Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Κυρίτση Ελένη, Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΠΑΔΑ
Τούσουλης Δημήτριος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Τούτουζας Κωνσταντίνος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η καρδιακή ανεπάρκεια, ως χρόνιο κλινικό σύνδρομο, επηρεάζει τη σωματική δραστηριότητα και την ψυχολογική κατάσταση του ασθενούς και έχει αρνητικές συνέπειες στον ίδιο τον ασθενή αλλά και στους οικείους του.
Σκοπός: Σκοπός της μελέτης ήταν η εκτίμηση της ποιότητας ζωής ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια σε σχέση με τον βαθμό της σωματικής τους άσκησης και της κατάθλιψης.
Υλικό και Μέθοδος: Το δείγμα της μελέτης αποτέλεσαν 118 ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια που παρακολουθούνταν στο ιατρείο Καρδιακής ανεπάρκειας του Γ.Ν.Α. «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ» Τα στοιχεία συλλέχθηκαν από τη συμπλήρωση από του ασθενείς των: D.A.S.I (Duke Activity Status Index), Minnesota Living with Heart Failure Questionnaire (MLHFQ) και Zung Self-Rating Depression Scale (SDS).Η ανάλυση των δεδομένων έγινε με το στατιστικό πακέτο SPSS (Version 26) και το επίπεδο σημαντικότητας τέθηκε στο 5%..
Αποτελέσματα: Το 61% των συμμετεχόντων ήταν άνδρες και το 51% ήταν κάτω των 70 ετών. Ο βαθμός καρδιακής ανεπάρκειας στο 19,5% ΝYHA I, στο 40,7% ΝYHA II, στο ΝYHA IIΙ 27,1% και ΝYHA IV 12,7%. Αρνητικότερα βαθμολογούσαν την ποιότητα ζωής τους σύμφωνα με την MLHFQ τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (p<0,001), οι άγαμοι/χήροι, (p=0,001), με καρδιακή ανεπάρκεια ΝYHA ΙΙΙ, IV (p<0,001),που διέμεναν στην ύπαιθρο, (p<0,001), με νοσηρότητα, (p<0,001). Μεγαλύτερης έντασης κατάθλιψη βίωναν οι ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας, (p=0,005), οι διαζευγμένοι, (p<0,001), με μικρότερο εκπαιδευτικό επίπεδα, (p=0,001), και με ανεπάρκεια ΝYHA IV (p=0,001)
Συμπέρασμα: Η ποιότητα ζωής και τα επίπεδα κατάθλιψης ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια επηρεάζονται από τον βαθμό της καρδιακής ανεπάρκειας και από τα δημογραφικά και κλινικά τους χαρακτηριστικά
Λέξεις-κλειδιά:
Ποιότητα ζωής, Καρδιακή ανεπάρκεια, Κατάθλιψη, Σωματική δραστηριότητα