Επίδραση αντιδιαβητικών φαρμάκων στο σωματικό βάρος

Διπλωματική Εργασία uoadl:3412921 15 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Σακχαρώδης Διαβήτης και Παχυσαρκία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-07-31
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Πουλιανίτη Ευδοξία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Αλέξανδρος Κόκκινος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Επιβλέπων
Νικόλαος Τεντολούρης, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ευάγγελος Λυμπερόπουλος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Επίδραση αντιδιαβητικών φαρμάκων στο σωματικό βάρος
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Επίδραση αντιδιαβητικών φαρμάκων στο σωματικό βάρος
Περίληψη:
Η παχυσαρκία αποτελεί χρόνιο νόσημα με αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία και ποιότητα ζωής των ασθενών. Η εμφάνισή της συνδέεται με νόσους όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο καρκίνος. Οι ραγδαία αυξανόμενες διαστάσεις της επιβάλλουν την έγκαιρη αναγνώριση και άμεση αντιμετώπισή της. Σε ασθενείς, οι οποίοι δεν επιτυγχάνουν την επιθυμητή μείωση του σωματικού βάρους παρά τις προσπάθειες με δίαιτα και άσκηση, συστήνεται η έναρξη φαρμακευτικής αγωγής υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Σημαντική θέση κατέχουν πλέον ορισμένες κατηγορίες αντιδιαβητικών φαρμάκων, οι οποίες πέραν του οφέλους στον γλυκαιμικό έλεγχο, επιδρούν ευνοϊκά στο σωματικό βάρος.
Σκοπός της παρούσας συστηματικής ανασκόπησης είναι να αποτυπώσει την τρέχουσα επιστημονική βιβλιογραφία σχετικά με την επίδραση των αντιδιαβητικών φαρμάκων στο σωματικό βάρος, συμπεριλαμβάνοντας τα παραδοσιακά αντιδιαβητικά φάρμακα αλλά και νεότερες θεραπείες για την αντιμετώπιση του σακχαρώδους διαβήτη.
Στη συγκεκριμένη μελέτη ανασκόπησης χρησιμοποιήθηκε μεγάλη επιστημονική βάση δεδομένων χρησιμοποιώντας λέξεις-κλειδιά που αφορούσαν συγκεκριμένα αντιδιαβητικά φάρμακα και το σωματικό βάρος.
Τα αντιδιαβητικά φάρμακα μπορεί να έχουν θετική, αρνητική ή ουδέτερη επίδραση στο σωματικό βάρος των ασθενών. Πολλές μελέτες κάνουν λόγο για συνδυαστική χρήση φαρμάκων/υγιεινοδιαιτητικής παρέμβασης με γενικότερο όφελος στο μεταβολικό προφίλ ασθενών με ή χωρίς σακχαρώδη διαβήτη.
Επιπλέον, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η μελέτη πιθανής συσχέτισης ανεπιθύμητων ενεργειών, κυρίως από το γαστρεντερικό σύστημα, με την επαγόμενη απώλεια σωματικού βάρους μετά τη χρήση ιδίως ινκρετινομιμητικών φαρμάκων.
Συμπερασματικά φαίνεται ότι ευνοϊκότερη επίδραση στο σωματικό βάρος φαίνεται να έχουν τα GLP-1 ανάλογα και οι SGLT-2 αναστολείς, ενώ πολλά υποσχόμενη θεραπευτική επιλογή αποτελεί και η τιρζεπατίδη. Σε κάθε περίπτωση, οι κλινικοί ιατροί πρέπει να είναι ευαισθητοποιημένοι, αξιολογώντας προσεκτικά τις ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων και ενθαρρύνοντας τους ασθενείς προς μια ολιστική αντιμετώπιση του νοσήματος, που δεν βασίζεται μόνο στη φαρμακευτική παρέμβαση.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Αντιδιαβητικά φάρμακα, σωματικό βάρος
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
154
Αριθμός σελίδων:
125
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2025-01-31.

Poulianiti_Evdoxia_MSc.pdf.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2025-01-31.