Μονάδα:
Κατεύθυνση Κλινικές Μελέτες: Σχεδιασμός και ΕκτέλεσηΒιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-09-05
Συγγραφέας:
Πάγκαλη Αντωνία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Φλώρα Ζαγουρή, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ευάγγελος Τέρπος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ευστάθιος Καστρίτης, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ο ρόλος της ανοσοθεραπείας στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας: συστηματική ανασκόπηση
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ο ρόλος της ανοσοθεραπείας στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας: συστηματική ανασκόπηση
Περίληψη:
Υπόβαθρο: O τοπικά προχωρημένος καρκίνος του τραχήλου της μήτρας αντιμετωπίζεται με σισπλατίνη και ακτινοθεραπεία ενώ η μεταστατική υποτροπιάζουσα νόσος με συνδυασμό χημειοθεραπείας, με βάση την πλατίνα, και μπεβασιζουμάμπη. Ωστόσο, τα αποτελέσματα δεν είναι τα βέλτιστα και οι διαθέσιμες επιλογές είναι περιορισμένες για ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται στις θεραπείες αυτές.
Στόχος: Να διεξαχθεί μια συστηματική ανασκόπηση και να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια της ανοσοθεραπείας στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
Μεθοδολογία: Οι αναζητήσεις στην PubMed και στην Embase πραγματοποιήθηκαν μέχρι τον Φεβρουάριο του 2023 για προοπτικές κλινικές μελέτες (φάσης I έως III) που αξιολογούν τον ρόλο της ανοσοθεραπείας σε ασθενείς με προχωρημένο, μεταστατικό ή υποτροπιάζοντα καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, συμπεριλαμβανομένων των αναστολέων των σημείων ελέγχου του ανοσοποιητικού συστήματος, των θεραπευτικών εμβολίων και των γενετικά τροποποιημένων λεμφοκυττάρων.
Αποτελέσματα: Η ανάλυσή μας περιλαμβάνει 61 κλινικές μελέτες. Οι αναστολείς των σημείων ελέγχου του ανοσοποιητικού συστήματος έδειξαν ελπιδοφόρα αποτελέσματα με σημαντική βελτίωση στον ρυθμό αντικειμενικής απόκρισης (ORR), τη συνολική επιβίωση (OS) και την επιβίωση χωρίς πρόοδο νόσου (PFS) σε σχέση με τη βασική θεραπεία. Το ORR των αναστολέων των σημείων ελέγχου του ανοσοποιητικού συστήματος κυμαίνεται από 0% έως 55.6%, ενώ τα OS και PFS από 11 έως 14.72 μήνες και από 2 έως 9.4 μήνες, αντίστοιχα. Τα νέα αντισώματα αντί-PD-1 βρέθηκαν να είναι τα πιο αποτελεσματικά όταν δόθηκαν σε συνδυασμό με αναστολείς τυροσινικής κινάσης. Οι παρατηρούμενες ανισότητες στην αποτελεσματικότητα αποδόθηκαν σε διακυμάνσεις στη φαρμακοκινητική/φαρμακοδυναμική των φαρμάκων, στη δυνατότητά τους να εμπλέκονται με περισσότερα από ένα σημεία ελέγχου του ανοσοποιητικού ταυτόχρονα και στις διαφορές ανάμεσα στις ομάδες ασθενών. Τα πεπτιδικά εμβόλια, λόγω της ικανότητάς τους να στοχεύουν συγκεκριμένα καρκινικά αντιγόνα και/ή μεταλλάξεις, βρέθηκαν ότι είναι ανώτερα από άλλες πλατφόρμες εμβολίων, με λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες. Η θεραπεία Τ-λεμφοκυττάρων, ιδιαίτερα η θεραπεία με διηθητικά λεμφοκύτταρα του όγκου, έδειξε υψηλό ORR και πιθανή μακροχρόνια ύφεση όταν συνδυάστηκε με άλλους αναστολείς των σημείων ανοσοποιητικού ελέγχου ή χημειοακτινοβολία. Παρά το ότι κάποιοι ασθενείς εμφάνισαν υψηλού βαθμού ανεπιθύμητες ενέργειες, αυτές ήταν ανεκτές με χαμηλά ποσοστά διακοπής της θεραπείας και δεν αναφέρθηκαν θάνατοι σχετιζόμενοι με τη θεραπεία ή αυτοάνοσες αντιδράσεις.
Συμπέρασμα: Η ανοσοθεραπεία είναι μια αποτελεσματική και καλά ανεκτή επιλογή για ασθενείς με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την καλύτερη κατανόηση της αποτελεσματικότητας ως και προς τον συνδυασμό διαφορετικών ανοσοθεραπευτικών παραγόντων.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, Ανοσοθεραπεία, Αναστολείς σημείων έλεγχου του ανοσοποιητικού συστήματος, Θεραπευτικά εμβόλια, Υιοθετούμενη κυτταρική θεραπεία
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
285
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.
Pagkali_Antonia_MSc.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.
Pagkali_Antonia_MSc Supplementary Material.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.