Αντιμετώπιση ενδοδιαφυγής τύπου ΙΙ μετά από ενδαγγειακή αποκατάσταση ανευρύσματος κοιλιακής αορτής: Συστηματική ανασκόπηση της βιβλιογραφίας

Διπλωματική Εργασία uoadl:3406218 82 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ενδαγγειακές Τεχνικές
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-07-12
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Καστρήσιος Γεώργιος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ιωάννης Κακίσης, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Γεώργιος Γερουλάκος, Ομότιμος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Αχιλλέας Χατζηϊωάννου, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Αντιμετώπιση ενδοδιαφυγής τύπου ΙΙ μετά από ενδαγγειακή αποκατάσταση ανευρύσματος κοιλιακής αορτής: Συστηματική ανασκόπηση της βιβλιογραφίας
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Αντιμετώπιση ενδοδιαφυγής τύπου ΙΙ μετά από ενδαγγειακή αποκατάσταση ανευρύσματος κοιλιακής αορτής: Συστηματική ανασκόπηση της βιβλιογραφίας
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η ενδοδιαφυγή τύπου ΙΙ είναι ο συχνότερος τύπος ενδοδιαφυγής μετά από ενδαγγειακή αποκατάσταση ανευρύσματος κοιλιακής αορτής (EVAR). Συνήθως έχει καλοήθη πορεία και αυτοπεριορίζεται. Όμως η εμμένουσα ενδοδιαφυγή τύπου ΙΙ μπορεί να οδηγήσει σε διάταση του ανευρυσματικού σάκκου, σε ανάγκη επανεπέμβασης και σπάνια σε ρήξη. Η ενδαγγειακή αντιμετώπιση είναι η πρώτη θεραπευτική επιλογή σε εμμένουσα ενδοδιαφυγή τύπου ΙΙ με σημαντική διάταση του ανευρυσματικού σάκκου, αλλά η βέλτιστη τεχνική παραμένει αμφιλεγόμενη. Σκοπός αυτής της ανασκόπησης ήταν η αξιολόγηση των διαθέσιμων βιβλιογραφικών αναφορών σχετικά με τον δια-οσφυϊκό, δια-αρτηριακό και διά της κάτω κοίλης φλέβας (ΚΚΦ) εμβολισμό σε εμμένουσα ενδοδιαφυγή τύπου ΙΙ μετά από EVAR.
Μέθοδοι: Ανασκόπηση της διαθέσιμης βιβλιογραφίας από τον Ιανουάριο του 2018 έως τον Δεκέμβριο του 2023 με χρήση του Pubmed και του EMBASE μέσω Ovid, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του PRISMA. Στην ανάλυση συμπεριλήφθηκαν μελέτες που αναφερόταν σε δια-οσφυϊκό, δια-αρτηριακό και διά της ΚΚΦ εμβολισμό για ενδοδιαφυγή τύπου ΙΙ μετά από EVAR. Αποκλείστηκαν μελέτες που αναφερόταν σε ανοικτή χειρουργική αποκατάσταση ή συνδυασμό των προαναφερθέντων ενδαγγειακών τεχνικών και μελέτες με < 10 ασθενείς.
Αποτελέσματα: Συνολικά 13 μελέτες συμπεριλήφθηκαν στην ανάλυση και ταξινομήθηκαν σε 3 διαφορετικές ομάδες ανάλογα με την εφαρμοζόμενη τεχνική. Έξι μελέτες καταχωρήθηκαν στην ομάδα Α (Δια-οσφυϊκός εμβολισμός), 4 μελέτες στην ομάδα Β (Δια-αρτηριακός εμβολισμός) και 3 μελέτες στην ομάδα C (Διά της ΚΚΦ εμβολισμός).
Στην ομάδα Α καταγράφηκαν συνολικά 164 ασθενείς (73.7% άνδρες), τεχνική επιτυχία υπήρξε στο 98%, αποκατάσταση της ενδοδιαφυγής στο 83%, εμφάνιση επιπλοκών στο 3%, ανάγκη επανεπέμβασης στο 9.1%, ενώ η θνητότητα στις 30 ημέρες ήταν μηδενική.
Στην ομάδα Β καταγράφηκαν συνολικά 118 ασθενείς, τεχνική επιτυχία υπήρξε στο 90%, αποκατάσταση της ενδοδιαφυγής μόλις στο 38%, εμφάνιση επιπλοκών στο 7.9%, ανάγκη επανεπέμβασης στο 44%, ενώ η θνητότητα στις 30 ημέρες ήταν μηδενική.
Στην ομάδα C καταγράφηκαν 46 ασθενείς (91% άνδρες), τεχνική επιτυχία υπήρξε στο 98%, αποκατάσταση της ενδοδιαφυγής στο 86%, ανάγκη επανεπέμβασης στο 9%, ενώ δεν αναφέρθηκαν επιπλοκές και η θνητότητα στις 30 ημέρες ήταν μηδενική.
Συμπέρασμα: Ο δια-οσφυϊκός, δια-αρτηριακός και διά της ΚΚΦ εμβολισμός για εμμένουσα ενδοδιαφυγή τύπου ΙΙ παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά τεχνικής επιτυχίας, περίπου μηδενική θνητότητα και αποδεκτό κίνδυνο περιεγχειρητικών επιπλοκών.
Η τεχνική του δια-αρτηριακού εμβολισμού ενέχει - σε πολύ αυξημένη συχνότητα συγκριτικά με τις άλλες δύο τεχνικές - την ανάγκη περαιτέρω θεραπευτικής παρέμβασης προκειμένου να επιτευχθεί η αποκατάσταση της ενδοδιαφυγής και η σταθεροποίηση του ανευρυσματικού σάκκου.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Ενδοδιαφυγή τύπου ΙΙ, Ενδαγγειακή θεραπεία, Δια-αρτηριακή, Διά-οσφυϊκή, Διά της κάτω κοίλης φλέβας, Εμβολισμός
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
26
Αριθμός σελίδων:
22
T2EL diploma_TELIKO.pdf (693 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο