Η σημασία του χρόνου άφιξης στο νοσοκομείο ασθενών που υπέστησαν έμφραγμα, από την έναρξη των συμπτωμάτων

Διπλωματική Εργασία uoadl:3401807 17 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και Επείγουσα Νοσηλευτική
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-06-26
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Τολιάκη Ελένη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Χριστίνα Μαρβάκη, Ομότιμη Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής ΠΑΔΑ
Βασιλική Βαρτελά, Εξωτερικός Συνεργάτης, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ
Ιφιγένεια Καλτσή, Εξωτερικός Συνεργάτης, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η σημασία του χρόνου άφιξης στο νοσοκομείο ασθενών που υπέστησαν έμφραγμα, από την έναρξη των συμπτωμάτων
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η σημασία του χρόνου άφιξης στο νοσοκομείο ασθενών με έμφραγμα, από την έναρξη των συμπτωμάτων
Περίληψη:
Εισαγωγή: Το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, είναι η πλέον σοβαρή μορφή εκδήλωσης στεφανιαίας νόσου, η οποία χρήζει άμεσης αντιμετώπισης, καθώς ο χρόνος μεταξύ έναρξης των συμπτωμάτων και παρεμβάσεων επαναιμάτωσης δεν πρέπει ιδανικά να υπερβαίνει τις δύο ώρες. Η αποτελεσματικότητα των θεραπευτικών επιλογών περιορίζεται σημαντικά σε συνάρτηση με τον χρόνο έναρξης των παρεμβάσεων, με κυριότερη αιτία καθυστέρησης την μη άμεση αναζήτηση ιατρικής βοήθειας από τον ίδιο τον ασθενή.
Σκοπός: Ο Σκοπός της μελέτης ήταν, η εκτίμηση της σχέσης του χρόνου άφιξης των ασθενών με συμπτώματα οξέος εμφράγματος μυοκαρδίου στο νοσοκομείο με την έκβαση.
Μεθοδολογία: Έγινε αναζήτηση σε PubMed, Google Scholar και MedLine. Συμπεριλήφθηκαν μελέτες μετά το 2016, στα ελληνικά ή στα αγγλικά, που απαντούσαν τα προαναφερθέντα ερευνητικά ερωτήματα και παρείχαν πρωτογενή δεδομένα.
Αποτελέσματα: Στις μελέτες που συμπεριλήφθηκαν διερευνήθηκε η επίδραση διαφόρων συνισταμένων του χρόνου στην κλινική έκβαση των ασθενών. Όσον αφορά τον χρόνο door to balloon βρέθηκε ότι οι ασθενείς έχουν καλύτερη έκβαση εφόσον η προνοσοκομειακή καθυστέρηση είναι μικρότερη των δύο ωρών και χρόνο «door to balloon» μικρότερο της μίας ώρας. Όσον αφορά τον συνολικό ισχαιμικό χρόνο, καθυστέρηση μεγαλύτερη των 3 ωρών σχετίζεται με χειρότερη πρόγνωση των ασθενών. Ο χρόνος “symptoms to door” δεν επηρεάζει αξιόλογα την τελική έκβαση. Τέλος, οι χρόνοι symptoms to balloon και first medical contact to first device αναγνωρίστηκαν ως ανεξάρτητοι προγνωστικοί παράγοντες όσον αφορά την έκβαση.
Συμπεράσματα: Τονίζεται η κομβική σημασία της άμεσης άφιξης στο νοσοκομείο των ασθενών με συμπτώματα ΟΕΜ, προκειμένου να λάβουν την κατάλληλη θεραπεία, αφού οποιαδήποτε καθυστέρηση περιορίζει τις πιθανότητες επιβίωσης. Από τους χρόνους που μελετήθηκαν, ο συνολικός ισχαιμικός χρόνος, ο χρόνος symptom to balloon και ο χρόνος από την πρώτη ιατρική επαφή ως τη σύνδεση των ασθενών με κάποια ιατρική συσκευή αναδείχθηκαν ως οι πλέον σημαντικοί για την κλινική έκβαση και την επιβίωση. Επομένως, η παρούσα ανασκόπηση επιβεβαιώνει ευρήματα από παλαιότερες μελέτες σε σχέση με την ουσιώδη σημασία του έγκαιρου χρόνου παρέμβασης σε περίπτωση οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Έμφραγμα του μυοκαρδίου, Συμπτώματα, Πρώτη ιατρική επαφή, Συνολικός ισχαιμικός χρόνος, Επείγουσα ιατρική υπηρεσία
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
43
Αριθμός σελίδων:
58
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Toliaki_Eleni_MSc.pdf
574 KB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.