Identification of authenticity markers in food of animal origin with High Resolution Mass Spectrometry

Διπλωματική Εργασία uoadl:3401695 11 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Αναλυτική Χημεία-Διασφάλιση ποιότητας
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-06-23
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Παναγοπούλου Δήμητρα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Νικόλαος Θωμαΐδης, Καθηγητής, Τμήμα Χημείας, ΕΚΠΑ (Επιβλέπων),
Ευάγγελος Γκίκας, Καθηγητής Τμήμα Χημείας ΕΚΠΑ
Μαριλένα Δασενάκη, Επικ. Καθηγήτρια Τμήμα Χημείας ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Identification of authenticity markers in food of animal origin with High Resolution Mass Spectrometry
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Εύρεση επισημαντών αυθεντικότητας σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης με Φασματομετρία Μαζών Υψηλής Διακριτικής Ικανότητας
Περίληψη:
Τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης (ψάρια και θαλασσινά, κρέας, γάλα και
γαλακτοκομικά προϊόντα) διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή του
ανθρώπου, καθώς αποτελούν την κύρια πηγή όλων των απαραίτητων
θρεπτικών συστατικών. Εστιάζοντας στο κρέας και τα προϊόντα του, έχουν
μεγάλη σημασία τόσο για τους καταναλωτές όσο και για την παγκόσμια
οικονομία λόγω της υψηλής εμπορικής και διατροφικής του αξίας. Ωστόσο, τα
προϊόντα κρέατος συχνά υπόκεινται σε πρακτικές νοθείας. Οι πιο συνηθισμένες
παράνομες πρακτικές περιλαμβάνουν την προσθήκη διαφορετικών ζωικών
ειδών (π.χ. άλογο και χοιρινό), την εσφαλμένη επισήμανση της γεωγραφικής
προέλευσης ή την εσφαλμένη επισήμανση της πρακτικής διατροφής του ζώου.
Για το σκοπό αυτό, έχουν αναπτυχθεί και εφαρμοστεί πολυάριθμες αναλυτικές
μεθοδολογίες προκειμένου να προσφερθούν ρεαλιστικές λύσεις στη βιομηχανία
τροφίμων. Ωστόσο, υπάρχει επιτακτική ανάγκη βελτίωσης των καθιερωμένων
μεθοδολογιών και παροχής ολιστικών ροών εργασίας για την αξιολόγηση της
προέλευσης των τροφίμων.
Τις τελευταίες δεκαετίες, η Φασματομετρία Μαζών Υψηλής Διακριτική
ικανότητας (HMRS) αποτελεί μια σημαντική αναλυτική τεχνική για την
αντιμετώπιση ζητημάτων αυθεντικότητας και την παροχή αξιόπιστων
αποτελεσμάτων. Σε συνδυασμό με τη μεταβολομική, μια αναδυόμενη τεχνική
omic, αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη προσέγγιση για τη διερεύνηση της
αυθεντικότητας του κρέατος. Σκοπός της παρούσας μεταπτυχιακής διατριβής
είναι η ανάπτυξη μιας ολιστικής ροής εργασίας για τη διερεύνηση της
αυθεντικότητας διαφόρων ζωικών μυϊκών ιστών, αξιοποιώντας το σύνολο των
περιεχόμενων μεταβολιτών. Για τον σκοπό αυτό, συνδυάστηκαν η υγρή
χρωματογραφία αντίστροφης φάσης (RPLC) και η χρωματογραφία υδρόφιλης
αλληλεπίδρασης (HILIC) σε συνδυασμό με φασματομετρία μάζας τετραπλού
χρόνου πτήσης (LC-QTOFMS) που λειτουργεί σε λειτουργία θετικού ιοντισμού,
προκειμένου να επιτευχθεί η μέγιστη κάλυψη μεταβολιτών. Εφαρμόζοντας μια
προσέγγιση στοχευμένης σάρωσης μέσω της αξιοποίησης εσωτερικών
βάσεων δεδομένων, ανιχνεύθηκαν και ταυτοποιήθηκαν περισσότεροι από 90
μεταβολίτες σε κάθε χρωματογραφία, οι οποίοι ανήκουν σε κατηγορίες όπως
αμινοξέα και τα παράγωγά τους, οργανικά οξέα, λιπαρά οξέα, βιταμίνες κ.λπ.
10
Σε συνδυασμό με χημειομετρία (PCA και PLS-DA), επιτεύχθηκε διάκριση των
δειγμάτων ανάλογα με την προέλευση των ζώων, τον τύπο του μυϊκού ιστού
των ζώων και την πρακτική διατροφής, ενώ διερευνήθηκαν και ταυτοποιήθηκαν
πιθανοί δείκτες αυθεντικότητας.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Αυθεντικότητα τροφίμων, τρόφιμα ζωικής προέλευσης, κρέας, μεταβολομική, LC-QTOFMS, στοχευμένη σάρωση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
57
Αριθμός σελίδων:
144
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2027-06-26.

Ερευνητική εργασία κα Δήμητρα Παναγοπούλου.pdf
3 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2027-06-26.