Β.» ««M.Sc.Αξιωματικός Πυροσβεστικού Σώματος, Πτυχιούχος Δημόσιας Διοίκησης Παντείου Πανεπιστημίου,Expert E.U. Civil Protection Mechanis »,
Τριμελής Εξεταστική Επιτροπή:
Λέκκας Ευθύμιος, Καθηγητής, Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, ΕΚΠΑ,
Σκούρτσος Εμμανουήλ Επίκ. Καθηγητής , Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, ΕΚΠΑ,
Δανάμος Γεώργιος Ε.Δ.Ι.Π. Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Στρατιωτικές και μη στρατιωτικές αποστολές και επιχειρήσεις.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Στρατιωτικές και μη στρατιωτικές αποστολές και επιχειρήσεις.
Περίληψη:
Η διπλωματική εργασία επικεντρώνεται στην Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 1992 έως σήμερα. Αυτό αναδεικνύει τη σημασία της έρευνας για την πορεία και την εξέλιξη της ΚΠΑΑ κατά τη διάρκεια αυτών των χρόνων. Εξετάζεται η συνθήκη του Μάαστριχτ, που αποτέλεσε την αρχή της ΚΠΑΑ, καθώς και οι αρχικοί στόχοι της πολιτικής αυτής. Αυτό δίνει μια βάση για το κατανοητικό πλαίσιο της πτυχιακής. Περιγράφεται η εξέλιξη της ΚΠΑΑ κατά τον 21ο αιώνα, με έμφαση σε σημαντικά γεγονότα όπως η συνθήκη της Λισαβόνας. Οι αλλαγές που επήλθαν λόγω των αυξανόμενων απειλών αναδεικνύουν την προσαρμογή της ΚΠΑΑ στον ευρωπαϊκό πολιτικό και ευρύτερο χώρο ασφάλειας.
Η ανάλυση της αρχικής φάσης συνδέεται άρτια με την πορεία της ΚΠΑΑ στον 21ο αιώνα. Αυτή η συνδετική διάσταση επιτρέπει στον αναγνώστη να κατανοήσει τον τρόπο με τον οποίο η πολιτική αυτή ανταποκρίνεται σε διαφορετικές συνθήκες και προκλήσεις.
Η εργασία επικεντρώνεται επίσης σε σημαντικά γεγονότα και αποστολές της ΚΠΑΑ, όπως η κρίση στα Βαλκάνια και ο Πόλεμος στο Κόσοβο, αναλύοντας πώς η ΕΕ αντιμετώπισε αυτές τις προκλήσεις. Η συνεργασία της ΚΠΑΑ με διεθνείς εταίρους όπως ο ΟΗΕ και ο ΝΑΤΟ εξετάζεται, με έμφαση σε παραδείγματα συνεργασίας και αντιφάσεων.
Στο δεύτερο μέρος, εξετάζεται η δομή και το πλαίσιο λειτουργίας της ΚΠΑΑ, περιλαμβάνοντας τα θεσμικά όργανα, τις αρμοδιότητές τους, τις πολιτικές αποφάσεις και την προώθηση μιας ευρωπαϊκής άμυνας. Επίσης, αναφέρονται οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΚΠΑΑ και οι προοπτικές για το μέλλον.
Στο τρίτο μέρος, εξετάζονται στρατιωτικές και μη στρατιωτικές αποστολές και επιχειρήσεις της ΚΠΑΑ, με εστίαση στη συνεργασία με διεθνείς εταίρους. Τέλος, γίνεται ανάλυση της ελληνικής συμμετοχής στην ΚΠΑΑ, συμπεριλαμβανομένης της εθνικής θέσης και των συγκεκριμένων περιπτώσεων συμμετοχής σε αποστολές.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Ευρωπαϊκή, ΚΠΑΑ, Συνθήκη, Λισαβόνα, Ασφάλεια.
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
20
Αριθμός σελίδων:
67
Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης_Στρατιωτικές και μη στρατιωτικές αποστολές και επιχειρήσεις.pdf (816 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο