Η επίδραση της συναισθηματικής νοημοσύνης στο φαινόμενο της σιωπηρής αποχώρησης μεταξύ των Νοσηλευτών

Διπλωματική Εργασία uoadl:3418165 38 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Οργάνωση και Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-10-01
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Πότσαρη Σέργια
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Πέτρος Γαλάνης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Ολυμπία Κωνσταντακοπούλου, ΕΔΙΠ, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Παρίσης Γάλλος, Μεταδιδάκτορας, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η επίδραση της συναισθηματικής νοημοσύνης στο φαινόμενο της σιωπηρής αποχώρησης μεταξύ των Νοσηλευτών
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η επίδραση της συναισθηματικής νοημοσύνης στο φαινόμενο της σιωπηρής αποχώρησης μεταξύ των Νοσηλευτών
Περίληψη:
Εισαγωγή: Οι νοσηλευτές συχνά εργάζονται σε περιβάλλοντα υψηλού στρες όπου πρέπει να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους και η συναισθηματική νοημοσύνη αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο ως κρίσιμος παράγοντας στο νοσηλευτικό επάγγελμα.
Σκοπός: Εκτίμηση της επίδρασης της συναισθηματικής νοημοσύνης στους νοσηλευτές και διερεύνηση της σιωπηρής αποχώρησης ως έκβαση.


Μεθοδολογία: Πραγματοποιήθηκε συγχρονική μελέτη (cross sectional-study). Συλλέξαμε τα δεδομένα μας κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου 2023 και συμμετείχαν 148 νοσηλευτές. Χρησιμοποιήσαμε δείγμα ευκολίας και προσεγγίσαμε τους νοσηλευτές με διάφορους τρόπους. Πρώτον, κατασκευάσαμε μια ηλεκτρονική έκδοση του ερωτηματολογίου της μελέτης χρησιμοποιώντας φόρμες Google και στη συνέχεια το δημοσιεύσαμε σε ομάδες νοσηλευτών στο Facebook, το Instagram και το LinkedIn. Επιπλέον, συλλέξαμε δεδομένα δια ζώσης για να προσεγγίσουμε τους νοσηλευτές που δεν χρησιμοποιούν συχνά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Αποτελέσματα: Μετά τον έλεγχο του φύλου, της ηλικίας, του υποστελεχωμένου τμήματος, της εργασίας σε βάρδιες και της εργασιακής εμπειρίας, το πολυμεταβλητό μοντέλο γραμμικής παλινδρόμησης έδειξε ότι ο αυτοέλεγχος, και η συναισθηματικότητα μείωσαν την αποστασιοποίηση. Επιπλέον, η συναισθηματικότητα, και η κοινωνικότητα μείωσαν την έλλειψη πρωτοβουλίας, ενώ η ευημερία, ο αυτοέλεγχος, η συναισθηματικότητα και η κοινωνικότητα μείωσαν την έλλειψη κινήτρων.
Συμπεράσματα : Η συναισθηματική νοημοσύνη αποτελεί σημαντικός παράγοντας για την απόδοση των νοσηλευτών, νοσηλευτές που έχουν υψηλά ή μέτρια επίπεδα συναισθηματικής νοημοσύνης είναι πιο εύκολο παρόλο την έκθεση τους σε δύσκολες καταστάσεις να τις αντιμετωπίσουν ενώ το νοσηλευτικό προσωπικό που είναι συναισθηματικά επιβαρυμένο πιο δύσκολα θα είναι αποδοτικό αλλά και πιο εύκολο θα είναι να προβούν στην σιωπηρή αποχώρηση.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Νοσηλευτές, Συναισθηματική νοημοσύνη, Σιωπηρή αποχώρηση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
54
Αριθμός σελίδων:
75