Επάνοδος της γνωσιακής λειτουργίας και χαρακτηριστικά ανάνηψης μετά από γενική αναισθησία σε ασθενείς με σύνδρομο Down. Συγκριτική μελέτη μεταξύ σεβοφλουρανίου και δεσφλουρανίου

Διδακτορική Διατριβή uoadl:3403277 10 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Ιατρικής
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-07-09
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Γκλιάτης Εμμανουήλ
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Χρυσούλα Στάικου, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ (επιβλέπουσα)
Κασσιανή Θεοδωράκη, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Αικατερίνη Μελεμενή, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Άντεια Παρασκευά, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Αθανασία Τσαρουχά - Δημητροπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Μαρτίνα Ρεκατσίνα, Επίκουρη Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Γεώργιος Τσακωτός, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Επάνοδος της γνωσιακής λειτουργίας και χαρακτηριστικά ανάνηψης μετά από γενική αναισθησία σε ασθενείς με σύνδρομο Down. Συγκριτική μελέτη μεταξύ σεβοφλουρανίου και δεσφλουρανίου
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Επάνοδος της γνωσιακής λειτουργίας και χαρακτηριστικά ανάνηψης μετά από γενική αναισθησία σε ασθενείς με σύνδρομο Down. Συγκριτική μελέτη μεταξύ σεβοφλουρανίου και δεσφλουρανίου
Περίληψη:
Το σύνδρομο Down (Down syndrome – DS) είναι η συχνότερη χρωμοσωμική ανωμαλία. Οφείλεται στην ύπαρξη ενός επιπλέον ολόκληρου ή μερικού αντιγράφου του χρωμοσώματος 21. Συνδέεται με μια πλειάδα γενετικών ανωμαλιών και νοσημάτων, μεταξύ των οποίων ανευρίσκονται αναπτυξιακές, νευρολογικές και νευροδιαβιβαστικές διαταραχές καθώς και νοητική δυσλειτουργία (intellectual disability – ID). Η πρόοδος της ιατρικής επιστήμης και της φροντίδας των ασθενών με DS έχει αυξήσει σημαντικά το προσδόκιμο ζωής τους και πλέον θεωρείται αυτονόητη η επιβίωσή τους ως την ενήλικη ζωή.
Οι ασθενείς αυτοί μπορεί να μην είναι σε θέση να κατανοήσουν τον σκοπό οποιασδήποτε ιατρικής παρέμβασης και συχνά είναι δύσκολο να συνεργαστούν ακόμη και για τις ελαφρύτερες χειρουργικές επεμβάσεις. Σε αυτό το πλαίσιο η οδοντοθεραπεία σε ασθενείς με DS και ID γίνεται συχνά με τη χορήγηση γενικής αναισθησίας και ημερήσιας νοσηλείας.
Τα αναισθησιολογικά φάρμακα μπορεί παροδικά να επηρεάσουν τη γνωστική λειτουργία μετεγχειρητικά και επομένως να καθυστερήσουν την έξοδο από το νοσοκομείο. Η ταχεία ανάνηψη από την αναισθησία συμβάλλει σημαντικά στην ταχεία διακίνηση των ασθενών, αυξάνει την άνεση και την ικανοποίηση των ασθενών και μειώνει το κόστος θεραπείας και το φόρτο εργασίας στις μονάδες ημερήσιας νοσηλείας.
Η παρούσα τυχαιοποιημένη, διπλή τυφλή μελέτη συμπεριέλαβε πενήντα επτά ασθενείς με DS που τυχαιοποιήθηκαν σε δύο ομάδες ώστε να λάβουν δεσφλουράνιο ή σεβοφλουράνιο για τη διατήρηση της αναισθησίας και να υποβληθούν σε οδοντοθεραπεία. H πρωτεύουσα μετρούμενη παράμετρος ήταν η πρώιμη μετεγχειρητική γνωστική λειτουργία όπως αξιολογήθηκε με τη χρήση του Prudhoe Cognitive Function Test (PCFT) το οποίο σχεδιάστηκε με σκοπό να ποσοτικοποιήσει τη γνωστική λειτουργία σε άτομα με οποιοδήποτε βαθμό ID. Οι δευτερεύουσες μετρούμενες παράμετροι σχετίζονταν με τα χαρακτηριστικά ανάνηψης.
Όσον αφορά την πρωτεύουσα μετρούμενη παράμετρο, τα αποτελέσματα της μελέτης ανέδειξαν ότι τα σκορ της πρώιμης μετεγχειρητικής γνωστικής λειτουργίας ήταν υψηλότερα όταν χρησιμοποιήθηκε το δεσφλουράνιο ως παράγοντας διατήρησης της αναισθησίας. Η διαφορά ήταν περισσότερο εμφανής 90 λεπτά μετά την αφύπνιση, όμως παρέμεινε σημαντική για τουλάχιστον 4 ώρες μετά την αφύπνιση.
Το δεσφλουράνιο φάνηκε ανώτερο και στους χρόνους αφύπνισης. Επιπλέον, τα κριτήρια εξόδου από τη Μονάδα Μεταναισθητικής Φροντίδας αλλά και από το νοσοκομείο πληρούνταν νωρίτερα όταν χρησιμοποιήθηκε δεσφλουράνιο.
Συμπεραίνουμε λοιπόν, ότι το δεσφλουράνιο φαίνεται να είναι ανώτερο του σεβοφλουρανίου, τόσο όσον αφορά τα χαρακτηριστικά ανάνηψης, όσο και την καλύτερα διατηρημένη μετεγχειρητική γνωστική λειτουργία σε ασθενείς με DS που υποβάλλονται σε οδοντοθεραπεία. Επομένως, προτείνουμε τη χρήση του δεσφλουρανίου ως μέρος μιας πολυπαραγοντικής αναισθησιολογικής προσέγγισης για την ενίσχυση της ταχείας διακίνησης και της ταχύτερης εξόδου από το νοσοκομείο για τους ασθενείς με ID.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Σεβοφλουράνιο, Δεσφλουράνιο, Σύνδρομο Down, Αναισθησία
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
88
Αριθμός σελίδων:
154
Gkliatis_Emmanouil_PhD.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο