Αποκατάσταση του διαφυγόντος κέρδους, ιδίως σε περιπτώσεις βλάβης σώματος ή υγείας. Μια συμβολή στην ερμηνεία των ΑΚ 298 και 929 εδ. α΄.

Διδακτορική Διατριβή uoadl:3402223 7 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Νομικής
Βιβλιοθήκη Νομικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-06-28
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Καλογεράκης Γεώργιος
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Αντώνιος Καραμπατζός, Καθηγητής Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ (Επιβλέπων)
Ευγενία Δακορώνια, Καθηγήτρια Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ (Μέλος Τριμελούς Επιτροπής)
Γεώργιος Μεντής, Καθηγητής Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ (Μέλος Τριμελούς Επιτροπής)
Κωνσταντίνος Χριστοδούλου, Καθηγητής Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ
Γεώργιος Λαδογιάννης, Αναπληρωτής Καθηγητής Νομικής Σχολής
Ιωάννα Κονδύλη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ
Βάγιας Παναγιωτόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Αποκατάσταση του διαφυγόντος κέρδους, ιδίως σε περιπτώσεις βλάβης σώματος ή υγείας. Μια συμβολή στην ερμηνεία των ΑΚ 298 και 929 εδ. α΄.
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Αποκατάσταση του διαφυγόντος κέρδους, ιδίως σε περιπτώσεις βλάβης σώματος ή υγείας. Μια συμβολή στην ερμηνεία των ΑΚ 298 και 929 εδ. α΄.
Περίληψη:
Η παρούσα διατριβή εξετάζει το διαφυγόν κέρδος ως αυτοτελή μορφή ζημίας και όρο της αποζημίωσης κατά την ΑΚ 298, με έμφαση ιδίως στις βλάβες της υγείας εξ αδικοπραξίας (AK 929 εδ. α΄). Στο πλαίσιο αυτό, το διαφυγόν κέρδος οριοθετείται από άλλες νοητές μορφές ζημίας (θετική ζημία και απώλεια ευκαιρίας) και τοποθετείται στο νομικό σύστημα του δικαίου της αποζημίωσης εν όψει της αρχής της πλήρους αποζημίωσης. Στην συνέχεια αναλύονται τα στοιχεία αποκατάστασής του κατά την ΑΚ 298 εδ. β΄, καθώς και οι λοιπές ερμηνευτικά συναγόμενες προϋποθέσεις του, με έμφαση στις νομοθετικές βάσης θεμελίωσής του («συνηθισμένη πορεία των πραγμάτων» ή «ειδικές περιστάσεις») και το μέτρο απόδειξης. Σε εξειδίκευση των εν λόγω βάσεων συνάγονται διαφορετικές μέθοδοι προσέγγισης, ενώ ανατρέπεται η γνώμη που δέχεται ότι αρκεί η πιθανολόγηση της πραγματοποίησης του κέρδους. Στο τελευταίο μέρος της έρευνας συστηματοποιούνται τα πορίσματα της νομολογίας, αναφορικά με την έκταση της αποζημίωσης για απώλεια εσόδων επί βλάβης της υγείας, ενώ αναλύονται επίσης ζητήματα που προκύπτουν από την χρονική διάσταση της αξίωσης (όπως η μεταρρυθμιστική αγωγή και ο χρόνος υπολογισμού), καθώς και οι νομοθετικοί, ερμηνευτικοί και συμβατικοί περιορισμοί της έκτασής του.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Δίκαιο – Νομοθεσία
Λοιπές θεματικές κατηγορίες:
Αστικό δίκαιο
Λέξεις-κλειδιά:
ΑΚ 298, ΑΚ 929, Αστικό Δίκαιο, Ενοχικό Δίκαιο, Αποζημίωση, Διαφυγόν κέρδος, Ζημία, ΑΙτιώδης σύνδεσμος, αιτιότητα ρωμαικό δίκαιο, θετική ζημία, απώλεια ευκαιρίας, μέλλουσα ζημία, κανονιστική ζημία, αποθετική ζημία, προβλεψιμότητα, πλάσμα δικαίου, τεκμήριο, πιθανολόγηση, πιθανότητα, μεταρρυθμιστική αγωγή, χρόνος υπολογισμού, μισθωτοί εργαζόμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, ανήλικοι παθόντες, παράνομο ή ανήθικο κέρδος, ΑΚ 931, ΑΚ 930, καταβολή σε δόσεις, πρόωρη αγωγή, περιουσία, ιδιοκτησία
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
1000
Αριθμός σελίδων:
509
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2027-06-28.

Διδακτορική Διατριβή Γ. Καλογεράκη, Αποκατάσταση του διαφυγόντος κέρδους, ιδίως σε περιπτώσεις βλάβης σώματος ή υγείας, 2024.pdf
5 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2027-06-28.

 


Καλογερακης ΥΔ.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο.