«Οι επιπτώσεις της άνοιας στις κοινωνικο-προσωπικές σχέσεις: Ερμηνεία στην ψυχολογική και φαινομενολογική ανάλυση του αισθήματος της ντροπής»

Διπλωματική Εργασία uoadl:3401981 7 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Κοινωνικές Νευροεπιστήμες, Κοινωνική Παιδαγωγική και Εκπαίδευση
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστημών της Αγωγής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-06-27
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Μπορόβα Σύλβια
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Σπύρος Ευθυμιόπουλος, Καθηγητής, Τμήμα Βιολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Επιβλέπων)
Ηρώ Μυλωνάκου-Κεκέ, Καθηγήτρια, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Παναγιώτα Παπαζαφείρη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Βιολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
«Οι επιπτώσεις της άνοιας στις κοινωνικο-προσωπικές σχέσεις: Ερμηνεία στην ψυχολογική και φαινομενολογική ανάλυση του αισθήματος της ντροπής»
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
«Οι επιπτώσεις της άνοιας στις κοινωνικο-προσωπικές σχέσεις: Ερμηνεία στην ψυχολογική και φαινομενολογική ανάλυση του αισθήματος της ντροπής»
Περίληψη:
παρακάτω διπλωματική θα αναλυθούν όλες οι μορφές άνοιας και για να συνδεθεί με την Κοινωνική Παιδαγωγική θα εστιάσουμε στη γεροντική άνοια, πως αυτή επηρεάζει την τρίτη ηλικία και πως μπορεί μέσα από προγράμματα να βελτιώσει τον τρόπο διαβίωσης των ηλικιωμένων. Η άνοια είναι μια γενική ορολογία που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια ομάδα νοητικών διαταραχών που προκαλούνται από βιολογικές ή ψυχολογικές αιτίες και επηρεάζουν την καθημερινή λειτουργία ενός ατόμου. Οι μορφές άνοιας μπορούν να ποικίλουν σε βαθμό και συμπτώματα, και επηρεάζουν διάφορους πνευματικούς λειτουργικούς τομείς όπως η μνήμη, η προσοχή, η γλωσσική ικανότητα, η κρίση και η κοινωνική συμπεριφορά. Η άνοια είναι ένα ετερογενές σύνδρομο που μπορεί να προκληθεί από πολλές διαφορετικές νευρολογικές και άλλες παθήσεις, επομένως θα ακολουθήσει μια εισαγωγή στην άνοια, μερικές από τις βασικές ανησυχίες γύρω από αυτήν, καθώς και τα μεταβαλλόμενα πλαίσια στα οποία γίνεται κατανοητή η άνοια. Η εργασία επικεντρώνεται γύρω από το κοινωνικό περιθώριο, ξεκινώντας με μια περιγραφή των υπαρχόντων ψυχολογικών μοντέλων περιθωρίου σε ασθενείς με άνοια. Όσον αφορά το κοινωνικό περιθώριο, αναφέρεται στην κοινωνική απομόνωση ή την αδυναμία να συμμετάσχει κάποιος στην κοινωνία με τον ίδιο τρόπο που θα μπορούσε κάποιος άλλος ο οποίος δεν νοσεί.
Οι άνθρωποι με άνοια μπορεί να βρεθούν σε κοινωνικό περιθώριο εξαιτίας των αλλαγών στη συμπεριφορά και την προσωπικότητα που σχετίζονται με την ασθένεια. Επίσης, οι δυσκολίες στην επικοινωνία και η δυσκολία στην εκτέλεση καθημερινών καθηκόντων μπορεί να τους δυσκολεύουν να συνδεθούν με άλλους ανθρώπους και να συμμετέχουν στις κοινωνικές δραστηριότητες. Η υποστήριξη από την οικογένεια, τους φίλους και την κοινότητα μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους με άνοια να διατηρήσουν ένα ενεργό και συμμετοχικό κοινωνικό περιβάλλον. Επίσης, η ύπαρξη ειδικών υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής περίθαλψης μπορεί να παράσχει σημαντική στήριξη στους ανθρώπους με άνοια και να τους βοηθήσει να παραμείνουν ενταγμένοι στην κοινωνία.
Σε τέτοιες καταστάσεις αναλαμβάνει δράση η Κοινωνική Παιδαγωγική η οποία αναφέρεται στην «ενίσχυση και διασφάλιση δικαιωμάτων, ποιοτική εκπαίδευση, ολόπλευρη ανάπτυξη των ατόμων, δια βίου μάθηση, βελτίωση και αλλαγή.» Εδώ θα παρουσιάσουμε κοινωνικούς παιδαγωγικούς θεσμούς προσηλωμένους στις βασικές αρχές της Κοινωνικής Παιδαγωγικής όπως: προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων, δια βίου προσωπική και κοινωνική ανάπτυξη του ατόμου, δημιουργία θετικών εμπειριών, άτυπη εκπαίδευση, ανάπτυξη και ενίσχυση συναισθηματικών και κοινωνικών δεξιοτήτων και γενικά η πλήρης ανάπτυξη της προσωπικότητας για την επίτευξη βελτίωσης και αλλαγής.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Άνοια, νευρογνωστική διαταραχή, τρίτη ηλικία, Γερανταγωγική, Κοινωνική Παιδαγωγική
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
180
Αριθμός σελίδων:
σ. 138
Μπορόβα Σύλβια .pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο