Επιπολασμός καρδιακής ανεπάρκειας στην μελέτη κορινθίας. υπερηχογραφικά και κλινικά ευρήματα

Διπλωματική Εργασία uoadl:3410713 36 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Μονάδες Εντατικής Θεραπείας-Καρδιολογία, Ιατρική και Νοσηλευτική Φροντίδα
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-07-19
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Χασικίδης Χρήστος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Κυρίτση Ελένη, Ομότιμη Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΠΑΔΑ
Τούσουλης Δημήτριος, Ομότιμος, Καθηγητής, Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ
Τούτουζας Κωσταντίνος, Καθηγητής, Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Επιπολασμός καρδιακής ανεπάρκειας στην μελέτη κορινθίας. υπερηχογραφικά και κλινικά ευρήματα
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Επιπολασμός καρδιακής ανεπάρκειας στην μελέτη κορινθίας. υπερηχογραφικά και κλινικά εύρηματα υρήματα
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η αρτηριακή σκληρία, προκαλούμενη από αρτηριοσκλήρυνση, οδηγεί σε αυξημένη ταχύτητα των σφυγμικών κυμάτων και έχει επιπρόσθετη προγνωστική αξία για καρδιαγγειακά συμβάντα στον γενικό πληθυσμό αλλά και σε άτομα με συννοσηρότητες. Η κοιλιοαρτηριακή σύζευξη αποτελεί πόλο ερευνητικού ενδιαφέροντος σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια (ΚΑ) καθώς, με βάση τα παθοφυσιολογικά δεδομένα, η αυξημένη αρτηριακή σκληρία έχει αρνητική επίδραση στο μεταφορτίο της αριστερής κοιλίας και συνεπώς στην λειτουργικότητα αυτής.
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν η συσχέτιση της λειτουργικότητας των αρτηριών και της αρτηριακής σκληρίας με κλινικούς και υπερηχογραφικούς δείκτες σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια.
Υλικό και Μέθοδος: Μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής της Κορινθίας ηλικίας ≥40 ετών συμμετείχαν εθελοντικά στην παρούσα μελέτη. Η ύπαρξη παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου διαπιστώθηκαν μετά από φυσική, κλινική, εργαστηριακή και υπερηχογραφική εξέταση και συνέντευξη με εκπαιδευμένο ερευνητικό προσωπικό, με τη χρήση ερωτηματολογίου. Στην παρούσα ανάλυση συμπεριλήφθηκαν άτομα με επηρεασμένη συστολική απόδοση αριστερής κοιλίας και ΚΕΑΚ <50%.
Αποτελέσματα: Εντοπίστηκαν 103 άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια στο σύνολο του πληθυσμού της μελέτης «Κορινθία» (επιπολασμός ~5%). Για να εξεταστεί η συσχέτιση της ταχύτητας του σφυγμικού κύματος με την ΚΑ και τους υπερηχογραφικούς δείκτες, πραγματοποιήθηκε αντιστοίχιση με βαθμούς ροπής για συγχυτικούς παράγοντες (ηλικία, άρρεν φύλο, κάπνισμα, ιστορικό υπέρτασης, σακχαρώδους διαβήτη, υπερχοληστερολαιμίας). Μετά την αντιστοίχιση δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές στα βασικά δημογραφικά και κλινικά χαρακτηριστικά των δύο νέων ομάδων. Το διάμεσο ΚΕΑΚ σε ασθενείς με ΚΑ ήταν 40 (35-50) % και 43% αυτών είχε ενδείξεις αυξημένων πιέσεων πλήρωσης αριστερής κοιλίας. Δεν παρατηρήθηκαν διαφορές στo PWV με βάση την ύπαρξη ή μη ΚΑ. Στα άτομα με ΚΑ, διαπιστώσαμε αυξημένες τιμές PWV επί ύπαρξης υψηλήςPASP ≥40 mmHg συγκριτικά με PASP<40 mmHg (12,5±4,9m/secvs. 10,2±3.0m/sec, p=0,049). Επίσης, άτομα με ΚΑ και αυξημένες πιέσεις πλήρωσης αριστερής κοιλίας είχαν αυξημένες τιμές PWV (11,6±4,40 m/secvs. 10,2±3,0 m/secp=0,05). Ωστόσο, δεν διαπιστώθηκαν διαφορές στο PWVμε βάση το ΚΕΑΚ (ΚΕΑΚ<40%: 10,6±3,5 m/secvs. ΚΕΑΚ≥40%: 10,8±3,1 m/sec, p=0,65).
Συμπέρασμα: Σε αυτή τη μελέτη ενός πληθυσμού με ΚΑ και επηρεασμένο ΚΕΑΚ και ενός αντίστοιχου χωρίς ΚΑ, δεν διαπιστώσαμε διαφορές στο PWV. Παρά ταύτα, σε άτομα με ΚΑ και μειωμένο ΚΕΑΚ, υψηλότερες τιμές PWV εντοπίστηκαν σε αυτούς με επιδεινωμένα λειτουργικά χαρακτηριστικά όπως αυξημένη PASP και τελοδιαστολική πίεση αριστερής κοιλίας.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Καρδιακή ανεπάρκεια, Αρτηριακή σκληρία, Διαστολική δυσλειτουργία
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
205
Αριθμός σελίδων:
89
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2025-01-22.

ΧΑΣΙΚΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ. ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2025-01-22.