Σύγκεντρη και έκκεντρη ισοκινητική άσκηση σε μεγάλο μήκος μυός: Αξιολόγηση φυσιολογικών και υπερηχογραφικών παραμέτρων του μυϊκού μικροτραυματισμού.

Διπλωματική Εργασία uoadl:3401667 50 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Εργοφυσιολογία, Διατροφή, Άσκηση και Ποιότητα Ζωής
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-06-22
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Καρυοφυλλίδου Αναστασία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Βασίλης Πασχάλης, Αναπληρωτής Καθηγητής, ΣΕΦΑΑ - ΕΚΠΑ
Γεράσιμος Τερζής, Καθηγητής, ΣΕΦΑΑ - ΕΚΠΑ
Δημήτρης Μανδαλίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής, ΣΕΦΑΑ - ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Σύγκεντρη και έκκεντρη ισοκινητική άσκηση σε μεγάλο μήκος μυός: Αξιολόγηση φυσιολογικών και υπερηχογραφικών παραμέτρων του μυϊκού μικροτραυματισμού.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Σύγκεντρη και έκκεντρη ισοκινητική άσκηση σε μεγάλο μήκος μυός: Αξιολόγηση φυσιολογικών και υπερηχογραφικών παραμέτρων του μυϊκού μικροτραυματισμού.
Περίληψη:
Είναι ευρέως αποδεκτό και καλά τεκμηριωμένο ότι η οξεία ασυνήθιστη έκκεντρη άσκηση συνοδεύεται από μυϊκό μικροτραυματισμό. Η σχέση όμως αυτή αιτίας – αιτιατού αμφισβητείται. Η έκκεντρη άσκηση δεν είναι ο μοναδικός τύπος άσκησης που μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκό μικροτραυματισμό. H υψηλής έντασης σύγκεντρη άσκηση ή η ισομετρική σύσπαση πυροδοτημένη από ηλεκτρικό ερέθισμα μπορούν επίσης να τον προκαλέσουν. Φαίνεται ότι καθοριστικός παράγοντας για την πρόκληση μυϊκού μικροτραυματισμού είναι το μήκος δράσης της μυϊκής ίνας, συγκεκριμένα όσο πιο μεγάλο είναι το μήκος που δρα o μυς τόσο μεγαλύτερος θα είναι κι ο μυϊκός μικροτραυματισμός. Σκοπός της μελέτης ήταν η διερεύνηση της επίδρασης του μεγάλου μήκους μυός κατά τη διάρκεια σύγκεντρης και έκκεντρης μυϊκής σύσπασης στον ασκησιογενή μυϊκό μικροτραυματισμό. Εξετάστηκαν οι μεταβολές στα λειτουργικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά των καμπτήρων της άρθρωσης του αγκώνα. Δεκατρείς μέτρια γυμνασμένες δοκιμαζόμενες, οι οποίες απείχαν από την άσκηση με αντιστάσεις τους τελευταίους τρεις μήνες (ηλικία 23 ± 3 έτη, σωματική μάζα 61 ± 9 κιλά, ύψος 167 ± 6 εκατοστά) επισκέφτηκαν πέντε φορές το εργαστήριο. Στην πρώτη επίσκεψη πραγματοποιήθηκε ισοκινητική σύγκεντρη και έκκεντρη άσκηση, μία σε κάθε άκρο (καμπτήρες του αγκώνα), επιλεγμένη με τυχαιοποιημένο τρόπο. Ο κάθε τύπος άσκησης αποτελούνταν από 5 σετ των 15 επαναλήψεων μέγιστης έντασης, με γωνιακή ταχύτητα 45°/s, ενώ το εύρος της κίνησης περιορίστηκε στις 45° (5°-50°, όπου 0° η πλήρης έκταση). Για την αξιολόγηση του μυϊκού μικροτραυματισμού μετρήθηκαν η μέγιστη ροπή, ο καθυστερημένος μυϊκός πόνος, το εύρος κίνησης και υπερηχογραφικές παράμετροι (πάχος μυός και ένταση υπερηχογραφικής απεικόνισης). Όλοι οι βιοδείκτες του μυϊκού μικροτραυματισμού μετρήθηκαν πριν την άσκηση, καθώς και 24, 48, 72 και 96 ώρες μετά. Για την στατιστική ανάλυση πραγματοποιήθηκε αμφίδρομη ανάλυση διακύμανσης επαναλαμβανόμενων μετρήσεων ANOVA. Ως επίπεδο σημαντικότητας σε όλες τις στατιστικές αναλύσεις ορίστηκε το 5% (p < 0,05). Η μέγιστη έκκεντρη ροπή, το εύρος κίνησης ο καθυστερημένος μυϊκός πόνος και ένταση της υπερηχογραφικής απειικόνισης του δικέφαλου βραχιόνιου εμφάνισαν στατιστικά σημαντική διαφορά στο χρόνο (p < 0,05) αλλά όχι στον τύπο της άσκησης. Το πάχος του μυός και η ένταση στον πρόσθιο βραχιόνιο δεν εμφάνισε διαφορές τόσο στο χρόνο όσο και στον τύπο της άσκησης. Η μέγιστη ισομετρική και σύγκεντρη ροπή δεν έδειξαν σημαντικές διαφορές ως προς τον χρόνο αλλά έδειξαν ως προς την συνθήκη (p < 0,05). Από τα αποτελέσματα προέκυψε ότι η πραγματοποίηση άσκησης σε μεγάλο μήκος μυός μπορεί να προκαλέσει ασκησιογενή μυϊκό μικροτραυματισμό ανεξαρτήτως του τύπου της μυϊκής σύσπασης.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Εκπαίδευση – Αθλητισμός
Λέξεις-κλειδιά:
Μυϊκός μικροτραυματισμός, Σύγκεντρη/Έκκεντρη μυϊκή σύσπαση, Καθυστερημένος μυϊκός πόνος, Ροπή, Εύρος κίνησης
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
95
Αριθμός σελίδων:
60
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Karyofyllidou_MSc_final.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.