Οι επιδράσεις των γνωρισμάτων της ενσυνειδητότητας στο στρες των εκπαιδευτικών

Διπλωματική Εργασία uoadl:3401941 19 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Κοινωνική Νευροεπιστήμη, Κοινωνική Παιδαγωγική και Εκπαίδευση
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστημών της Αγωγής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-06-27
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Τσιασιώτη Ευθυμία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Σπύρος Βασδέκης, Καθηγητής Ιατρικής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Ηρώ Μυλωνάκου- Κεκέ, Καθηγήτρια Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Αγγελική Βουδούρη, Καθηγήτρια Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Οι επιδράσεις των γνωρισμάτων της ενσυνειδητότητας στο στρες των εκπαιδευτικών
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Οι επιδράσεις των γνωρισμάτων της ενσυνειδητότητας στο στρες των εκπαιδευτικών
Περίληψη:
Το άγχος των εκπαιδευτικών και η επαγγελματική εξουθένωση αποτελούν συνήθη προβλήματα του εκπαιδευτικού συστήματος. Η ενσυνειδητότητα φαίνεται να έχει σημαντικό ρόλο στη μείωση του στρες των εκπαιδευτικών και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προωθηθεί η ευημερία των εκπαιδευτικών τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. Αντικείμενο της διπλωματικής εργασίας είναι να διερευνηθούν οι σχέσεις της ενσυνειδητότητας με το στρες των εκπαιδευτικών στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, πρόκειται για μια έρευνα επισκόπησης με απλή περιγραφική προσέγγιση που διερευνά την επίδραση των γνωρισμάτων της ενσυνειδητότητας στο στρες των εκπαιδευτικών και συγκεκριμένα αν η ενσυνειδητότητα ως γνώρισμα αποτελεί προβλεπτικό παράγοντα χαμηλών επιπέδων στρες και αν υπάρχουν διαφορές φύλου στην ενσυνειδητότητα και το στρες.
Δείγμα αποτέλεσαν 431 εκπαιδευτικοί, οι οποίοι καθορίστηκαν με τη χρήση ευκαιριακής τεχνικής δειγματοληψίας και το εύρος της ηλικίας τους κυμαίνεται από 18-65 ετών. Η συλλογή δεδομένων πραγματοποιήθηκε με έτοιμα σταθμισμένα ερωτηματολόγια και συγκεκριμένα την Κλίμακα για την Επίγνωση Προσοχής και Συνείδησης (MAAS) και το «Ερωτηματολόγιο Πηγών Επαγγελματικής Έντασης». Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι υπάρχει ισχυρή αρνητική στατιστικά σημαντική συσχέτιση ανάμεσα στην ενσυνειδητότητα και τους πέντε παράγοντες στρες που καθορίστηκαν, με την πιο ισχυρή αρνητική στατιστικά σημαντική συσχέτιση από τις πέντε να εντοπίζεται ανάμεσα στην ενσυνειδητότητα και την έλλειψη στήριξης επαγγέλματος, με τιμή -0,230, p < .001. Φάνηκε πως η ενσυνειδητότητα αποτελεί αρνητικό στατιστικό προβλεπτικό παράγοντα του στρες των εκπαιδευτικών με βάση τις πέντε υποδιαστάσεις του και πως υπήρξαν στατιστικά σημαντικές διαφορές φύλου (άνδρες-γυναίκες) σε τέσσερεις από τις έξι συνολικά μεταβλητές της μελέτης.
Το συμπεράσματα της μελέτης είναι πως υπάρχει αρνητική συσχέτιση ανάμεσα στην ενσυνειδητότητα και τους πέντε παράγοντες του στρες που σημαίνει ότι όσο μεγαλύτερο ήταν το σκορ στην ενσυνειδητότητα, τόσο οι συμμετέχοντες βιώνουν λιγότερο στρες.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Εκπαίδευση – Αθλητισμός
Λέξεις-κλειδιά:
ενσυνειδητότητα, στρες, εκπαιδευτικοί, γνωρίσματα ενσυνειδητότητας
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
465
Αριθμός σελίδων:
160
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2024-12-26.

«Οι επιδράσεις των γνωρισμάτων της ενσυνειδητότητας στο στρες των εκπαιδευτικών».pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2024-12-26.