Μορφολογικές και λειτουργικές αλλαγές της αριστερής κοιλίας σε ασθενείς μετά από TAVI

Διπλωματική Εργασία uoadl:3400723 9 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Επεμβατική Καρδιολογία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-06-10
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Παπαγιαννακόπουλος Βασίλειος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Κυρίτση - Κουκουλάρη Ελένη, Ομότιμη Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΠΑΔΑ
Τούτουζας Κωνσταντίνος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Τούσουλης Δημήτριος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Μορφολογικές και λειτουργικές αλλαγές της αριστερής κοιλίας σε ασθενείς μετά από TAVI
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Μορφολογικές και λειτουργικές αλλαγές της αριστερής κοιλίας σε ασθενείς μετά από TAVI
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η στένωση της αορτικής βαλβίδας αποτελεί την συχνότερη βαλβιδοπάθεια, με συχνότητα εμφάνισης η οποία αυξάνεται με την γήρανση του πληθυσμού. Η χρόνια υπερφόρτιση πίεσης από μια αιμοδυναμικά σημαντική στένωση της αορτικής βαλβίδας προκαλεί τόσο αύξηση της μυϊκής μάζας του μυοκαρδίου όσο και αλλαγές στην γεωμετρία της αριστερής κοιλίας ως αντισταθμιστικός μηχανισμός.
Σκοπός: Ο σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η μελέτη των αλλαγών στην διαθωρακική υπερηχογραφική απεικόνιση της λειτουργικότητας και της υπερτροφίας των τοιχωμάτων της αριστερής κοιλίας, όπως αυτή εκφράζεται μέσω του μεσοκοιλιακού διαφράγματος-IVS, και του πάχους του οπισθίου τοιχώματος της-PWT, του κλάσματος εξωθήσεως-LVEF και της τελοδιαστολικής διαμέτρου της LV-LVEDd σε ασθενείς με αορτική στένωση οι οποίοι υπεβλήθησαν σε διαδερμική διακαθετηριακή αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας (TAVI).
Υλικό και μέθοδος: Το δείγμα της μελέτης αποτέλεσαν 251 ασθενείς με συμπτωματική σοβαρού βαθμού στένωση αορτικής βαλβίδας και υψηλό χειρουργικό κίνδυνο που υποβλήθηκαν σε διαδερμική αντικατάσταση αορτικής βαλβίδας (TAVR). Αξιολογήθηκαν υπερηχογραφικά το κλάσμα εξώθησης της αριστερής κοιλίας-LVEF, η τελοδιαστολική διάμετρος της αριστερής κοιλίας-LVEDd, το πάχος του μεσοκοιλιακού διαφράγματος-IVS και το πάχος του οπισθίου τοιχώματος της αριστερής κοιλίας-PWT. Οι παραπάνω μετρήσεις είναι επαναλαμβανόμενες στο χρόνο και έχουν πραγματοποιηθεί: πριν την επέμβαση TAVR, μία εβδομάδα μετά, ένα μήνα μετά, έξι μήνες μετά και ένα χρόνο μετά.
Αποτελέσματα: Από τα αποτελέσματα της στατιστικής ανάλυσης προκύπτει πως υπάρχει στατιστικά σημαντική διαχρονική μείωση των IVS και PWT μετρήσεων (p-value <0,001), ενώ οι μεταβολές των LVEF και LVEDd μετρήσεων μετά την επέμβαση δεν διαφέρουν στατιστικά σημαντικά σε σχέση με πριν την επέμβαση (p-value>0,05). Ακόμα, προκύπτει στατιστικά σημαντική αρνητική συσχέτιση των LVEF και LVEDd μετρήσεων (p-value <0,001), καθώς και θετική συσχέτιση των IVS και PWT μετρήσεων (p-value<0,001) μεταξύ τους.
Συμπέρασμα: Η μελέτη αυτή δείχνει ότι παρατηρείται υποστροφή της υπερτροφίας των τοιχωμάτων της αριστερής κοιλίας σε ασθενείς οι οποίοι υπεβλήθησαν σε διαδερμική διακαθετηριακή αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας. Ωστόσο, τόσο το κλάσμα εξώθησης όσο και η τελοδιαστολική διάμετρος της αριστερής κοιλίας δεν διέφεραν στατιστικά σημαντικά μετά την επέμβαση.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Αορτική στένωση, TAVI, Κλάσμα εξώθησης, Πάχος μεσοκοιλιακού διαφράγματος, Πάχος οπισθίου τοιχώματος LV, Τελοδιαστολική διάμετρος LV
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
32
Αριθμός σελίδων:
87
ΤΕΛΙΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ (1).pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο