Απόψεις και εμπειρίες εκπαιδευτικών προσχολικής αγωγής σε μοντεσσοριανό σχολείο σχετικά με την ενταξιακή διάσταση / τον ενταξιακό προσανατολισμό της μοντεσσοριανής μεθόδου και του εκπαιδευτικού υλικού.

Διπλωματική Εργασία uoadl:3408058 11 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ειδική Αγωγή
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστημών της Αγωγής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-07-12
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Λυγίζου Κωνσταντίνα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Καλλιρόη Παπαδοπούλου, Αναππληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Απόψεις και εμπειρίες εκπαιδευτικών προσχολικής αγωγής σε μοντεσσοριανό σχολείο σχετικά με την ενταξιακή διάσταση / τον ενταξιακό προσανατολισμό της μοντεσσοριανής μεθόδου και του εκπαιδευτικού υλικού.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Απόψεις και εμπειρίες εκπαιδευτικών προσχολικής αγωγής σε μοντεσσοριανό σχολείο σχετικά με την ενταξιακή διάσταση / τον ενταξιακό προσανατολισμό της μοντεσσοριανής μεθόδου και του εκπαιδευτικού υλικού
Περίληψη:
Τα τελευταία χρόνια σημειώνεται όλο και μεγαλύτερη αύξηση της φοίτησης των παιδιών προσχολικής ηλικίας καθώς έχει γίνει υποχρεωτική η φοίτηση στην προσχολική εκπαίδευση κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των παιδιών στο νηπιαγωγείο. Επιπλέον, πολλοί γονείς στρέφονται σε εναλλακτικές μεθόδους εκπαίδευσης και μια από αυτές είναι και η μέθοδος μοντεσσόρι. Από το πρώτο ιδιωτικό μοντεσσοριανό σχολείο της Μαρίας Γουδέλη το οποίο ιδρύθηκε στην Αθήνα το 1949 (Μοντεσσοριανή σχολή Αθηνών, Μαρία Γουδέλη) μέχρι σήμερα, η αύξηση των μοντεσσοριανών σχολείων είναι ραγδαία . Τα σχολεία στην Αθήνα ανέρχονται περί τον αριθμό των 11 ιδιωτικών σχολείων στην προσχολική εκπαίδευση κι επιπλέον υπάρχουν σχολεία σε όλη την Ελλάδα όπως την Θεσσαλονίκη, την Πάρο, τις Σέρρες, την Λάρισα και άλλες πόλεις.
Σε μια μοντεσσοριανή τάξη συνυπάρχουν παιδιά ηλικίας 3-6 ετών δηλαδή παιδιά ηλικίας μεταβρεφικού τμήματος έως και νηπιαγωγείου. Το υλικό που χρησιμοποιείται είναι συγκεκριμένο και καλύπτει τομείς όπως είναι της καθημερινής ζωής, του αισθητηριακού υλικού, της γλώσσας, των Μαθηματικών και του πολιτισμού. Αναφορικά με το υλικό που δεν δημιουργούν οι εκπαιδευτικοί το υλικό αυτό έχει συγκεκριμένες διαστάσεις, χρώματα, βάρος και προδιαγραφές και μπορεί να ιδωθεί σε όλες τις μοντεσσοριανές τάξεις σε όλα γεωγραφικά μήκη και πλάτη.
Καθώς, η πρώιμη εκπαίδευση είναι το πρώτο σχολικό πλαίσιο που θα ενταχθεί ένα παιδί σε ένα ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον η παρούσα έρευνα θα ερευνήσει πως τα παιδιά σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης τόσο γλωσσικά όσο και ψυχοσυναισθηματικά (3-6 ετών) μπορούν ή όχι να συνυπάρχουν σε ένα κοινό πλαίσιο, της τάξης και πως το εκπαιδευτικό υλικό μπορεί ή όχι να σταθεί το έναυσμα ώστε να ενθαρρυνθεί η συμμετοχή των παιδιών. Καθώς επίσης, θα διερευνηθούν οι απόψεις και εμπειρίες εκπαιδευτικών προσχολικής αγωγής σε Μοντεσσοριανό σχολείο σχετικά με την ενταξιακή διάσταση / τον ενταξιακό προσανατολισμό της μοντεσσοριανής μεθόδου και του εκπαιδευτικού υλικού.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Εκπαίδευση – Αθλητισμός
Λέξεις-κλειδιά:
μοντεσσοριανή μέθοδος, ενταξιακή εκπαίδευση, μοντεσσοριανό εκπαιδευτικό υλικό, προσχολική εκπαίδευση.
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
72
Αριθμός σελίδων:
116
Λυγίζου Κωνσταντίνα_ ΠΜΣ ΤΕΑΠΗ_επιβλέπουσα Κ.Παπαδοπούλου_final.pdf (909 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο