Παρεμβάσεις ελαχιστοποίησης κινδύνου μετάδοσης COVID-19

Διδακτορική Διατριβή uoadl:3405320 29 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Ιατρικής
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-07-10
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Σαπουνάς Σπυρίδων
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Παγώνα Λάγιου, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Γκίκας Μαγιορκίνης, Αν. Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ - Επιβλέπων
Δημήτρης Παρασκευής, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Βάνα Σύψα, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ανδρονίκη Μάσκα, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Βασιλική Μπενέτου, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Γιώργος Μαρίνος, Επικ. Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Παρεμβάσεις ελαχιστοποίησης κινδύνου μετάδοσης COVID-19
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Παρεμβάσεις ελαχιστοποίησης κινδύνου μετάδοσης COVID-19
Περίληψη:
Η παρούσα διδακτορική διατριβή διενεργεί μια πολυδιάστατη ανάλυση αποτελεσματικών παρεμβάσεων για τον περιορισμό της διασποράς της COVID-19. Με βάση ένα ευρύ φάσμα επιστημονικής βιβλιογραφίας και ανάλυσης δεδομένων, η διατριβή αξιολογεί την αποτελεσματικότητα διαφόρων στρατηγικών με στόχο να εφοδιάσει τους πολιτικούς και τους αξιωματούχους δημόσιας υγείας με τα εργαλεία που απαιτούνται για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και την καθοδήγηση προς την αποφασιστική καταπολέμηση της μετάδοσης της νόσου.
Στην αρχή αναλύθηκε η πιθανή εποχικότητα της δραστηριότητας του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2. Πολλοί αναπνευστικοί ιοί, συμπεριλαμβανομένων των κορωνοϊών, ακολουθούν εποχική δυναμική μετάδοσης. Η ανάλυση των κοινωνικών και περιβαλλοντικών μηχανισμών της εμφάνισης του SARS-CoV-2 κατά την πρώτη χειμερινή περίοδο από την έναρξη της πανδημίας, παρέχει σημαντικές πληροφορίες για τον σχεδιασμό στοχευμένων παρεμβάσεων. Όπως για παράδειγμα ότι η πτώση της θερμοκρασίας τη νύχτα συνεπάγεται μεταφορά των νυχτερινών δραστηριοτήτων σε κλειστούς χώρους (ψυχαγωγίας) κυρίως για τους νέους 18–39 ετών. Προκύπτει λοιπόν ότι η μετατόπιση ψυχαγωγίας από εξωτερικούς σε εσωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια της ψυχρής περιόδου πρέπει να γίνεται σταδιακά και με τρόπο καλά ελεγχόμενο.
Οι παρεμβάσεις που εφαρμόστηκαν στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ) αλλά και σε κλειστά εργασιακά περιβάλλοντα, υπογραμμίζουν την κρίσιμη σημασία της προστασίας των ευάλωτων πληθυσμών. Μέσω της εφαρμογής αυστηρών μέτρων ελέγχου των μολύνσεων, συχνών τεστ και εκστρατειών εμβολιασμού εντός αυτών των μονάδων, η διασπορά της COVID-19 μεταξύ των ηλικιωμένων και των εργαζομένων μειώθηκε σημαντικά.
Η χρήση αυτοδιαγνωστικών τεστ κατά τη διάρκεια της πανδημίας ανέδειξε την ανάγκη υλοποίησης περισσότερων αυτοδιαγνωστικών τεστ σε πανδημίες. Επιπλέον, η υψηλή μεταδοτικότητα των αναπνευστικών νόσων υπογραμμίζει την ανάγκη για γρήγορη και ευρεία δοκιμή για την αποτελεσματική περιορισμό των εξάρσεων. Με τη χρήση αυτών των τεστ, αποφεύχθηκαν 2000 θάνατοι και 20.000 νοσηλείες όπως φάνηκε στη μελέτη μας. Με τη διεύρυνση της διαθεσιμότητας και της χρήσης των αυτοδιαγνωστικών τεστ, οι αρχές δημόσιας υγείας μπορούν να ενισχύσουν τις προσπάθειες για την έγκαιρη ανίχνευση, τη διενέργεια στοχευμένων παρεμβάσεων και την τελική μείωση των επιπτώσεων των αναπνευστικών πανδημιών.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Πρόληψη, Κορωνοϊός, Εμβόλια, Αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι, Μη Φαρμακευτικές παρεμβάσεις, Δημόσια Υγεία
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
296
Αριθμός σελίδων:
243
Spyridon Sapounas, PhD.pdf (7 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο