Genetic analysis of patients with clinical features of autoinflammatory disorders plus pyrin gene mutations using next generation sequencing (NGS)

Διδακτορική Διατριβή uoadl:3411537 5 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Ιατρικής
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-07-25
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Καραμανάκος Αναστάσιος
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Σφηκάκης Π. Πέτρος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Γερμενής Αναστάσιος, Ομότιμος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Τεκτονίδου Μαρία, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Κόκκινος Αλέξανδρος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Λυμπερόπουλος Ευάγγελος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Μαυραγάνη Κλειώ, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Φραγκούλης Γεώργιος, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Genetic analysis of patients with clinical features of autoinflammatory disorders plus pyrin gene mutations using next generation sequencing (NGS)
Γλώσσες διατριβής:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Γενετική ανάλυση ασθενών με κλινικά χαρακτηριστικά αυτοφλεγμονωδών νοσημάτων και μεταλλάξεις στο γονίδιο που κωδικοποιεί την πυρίνη χρησιμοποιώντας την αλληλούχιση DNA νέας γενιάς (NGS)
Περίληψη:
Σκοπός: Να εκτιμηθούν οι πιθανές επιδράσεις που έχει στο φαινότυπο των συστηματικών αυτοφλεφμονωδλων νοσημάτων (SAID) η συνύπαρξη παραλλαγής στο γονίδιο Mediterranean FeVer (MEFV) και παραλλαγών σε επιπρόσθετα σχετικά γονίδια.
Μέθοδοι: Διαδοχικοί ασθενείς (n = 42) με κλινική υποψία SAID οι οποίοι υποβλήθηκαν σε έλεγχο DNA με αλληλούχιση επόμενης γενιάς (NGS) με στόχο 26 σχετικά γονίδια, και είχαν τουλάχιστον μία παραλλαγή στο γονίδιο MEFV, μελετήθηκαν αναδρομικά. Συνολικά, σε 21 ασθενείς με νεανική και 21 ασθενείς με ενήλικη έναρξη νόσου εντοπίστηκαν 63 παραλλαγές στο γονίδιο MEFV, κυριως στα εξόνια 10 (n= 29) και 2 (n= 19).
Αποτελέσματα: Η κλινική διάγνωση ήταν ο Οικογενής Μεσογειακός Πυρετός (FMF) σε 11/42 ασθενείς, πολυγονιδιακά SAIDs (PFAPA, νόσος Still, άτυπη SAPHO και φλεγμονώδης νόσος του εντέρου) σε 9/42, ενώ το νόσημα δεν καθορίστηκε κλινικά σε 22/42 ασθενείς. Συγκεκριμένα, 33 από τους 42 ασθενείς (79%) είχαν τουλάχιστον μία συνυπάρχουσα παραλλαγή σε άλλα 19/25 γονίδια, εκτός του MEFV. Η ανάλυση NGS επιβεβαίωσε όλες τις κλινικές διαγνώσεις και βοήθησε στον καθορισμό της διάγνωσης στο 59% των υπολοίπων περιπτώσεων. Ασθενείς με μη-καθορισμένα SAIDs (n = 9) ή άτυπο φαινότυπο FMF ( n = 12) είχαν σημαντικά περισσότερες νοσογόνες παραλλαγές σε γονίδια άλλα από το MEFV, σε σύγκριση με τους ασθενείς που είχαν τυπικό FMF (n = 9). Περισσότερες από μία παραλλαγές σε αυτά τα γονίδια συσχετίστηκαν σημαντικά με έναρξη της κλινικής νόσου στην ενήλικη ζωή, ενώ νοσογόνες παραλλαγές στα ίδια γονίδια σχετίστηκαν επίσης με γενικά σοβαρότερο φαινότυπο SAID.
Συμπέρασμα: Οι συνυπάρχουσες παραλλαγές στα γονίδια που σχετίζονται με SAID μπορεί να εξηγήσουν τη μεταβλητότητα του φαινοτύπου αυτών των νοσημάτων, μέσω σωρευτικής επίδρασης. Περαιτέρω μελέτες θα πρέπει να επικυρώσουν τα συνδυασμένα μοριακά και κλινικά δεδομένα, ώστε να κατανοηθεί καλύτερα η επίδραση των αθροιστικών γονιδιακών παραλλαγών, αλλά και να βελτιστοποιηθεί η ταξινόμηση αυτών των ασθενών.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Γονιδιακή ανάλυση, Αυτοφλεγμονώδη νοσήματα, Αλληλούχιση DNA νέας γενιάς
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
255
Αριθμός σελίδων:
129
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Karamanakos_Anastasios_PhD.pdf
3 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.