Διερεύνηση των σχέσεων συνομηλίκων μαθητών/τριών δημοτικού σχολείου με και χωρίς Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής- Υπερκινητικότητα (ΔΕΠ- Υ). Η συμβολή της ενταξιακής εκπαίδευσης

Διπλωματική Εργασία uoadl:3419035 29 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Σχολική Συμβουλευτική και Καθοδήγηση
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστημών της Αγωγής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-10-02
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Λίτσου Αγγελική-Ευαγγελία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Μπαμπάλης Θωμάς, Καθηγητής, Π.Τ.Δ.Ε., Ε.Κ.Π.Α., Επιβλέπων
Τσώλη Κωνσταντίνα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Π.Τ.Δ.Ε., Ε.Κ.Π.Α., Μέλος
Αλεξόπουλος Νικόλαος, Επίκουρος Καθηγητής, Π.Τ.Δ.Ε., Ε.Κ.Π.Α., Μέλος
Πρωτότυπος Τίτλος:
Διερεύνηση των σχέσεων συνομηλίκων μαθητών/τριών δημοτικού σχολείου με και χωρίς Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής- Υπερκινητικότητα (ΔΕΠ- Υ). Η συμβολή της ενταξιακής εκπαίδευσης
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Διερεύνηση των σχέσεων συνομηλίκων μαθητών/τριών δημοτικού σχολείου με και χωρίς Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής- Υπερκινητικότητα (ΔΕΠ- Υ). Η συμβολή της ενταξιακής εκπαίδευσης
Περίληψη:
Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής- Υπερκινητικότητα (ΔΕΠ- Υ) είναι μία διαταραχή μεταξύ άλλων αναπτυξιακών διαταραχών που αναφέρονται συχνότερα σε παιδιά και εφήβους. Οι φιλίες παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της γνωστικής, κοινωνικής και της συναισθηματικής ανάπτυξης ενός ατόμου (Azmitia & Montgomery, 1993; Newcomb & Bagwell, 1995). Λειτουργούν ως θεμέλιο για την προώθηση ανταλλαγής ιδεών, ενισχύοντας την κατανόηση των δυνατοτήτων κάποιου και παρέχουν τη βάση για την άσκηση κοινωνικών ρόλων που θα διευκολύνουν το ταξίδι στην εφηβεία και τελικά στην ενήλικη ζωή (Hartup, 1989; Parker & Gottman, 1989). Τα παιδιά έχουν την ικανότητα να δημιουργούν φιλίες που ενσωματώνουν τόσο θετικές όσο και αρνητικές ιδιότητες ανάμεσα σε παιδιά με και χωρίς Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητα (ΔΕΠ- Υ). Τα παιδιά με ΔΕΠ- Υ συχνά αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις στη διαμόρφωση και στη διατήρηση ουσιαστικών σχέσεων με τους συνομηλίκους (Blachman & Hinshaw, 2002).
Ο ρόλος των σχολικών μονάδων στην προώθηση και την ενίσχυση των φιλικών σχέσεων απαιτεί αδιάληπτη εξέταση, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της ελληνικής κοινωνίας. Έτσι τα τελευταία χρόνια, η ενταξιακή εκπαίδευση καταδεικνύει τα οφέλη της και υπόσχεται να διαμορφώσει ένα περιβάλλον χωρίς ανισότητες και διαχωρισμούς.
Η παρούσα έρευνα σχεδιάστηκε ώστε να εξετάσει τις αντιλήψεις που σχετίζονται με την ανάπτυξη και την ενδυνάμωση των σχέσεων συνομηλίκων μαθητών/τριών με και χωρίς ΔΕΠ- Υ στο δημοτικό σχολείο. Να γίνει μια διερεύνηση αντιλήψεων των εκπαιδευτικών γενικής αγωγής και των εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής στο γενικό σχολείο για μαθητές/τριες με ΔΕΠ- Υ σε κοινωνικό- φιλικό επίπεδο καθώς και να επισημανθεί η αντίληψη της συμβολής του ενταξιακού εκπαιδευτικού περιβάλλοντος στην ομαλή κοινωνική ένταξη των μαθητών με ΔΕΠ- Υ στο σχολικό περιβάλλον.
Η έρευνα διεξήχθη το σχολικό έτος 2023-2024 και συμμετείχαν 145 εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι ερωτηθέντες ήταν απόφοιτοι του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης και του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής. Ως ερευνητικό μέσο χρησιμοποιήθηκε ένα προσεκτικά σχεδιασμένο ερωτηματολόγιο, το οποίο περιλάμβανε δύο διακριτές ενότητες. Η αρχική ενότητα περιλαμβάνει το Ερωτηματολόγιο Σχέσεων Συνομηλίκων των Tzouriadou, Barbas, Vouyoukas, & Anagnostopoulou (2013), ενώ η δεύτερη τη διεθνούς κλίμακα “My Thinking About Inclusion” (MTAI) των Stoiber, Gettinger και Goetz (1998).
Όσον αφορά τα αποτελέσματα της μελέτης, από την οπτική γωνία των δασκάλων, η συμπεριφορά των μαθητών/τριών με ΔΕΠ- Υ που συμμετέχουν σε συλλογικές μαθησιακές και μη δραστηριότητες τούς βοηθά να βελτιώσουν τις φιλικές τους σχέσεις καθώς και να διαχειριστούν προβλήματα που τυχόν προκύψουν. Έτσι οι φιλικές σχέσεις με τους συνομηλίκους τους χαρακτηρίζονται μέτριες προς θετικές. Επίσης, οι αντιλήψεις των εκπαιδευτικών για τα αναμενόμενα οφέλη της ενταξιακής εκπαίδευσης διαφέρουν ανάλογα με την ειδικότητα και τις μεταπτυχιακές τους σπουδές ενώ δεν διαφέρουν ανάλογα με την προϋπηρεσία τους σε μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Εκπαίδευση – Αθλητισμός
Λέξεις-κλειδιά:
ΔΕΠ- Υ, φιλικές σχέσεις, ενταξιακή εκπαίδευση, κοινωνική εικόνα, συνομήλικοι, εκπαιδευτικοί, ειδική αγωγή
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
134
Αριθμός σελίδων:
96
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΛΙΤΣΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο