Κοινωνική Παιδαγωγική και Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής με ή χωρίς Υπερκινητικότητα: Γνώσεις, Αντιλήψεις και Στάσεις των Εκπαιδευτικών

Διπλωματική Εργασία uoadl:3402058 6 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Κοινωνικές Νευροεπιστήμες, Κοινωνική Παιδαγωγική και Εκπαίδευση
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστημών της Αγωγής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-06-27
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Πρεβενά Ειρήνη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Μάριος Κουκουνάρας Λιάγκης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Θεολογίας, Ε.Κ.Π.Α.
Ηρώ Μυλωνάκου - Κεκέ, Καθηγήτρια, Π.Τ.Δ.Ε., Ε.Κ.Π.Α.
Ιωάννης Σπαντιδάκης, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Κρήτης
Πρωτότυπος Τίτλος:
Κοινωνική Παιδαγωγική και Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής με ή χωρίς Υπερκινητικότητα: Γνώσεις, Αντιλήψεις και Στάσεις των Εκπαιδευτικών
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Κοινωνική Παιδαγωγική και Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής με ή χωρίς Υπερκινητικότητα: Γνώσεις, Αντιλήψεις και Στάσεις των Εκπαιδευτικών
Περίληψη:
Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής - Υπερκινητικότητας (ΔΕΠ-Υ) επηρεάζει ένα σημαντικό συνεχώς αυξανόμενο ποσοστό του μαθητικού πληθυσμού με επιπτώσεις στην ακαδημαϊκή, συναισθηματική και κοινωνική εξέλιξη των παιδιών. Οι εκπαιδευτικοί παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στον εντοπισμό των αναγκών, στη διαδικασία της διάγνωσης, στη μετέπειτα υποστήριξη των παιδιών και στην εφαρμογή της συμπερίληψης.
Σκοπός της παρούσας έρευνας ήταν η διερεύνηση των γνώσεων των εκπαιδευτικών δημοτικών σχολείων γύρω από τη ΔΕΠ-Υ, των αντιλήψεων και των στάσεων τους ως προς τη συμπερίληψη των παιδιών με ΔΕΠ-Υ.
Οι γνώσεις τους κυμάνθηκαν σε μέτρια επίπεδα, ήταν υψηλότερες γύρω από τα συμπτώματα και τη διάγνωση και χαμηλότερες γύρω από τα συσχετισμένα χαρακτηριστικά και τη θεραπεία, με σημαντικά ελλείμματα και παρανοήσεις. Η ειδίκευση στην ειδική αγωγή και η εκπαίδευση συγκεκριμένα γύρω από τη ΔΕΠ-Υ βρέθηκαν να επηρεάζουν θετικά το επίπεδο των γνώσεων αλλά και τις αντιλήψεις και τις στάσεις σε συγκεκριμένους τομείς.
Οι εκπαιδευτικοί βρέθηκαν να έχουν θετικές, ουδέτερες αλλά και αρνητικές αντιλήψεις, ενώ σε σχέση με τις στάσεις τους αξιοσημείωτο είναι ότι φανερώθηκε σε σημαντικό βαθμό πίστη σε ένα συμπεριληπτικό σχολείο και προθυμία να τροποποιήσουν τις συνθήκες και τη διδασκαλία τους ώστε να επιτευχθεί η συμπερίληψη των παιδιών με ΔΕΠ-Υ.
Ωστόσο, τα αποτελέσματα αναδεικνύουν την ανάγκη για βελτίωση των γνώσεων των εκπαιδευτικών γύρω από τη ΔΕΠ-Υ, για συνεχή και επαρκή εκπαίδευση τους και για ενίσχυση των συναισθημάτων επάρκειας τους για την κατάλληλη υποστήριξη όλων των παιδιών στο πλαίσιο της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Εκπαίδευση – Αθλητισμός
Λέξεις-κλειδιά:
ΔΕΠ-Υ, γνώσεις, αντιλήψεις, στάσεις, συμπεριληπτική εκπαίδευση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
138
Αριθμός σελίδων:
σ. 146
Πρεβενά Ειρήνη ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο