Επίδραση καλλιεργητικών τεχνικών στους ποιοτικούς και ποσοτικούς χαρακτήρες της ποικιλίας "Ξινόμαυρο" (Vitis vinifera L.)

Διπλωματική Εργασία uoadl:3401673 16 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Αμπελουργία-Οινολογία και Αλκοολούχα ποτά
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-06-22
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Βλασσόπουλος Παναγιώτης
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Αικατερίνη Μπινιάρη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, (Επιβλέπουσα),
Ιατρού Ερμόλαος: Καθηγητής, Τμήμα Χημείας ΕΚΠΑ,
Σταυρακάκη Μαριτίνα: Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Επίδραση καλλιεργητικών τεχνικών στους ποιοτικούς και ποσοτικούς χαρακτήρες της ποικιλίας "Ξινόμαυρο" (Vitis vinifera L.)
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Επίδραση καλλιεργητικών τεχνικών στους ποιοτικούς και ποσοτικούς χαρακτήρες της ποικιλίας "Ξινόμαυρο" (Vitis vinifera L.)
Περίληψη:
Στην παρούσα διπλωματική εργασία μελετήθηκε η επίδραση διάφορων καλλιεργητικών τεχνικών στους ποιοτικούς και ποσοτικούς χαρακτήρες της ποικιλίας Ξινόμαυρο (Vitis vinifera L.). Το Ξινόμαυρο είναι μια ερυθρή, πολυδυναμική ελληνική ποικιλία με υψηλό φαινολικό δυναμικό αλλά και οξύτητα, και επομένως με μεγάλο δυναμικό παλαίωσης.
Τα δείγματα ελήφθησαν από πρέμνα εφτά διαφορετικών γραμμών φύτευσης. Μελετήθηκε η επίδραση της πυκνής φύτευσης, του συστήματος μόρφωσης της λύρας και της χρήσης αντιδιαπνευστικών σκευασμάτων διαφυλλικού ψεκασμού (καολίνης και ανθρακικό ασβέστιο). Για σύγκριση, η μία από τις γραμμές φύτευσης χρησιμοποιήθηκε ως μάρτυρας με εφαρμογή της συνήθους καλλιεργητικής τεχνικής
του παραγωγού.
Στα δείγματα έγιναν μηχανικές αναλύσεις στις ράγες και στις σταφυλές (μήκος, πλάτος και βάρος) και κατόπιν γλευκογραφικές αναλύσεις όπως περιεκτικότητα του γλεύκους σε σάκχαρα, ενεργός οξύτητα και ολική οξύτητα.
Στη συνέχεια εκχυλίστηκαν οι φλοιοί και τα γίγαρτα των ραγών και πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις των φαινολικών συστατικών. Με τη βοήθεια φασματοφωτόμετρου προσδιορίστηκαν ποσοτικά οι ολικές φαινολικές ενώσεις, οι ολικές φλαβονοειδείς ενώσεις, οι ολικές φλαβόνες και φλαβονόλες, οι ολικές φλαβανόλες, οι ολικές ορθο-διφαινόλες και οι συμπυκνωμένες ταννίνες στα γίγαρτα και στους φλοιούς.
Ακόμα μετρήθηκε η αντιοξειδωτική ικανότητα με τις μεθόδους FRAP και DPPH. Στους φλοιούς των ραγών μας μετρήσαμε επίσης τις ολικές ανθοκυάνες.
Με τη βοήθεια της αναλυτικής μεθόδου HPLC (υγρή χρωματογραφία υψηλής απόδοσης), μετρήθηκαν οι σημαντικότερες ανθοκυάνες που περιέχονταν στους φλοιούς των ραγών μας, καθώς και τα σημαντικότερα οργανικά οξέα που περιέχονταν στο γλεύκος.
Μεταξύ των επεμβάσεων παρατηρήθηκαν διαφοροποιήσεις στα αποτελέσματα των γλευκογραφικών και των μηχανικών αναλύσεων αλλά και στην ποσότητα των φαινολικών συστατικών. Η λύρα παρουσίασε τα πιο αξιόλογα αποτελέσματα με υψηλές συγκεντρώσεις στις συμπυκνωμένες ταννίνες των γιγάρτων και στο γλυκοζίτη της μαλβιδίνης. Ο καολίνης φαίνεται πως βοήθησε στην αύξηση των ολικών φαινολικών
και το ανθρακικό ασβέστιο στην αύξηση των ολικών φλαβονοειδών σε γίγαρτα και φλοιούς. Η πυκνή φύτευση προκάλεσε αύξηση στο μηλικό και στο ασκορβικό οξύ των 2 πρώτων γραμμών φύτευσης.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Ξινόμαυρο, καολίνης, ανθρακικό ασβέστιο, λύρα, πυκνότητα φύτευσης, HPLC, φαινολικές ενώσεις, Vitis vinifera L.
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
42
Αριθμός σελίδων:
87
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Ερευνητική Εργασία - Βλασσόπουλος Παναγιώτης.pdf
2 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.