Η ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ ΒΙΑ ΚΑΙ H ΚΑΝΟΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ

Διπλωματική Εργασία uoadl:3401997 8 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Κοινωνική Νευροεπιστήμη, Κοινωνική Παιδαγωγική και Εκπαίδευση
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστημών της Αγωγής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-06-27
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Κυρίμη Κωνσταντίνα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
1) Μάριος Κουκουνάρας - Λιάγκης, Αναπληρωτής Καθηγητής ΕΚΠΑ (επιβλέπων)
2) Μαρία Βασιλειάδου, Καθηγήτρια ΕΚΠΑ
3) Ηρώ Μυλωνάκου-Κεκέ, Καθηγήτρια ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ ΒΙΑ ΚΑΙ H ΚΑΝΟΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ ΒΙΑ ΚΑΙ H ΚΑΝΟΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η Μαιευτική Βία (ΜΒ) αναφέρεται στην οποιαδήποτε μορφή ασέβειας και κακοποίησης υφίστανται οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της γέννας εντός του νοσοκομείου. Πρόκειται για μία μορφή έμφυλης βίας που σχηματίστηκε στον απόηχο της αστικοποίησης, με τις ρίζες της στη δομική βία που υφίστανται οι γυναίκες, στην έμφυλη ανισότητα καθώς και στην ιατρικοποίηση του φυσικού γεγονότος της γέννας. Αναφέρεται ως μία από τις πιο κανονικοποιημένες και αόρατες μορφές βίας κατά των γυναικών.
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας έρευνας είναι να μελετήσει εάν έχουν εκτεθεί σε ΜΒ και σε ποιες μορφές οι γυναίκες που έχουν γεννήσει σε ελληνικά νοσοκομεία, να προσδιορίσει σχετικούς παράγοντες κινδύνου καθώς και εάν οι η έκθεση σε ΜΒ έχει επηρεάσει την ψυχική τους υγεία και τις προθέσεις τους για μελλοντική εγκυμοσύνη. Ακόμη, σκοπός είναι να προσδιοριστεί ο βαθμός Κανονικοποίησης της ΜΒ από τις γυναίκες και οι ψυχοκοινωνικοί παράγοντες που σχετίζονται με αυτή.
Μεθοδολογία: Ακολουθήθηκε μία ποσοτική συγχρονική μελέτη μη τυχαιοποιημένου δείγματος στην οποία συμμετείχαν 450 γυναίκες που απάντησαν σε ερωτηματολόγια τα οποία διανεμήθηκαν μέσω διαδικτύου.
Αποτελέσματα: Το 95,56% των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα είχαν εκτεθεί σε τουλάχιστον μία μορφή ΜΒ με κυριότερες τη λεκτική βία και την μη τήρηση των επαγγελματικών προτύπων περίθαλψης στα οποία περιλαμβάνεται η ενημέρωση και η συναίνεση. Ως σημαντικότεροι παράγοντες κινδύνου για την έκθεση σε ΜΒ αναδείχθηκαν η νεαρή ηλικία της μητέρας και η γέννα σε δημόσιο νοσοκομείο και ως προστατευτικοί παράγοντες η εκ των προτέρων γνώση του γιατρού και της μαίας/του μαιευτή. Η πλειοψηφία των γυναικών αποδοκιμάζει τη ΜΒ, παρόλα αυτά το μόνο το 50,2% όσων εξετέθηκαν σε ΜΒ ήταν σε θέση να αναγνωρίσει ότι πράγματι εξετέθη σε αυτή. Από αυτές, περισσότερες από τις μισές δήλωσαν πως η ΜΒ επηρέασε τις προθέσεις τους για μελλοντική εγκυμοσύνη και σκέφτηκαν πως θα ωφελούνταν από κάποιον/α επαγγελματία ψυχικής υγείας. Ως ισχυρός προβλεπτικός παράγοντας Κανονικοποίησης της ΜΒ αναδείχθηκε ο ενστερνισμός των σεξιστικών στερεότυπων.
Συμπεράσματα-Συζήτηση: Η ΜΒ και η Κανονικοποίηση της είναι υπαρκτά φαινόμενα που επηρεάζουν τις ζωές των ατόμων που γεννούν και στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα πολυεπίπεδο πρόβλημα στα πλαίσια της πολυπλοκότητας των σύγχρονων κοινωνιών που για την επίλυσή τους απαιτούνται παρεμβάσεις σε όλα τα στοιχεία που το συνθέτουν, όπως οι ίδιες οι γυναίκες, οι επαγγελματίες υγείας, το σύστημα υγείας, οι θεσμοί και οι νόμοι, αποτελώντας ένα πολύ κατάλληλο πεδίο για την αναμορφωτική εκπαίδευση της Κοινωνικής Παιδαγωγικής που σκοπεύει στη πρόληψη και τη μαχητική παρέμβαση των κοινωνικών προβλημάτων.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Μαιευτική βία, έμφυλη βία, Κανονικοποίηση βίας
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
226
Αριθμός σελίδων:
219
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2024-12-27.

Η ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ ΒΙΑ ΚΑΙ Η ΚΑΝΟΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΠΟΡΣΕΓΓΙΣΗ - ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ_ΚΥΡΙΜΗ.pdf
3 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2024-12-27.