Ενδείξεις παραπτωματικής και επιθετικής συμπεριφοράς σε εφήβους και ενήλικες με διαταραχή του αυτιστικού φάσματος (ΔΑΦ) με υψηλή λειτουργικότητα και η συσχέτιση της επιθετικότητας με την ηλικία

Διπλωματική Εργασία uoadl:3410572 12 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ψυχιατροδικαστική
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-07-18
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Αντωνίου Μαρίνα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Αθανάσιος Δουζένης, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ιωάννης Μιχόπουλος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Γεωργία Καλέμη, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ενδείξεις παραπτωματικής και επιθετικής συμπεριφοράς σε εφήβους και ενήλικες με διαταραχή του αυτιστικού φάσματος (ΔΑΦ) με υψηλή λειτουργικότητα και η συσχέτιση της επιθετικότητας με την ηλικία
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ενδείξεις παραπτωματικής και επιθετικής συμπεριφοράς σε εφήβους και ενήλικες με διαταραχή του αυτιστικού φάσματος (ΔΑΦ) με υψηλή λειτουργικότητα και η συσχέτιση της επιθετικότητας με την ηλικία
Περίληψη:
Εισαγωγή

Η διαταραχή του αυτιστικού φάσματος (ΔΑΦ) είναι μια σύνθετη νευροαναπτυξιακή διαταραχή που επηρεάζει την κοινωνική αλληλεπίδραση, την επικοινωνία και τη συμπεριφορά. Τα άτομα με ΔΑΦ παρουσιάζουν ποικίλα επίπεδα λειτουργικότητας, από σοβαρή αναπηρία έως υψηλή λειτουργικότητα. Η επιθετικότητα και η παραπτωματική συμπεριφορά αποτελούν συχνά προκλήσεις για τα άτομα με ΔΑΦ, ιδιαίτερα εκείνα με υψηλή λειτουργικότητα. Αυτές οι συμπεριφορές μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα ζωής των ατόμων, την κοινωνική τους ένταξη και τη σχέση τους με το περιβάλλον τους. Η κατανόηση των παραγόντων που οδηγούν σε τέτοιες συμπεριφορές είναι κρίσιμη για την ανάπτυξη στοχευμένων παρεμβάσεων και υποστηρικτικών μέτρων.

Σκοπός

Ο σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι να διερευνήσει τις ενδείξεις παραπτωματικής και επιθετικής συμπεριφοράς σε εφήβους και ενήλικες με ΔΑΦ υψηλής λειτουργικότητας. Ειδικότερα, η έρευνα εξετάζει τη συσχέτιση της επιθετικότητας με την ηλικία των ατόμων, καθώς και τους παράγοντες που μπορεί να επηρεάζουν τη συμπεριφορά αυτή.

Μέθοδος

Η έρευνα διεξήχθη με δείγμα 50 ατόμων (19 έφηβοι και 31 ενήλικες) με ΔΑΦ υψηλής λειτουργικότητας. Η συλλογή δεδομένων πραγματοποιήθηκε μέσω αυτοαυναφορικών ερωτηματολογίων, τα οποία αξιολογούσαν την επιθετικότητα και την παραπτωματική συμπεριφορά. Τα δεδομένα αναλύθηκαν χρησιμοποιώντας στατιστικές μεθόδους περιγραφικής και επαγωγικής ανάλυσης.

Αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι έφηβοι με ΔΑΦ υψηλής λειτουργικότητας παρουσίασαν υψηλότερα επίπεδα επιθετικότητας σε σύγκριση με τους ενήλικες. Επιπλέον, παρατηρήθηκε μια στατιστικά σημαντική συσχέτιση μεταξύ της επιθετικότητας και της ηλικίας, με την επιθετικότητα να μειώνεται καθώς αυξάνεται η ηλικία των συμμετεχόντων.

Συζήτηση

Με βάση τα αποτελέσματα της στατιστικής ανάλυσης, προκύπτουν σημαντικά ζητήματα προς περαιτέρω ανάλυση. Οι έφηβοι με υψηλής λειτουργικότητας αυτισμό καταγράφουν υψηλότερες βαθμολογίες σε ερωτήσεις που αφορούν εκρήξεις θυμού, εκνευρισμό, επιθετικότητα και ζήλια, υποδεικνύοντας δυσκολίες στη διαχείριση των συναισθημάτων τους και στην επικοινωνία με τους άλλους. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι έφηβοι, σε σχέση με τους ενήλικες, παρουσιάζουν αυξημένα ποσοστά επιθετικότητας λόγω ορμονικών διαταραχών, έντονων συναισθημάτων και χαμηλής συναισθηματικής νοημοσύνης. Οι ενήλικες με αυτισμό φαίνεται να έχουν καλύτερες επικοινωνιακές δεξιότητες και πιο ήρεμες αντιδράσεις, πιθανώς λόγω μακροχρόνιων θεραπευτικών παρεμβάσεων. Επιπλέον, οι έφηβοι παρουσιάζουν αυξημένη επιθετικότητα όταν διαφωνούν με άλλους ή όταν διαταράσσονται οι στερεοτυπικές τους συμπεριφορές. Οι αιτιολογικοί παράγοντες για την επιθετικότητα περιλαμβάνουν τις περιβαλλοντικές αναταραχές, τις κοινωνικές δυσκολίες και την αδυναμία έκφρασης αναγκών και συναισθημάτων. Οι σύνοδες ψυχιατρικές διαταραχές επίσης παίζουν ρόλο στην εκδήλωση επιθετικών συμπεριφορών.

Η μελέτη συμβάλλει στην κατανόηση των παραγόντων που επηρεάζουν την επιθετικότητα σε άτομα με ΔΑΦ υψηλής λειτουργικότητας. Τα ευρήματα υποδεικνύουν την ανάγκη για στοχευμένες παρεμβάσεις που να επικεντρώνονται στην ενίσχυση των κοινωνικών και συναισθηματικών δεξιοτήτων, ιδιαίτερα κατά την εφηβική ηλικία. Επιπλέον, η έρευνα προτείνει την περαιτέρω διερεύνηση των παραγόντων που συνδέονται με τη μείωση της επιθετικότητας σε μεγαλύτερες ηλικίες. Οι προτάσεις αυτές μπορούν να οδηγήσουν σε βελτιωμένες πρακτικές για την υποστήριξη των ατόμων με ΔΑΦ και την ενίσχυση της ποιότητας ζωής τους.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Αυτισμός, Επιθετικότητα, Έφηβοι, Ενήλικες
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
181
Αριθμός σελίδων:
113
Antoniou Marina Master.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο