Εκπαιδευτική παρέμβαση και αλλαγή πλεύσης: διερεύνηση στάσεων εθελοντών ψυχικής υγείας για το πρώτο ψυχωσικό επεισόδιο

Διπλωματική Εργασία uoadl:3406191 69 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Έγκαιρη Παρέμβαση στην Ψύχωση
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-07-12
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Αλπέρτη Ιωάννα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Στεφανής Νίκος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Λέκκος Πέτρος, Ψυχίατρος, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ξενάκη Λήδα-Άλκηστις, Ψυχίατρος, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Εκπαιδευτική παρέμβαση και αλλαγή πλεύσης: διερεύνηση στάσεων εθελοντών ψυχικής υγείας για το πρώτο ψυχωσικό επεισόδιο
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Εκπαιδευτική παρέμβαση και αλλαγή πλεύσης: διερεύνηση στάσεων εθελοντών ψυχικής υγείας για το πρώτο ψυχωσικό επεισόδιο
Περίληψη:
Το σύστημα ψυχικής υγείας στη Ελλάδα παρά τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη και εξέλιξή του τα τελευταία έτη, αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις. Η βελτίωση των υπαρχουσών υπηρεσιών και η διευκόλυνση της πρόσβασης σε αυτές για τα άτομα που χρήζουν βοήθειας, καθώς και η αύξηση της ορατότητας των νέων μονάδων στους πολίτες και η αποστιγματοποίηση της ψυχικής νόσου, παραμένουν κεντρικοί στόχοι για τους ειδικούς ψυχικής υγείας.
Η μελέτη των στάσεων και των αντιλήψεων του πληθυσμού απέναντι στην ψυχική ασθένεια είναι διαχρονικά σημαντική, καθώς αυτές οι αντιλήψεις επηρεάζουν βαθιά την ψυχοκοινωνική αποκατάσταση και την κοινωνική ένταξη των ασθενών, αλλά επίσης αφήνουν να διαφαίνεται κατά πόσο ο γενικός πληθυσμός είναι διατεθειμένος να αναζητήσει βοήθεια υπό αντίστοιχες συνθήκες. Αρκετές ερευνητικές μελέτες έχουν πραγματοποιηθεί προς αυτή τη κατεύθυνση, εξετάζοντας τις στάσεις επαγγελματιών ψυχικής υγείας, συζύγων/συντρόφων ατόμων με ψυχική νόσο και γενικού πληθυσμού σε διάφορες γεωγραφικές περιοχές ενώ λιγότερες έχουν επικεντρωθεί στις αντιλήψεις των εθελοντών ψυχικής υγείας.
Ο εθελοντισμός στον τομέα της ψυχικής υγείας διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην καθημερινή υποστήριξη των ψυχικά πασχόντων προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες, υποστηρίζοντας το έργο των επαγγελματιών και συμβάλλοντας σημαντικά στην μείωση του κοινωνικού στίγματος..
Ο κύριος σκοπός της παρούσας μελέτης είναι από τη μία, η διερεύνηση και η αποτύπωση των στάσεων και των αντιλήψεων εθελοντών ψυχικής υγείας απέναντι στη ψυχική νόσο και από την άλλη, οι ενδεχόμενες αλλαγές στις αντιλήψεις τους μετά από μια στοχευμένη εκπαιδευτική παρέμβαση διάρκειας τριών ωρών. Ειδικότερα, εξετάζεται ο ρόλος που διαδραματίζει η γνώση για θέματα ψυχικής υγείας ως παρεμβαλλόμενη μεταβλητή, καθώς και η πιθανή αλλαγή στάσης των εθελοντών απέναντι στην αναζήτηση ψυχοκοινωνικής υποστήριξης για τους ίδιους, εφόσον χρειαστεί.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Ψυχική ασθένεια, Στάσεις, Αντιλήψεις, Κλίμακα ΟΜΙ, Εκπαίδευση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
47
Αριθμός σελίδων:
88
Alperti_Ioanna_MSc.pdf.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο