Comparison of models of disorder in Magnetism and Superconductivity

Διπλωματική Εργασία uoadl:3414181 21 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Πυρηνική Φυσική και Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-08-31
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Βενγκιέλι Νένσι
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Φοίβος Μαυρόπουλος, Καθηγητής, Τμήμα Φυσικής, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Comparison of models of disorder in Magnetism and Superconductivity
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Σύγκριση προτύπων αταξίας στο Μαγνητισμό και την Υπεραγωγιμότητα
Περίληψη:
Στην εργασία αυτή παρουσιάζεται η σύγκριση μεθόδων για τον υπολογισμό της μαγνήτισης και των μαγνητικών αλληλεπιδράσεων ανταλλαγής σε κράματα της μορφής AxB1-x και της παραμέτρου τάξης σε εμπλουτισμένους υπεραγωγούς στο πλαίσιο της Θεωρίας του Συναρτησιακού της Πυκνότητας (Density Functional Theory—DFT).
Στο πρώτο μέρος, οι δύο τεχνικές που μελετώνται είναι η μέθοδος των Special Quasi-Random Structures (SQS) και η μέθοδος Coherent Potential Approximation (CPA). Η τεχνική SQS βασίζεται στη μέθοδο super-cell μέσω της κατασκευής μιας ψευδοτυχαίας διάταξης που σέβεται τη συγκέντρωση x και τη συνάρτηση συσχετισμού των θέσεων των ατόμων στο κράμα. H μέθοδος CPA έχει ως βασική ιδέα την αντικατάσταση του σταθμισμένου μέσου όρου των συναρτήσεων Green του πολύπλοκου συστήματος, με μια συνάρτηση Green ενεργού μέσου, που αποτυπώνει κατά μέσο όρο τις επιπτώσεις της αταξίας. Τα παραπάνω εφαρμόζονται σε κράμα Fe0.5Co0.5. Ο υπολογισμός των ποσοτήτων ενδιαφέροντος, δηλαδή της μαγνητικής ροπής σπιν και των σταθερών ανταλλαγής, πραγματοποιήθηκε μέσω ενός κύκλου αυτοσυνέπειας όπως ορίζει η DFT και η μέθοδος συναρτήσεων Green των Korringa, Kohn και Rostoker (KKR).
Στο δεύτερος μέρος, παρουσιάζονται οι βασικές υπεραγώγιμες ιδιότητες του Nb, όπως η παράμετρος τάξης για το πέρασμα στην υπεραγώγιμη φάση, γνωστή και ως ανώμαλη πυκνότητα, και ο εντοπισμός του υπεραγώγιμου χάσματος, επίσης υπολογισμένα στο πλαίσιο της DFT με το φορμαλισμό KKR, στην εκτεταμένη μορφή τους ώστε να ενσωματωθούν οι εξισώσεις Bogoliubov-de Gennes. Τέλος, εξετάζουμε τη συμπεριφορά ενός super-cell κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από άτομα Nb, έχοντας όμως επιλέξει να μηδενίσουμε την υπεραγώγιμη αλληλεπίδραση σε κάποια από τα άτομα της διάταξης επιλεγμένα με τυχαίο τρόπο, ώστε να προσομοιώσουμε ένα τυχαίο κράμα υπεραγωγού εμπλουτισμένου με μη υπεραγώγιμο μέταλλο.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
αταξία, μαγνητισμός, υπεραγωγιμότητα, Συναρτήσεις Green, μαγνητική ροπή σπιν, σταθερές σύζευξης, ανώμαλη πυκνότητα, υπεραγώγιμο χάσμα
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
27
Αριθμός σελίδων:
123