Καλὸν κακόν: το Δίπολο της Έμφυλης Ανάγνωσης στις Ηρωίδες του Έπους και της Τραγωδίας

Διπλωματική Εργασία uoadl:3401451 16 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Λογοτεχνία, σκέψη και πολιτισμός στον ελληνορωμαϊκό κόσμο
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-06-18
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Δημητριάδη Αγγελική
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Κάρλα Γραμματική
Καρβούνη Αικατερίνη-Νίνα
Παπαϊωάννου Σοφία
Πρωτότυπος Τίτλος:
Καλὸν κακόν: το Δίπολο της Έμφυλης Ανάγνωσης στις Ηρωίδες του Έπους και της Τραγωδίας
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Καλὸν κακόν: το Δίπολο της Έμφυλης Ανάγνωσης στις Ηρωίδες του Έπους και της Τραγωδίας
Περίληψη:
Θέμα της παρούσας διπλωματικής εργασίας αποτελεί η εξέταση του διπόλου καλὸν κακόν ως μοτίβο το οποίο χαρακτηρίζει συχνά γυναικείους χαρακτήρες της αρχαίας ελληνικής επικής και τραγικής ποίησης, με αφετηρία την Πανδώρα (Θεογονία) και την πρώτη θνητή γυναίκα (Ἔργα καὶ Ἡμέραι) του Ησιόδου, καθώς και την εξέλιξη την οποία παρουσιάζει η λογοτεχνική απεικόνισή του από το αρχέτυπο στις υπόλοιπες γυναικείες λογοτεχνικές μορφές υπό εξέταση.
Το συγκεκριμένο δίπολο, χαρακτηριστικό πληθώρας γυναικείων λογοτεχνικών μορφών της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, είναι ενδεικτικό της αντίληψης των ανδρών περί της πλήρους αντιθέσεων και, ως εκ τούτου, ακατανόητης και δυνάμει επικίνδυνης γυναικείας φύσης. Η βασική αντίθεση έγκειται στην παρουσίαση των γυναικών ως πλασμάτων, αφενός, απαράμιλλου εξωτερικού κάλλους (καλὸν) και, αφετέρου, δόλιου εσωτερικού κόσμου (κακόν). Η εργασία μελετά ηρωίδες της αρχαϊκής επικής και της κλασικής τραγικής ποίησης. Συγκεκριμένα, εξετάζει την Πανδώρα και την ανώνυμη πρώτη θνητή γυναίκα στα Ἔργα καὶ Ἡμέραι και τη Θεογονία του Ησιόδου αντίστοιχα, την Αφροδίτη του 5ου και 6ου ομηρικού ύμνου, την Ελένη και την Πηνελόπη των ομηρικών επών, την Ελένη των Τρῳάδων και της ομώνυμης τραγωδίας του Ευριπίδη, καθώς και τη Δηιάνειρα των Τραχινιῶν του Σοφοκλή. Το παρόν ερευνητικό πόνημα επιδιώκει να καλύψει ένα υπαρκτό κενό στη βιβλιογραφική έρευνα, αφού ακόμα και οι μελέτες οι οποίες αναγνωρίζουν την Πανδώρα ή την πρώτη θνητή γυναίκα και το δίπολο που ο χαρακτήρας της εισάγει στην αρχαία ελληνική λογοτεχνία ως κοινό υπόβαθρο και άλλων γυναικείων λογοτεχνικών μορφών, δεν εστιάζουν στην εξέλιξη του διπόλου καλὸν κακόν την οποία μαρτυρά η μελέτη γυναικείων χαρακτήρων της καίριας αυτής αντίστιξης ηθών.
Ο βασικός στόχος και παράλληλα η πρωτοτυπία της παρούσας διπλωματικής εργασίας έγκειται στο ότι επιχειρεί να αποδείξει ότι οι επτά ηρωίδες δεν αποτελούν μεμονωμένους χαρακτήρες με κοινά έμφυλα στοιχεία, αλλά όψεις του ίδιου προτύπου γυναίκας (με μεγαλύτερη ή μικρότερη εξέλιξη), το οποίο χαρακτηρίζεται – στον γεμάτο ανησυχίες για ζητήματα φύλου και κυριαρχίας ανδρικό νου – από τις αντιθέσεις που στοιχειοθετούν το δίπολο καλὸν κακόν.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Γλώσσα – Λογοτεχνία
Λέξεις-κλειδιά:
καλὸν κακόν, Πανδώρα, δίπολο, γυναίκες, έπος, τραγωδία
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
67
Αριθμός σελίδων:
88
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2024-12-19.

ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ.pdf
932 KB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2024-12-19.