Μονάδα:
Τμήμα ΧημείαςΒιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-10-30
Συγγραφέας:
Θεοδωροπούλου Μαρία
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Γεώργιος Κόκοτος, Καθηγητής, Τμήμα Χημείας, ΕΚΠΑ
Βικτώρια Μαγκριώτη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Χημείας, ΕΚΠΑ
Παναγιώτης Πολίτης, Ερευνητής Β’, Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών
Δημήτρης Γεωργιάδης, Καθηγητής, Τμήμα Χημείας, ΕΚΠΑ
Μαρία Κουφάκη, Διευθύντρια Ερευνών, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών
Εμμανουήλ Μικρός, Καθηγητής, Τμήμα Φαρμακευτικής, ΕΚΠΑ
Νικολαΐς Πουλή, Καθηγήτρια, Τμήμα Φαρμακευτικής, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Μεθοδολογίες Σύνθεσης Βιοδραστικών Ενώσεων και Μελέτη της Αντικαρκινικής Δράσης τους και της Ανασταλτικής τους Δράσης Έναντι της Κύριας Πρωτεάσης του SARS-CoV-2
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Μεθοδολογίες Σύνθεσης Βιοδραστικών Ενώσεων και Μελέτη της Αντικαρκινικής Δράσης τους και της Ανασταλτικής τους Δράσης Έναντι της Κύριας Πρωτεάσης του SARS-CoV-2
Περίληψη:
Στα πλαίσια της παρούσας διδακτορικής διατριβής αρχικά, μελετήθηκε ένα φωτοκαταλυτικό πρωτόκολλο αντίδρασης N,N-διμεθυλοανιλινών και N-υποκατεστημένων μαλεϊμιδίων. Συγκεκριμένα, η εν λόγω αντίδραση πραγματοποιήθηκε χωρίς τη χρήση συμπλόκων μετάλλων, αλλά με χρήση της βενζαλδεΰδης ως φωτοεκκινητή και με απλούς οικιακούς λαμπτήρες ως πηγή ακτινοβόλησης. Οι τετραϋδρο-πυρρολο[3,2-c]κινολίνες που προκύπτουν από την αντίδραση αυτή θα μπορούσαν να αποτελέσουν πρόδρομα μόρια ενώσεων με φαρμακολογικό ενδιαφέρον.
Οι αποακετυλάσες των ιστονών (HDACs) είναι ένζυμα που έχουν τη δυνατότητα να αποακετυλιώνουν κατάλοιπα λυσίνης αναστέλλοντας την κυτταρική μεταγραφή. Ωστόσο, μη φυσιολογική δραστηριότητά τους έχει συσχετιστεί με διάφορες παθολογικές καταστάσεις. Κυριότερα, εξέχων είναι ο ρόλος τους στην ανάπτυξη και την εξέλιξη διαφόρων μορφών καρκίνου. Στην παρούσα διατριβή πραγματοποιήθηκε η σύνθεση ενώσεων με πιθανή αντικαρκινική δράση. Αρχικά, συντέθηκαν κάποια βενζοθειαζόλυλο παράγωγα. Συντέθηκαν, ακόμα, ένα υδροξαμικό οξύ, καθώς και μια σειρά N-(2-αμινοφαινυλο)-βενζαμιδίων. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε η μελέτη της ικανότητας των ενώσεων αυτών να αναστέλλουν τον πολλαπλασιασμό καρκινικών κυττάρων. Συγκεκριμένα, στη μελέτη αυτή χρησιμοποιήθηκαν τρεις καρκινικές κυτταρικές σειρές (A549, SF268 και Caco-2).
Στα τέλη του 2019 εμφανίστηκε μία νέα λοιμώδης νόσος του αναπνευστικού, η νόσος του κορονοϊού 2019 (coronavirus disease 2019, COVID-19), που προκαλείται από τον κορονοϊό-2 υπεύθυνο για το σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (severe acute respiratory syndrome coronavirus-2, SARS-CoV-2). Η εμφάνιση του SARS-CoV-2 δημιούργησε την ανάγκη για την ανεύρεση αποτελεσματικών θεραπειών έναντι της νόσου COVID-19. Στα πλαίσια αυτής της διδακτορικής διατριβής συντέθηκαν αναστολείς της κύριας πρωτεάσης (Mpro) του ιού. Συγκεκριμένα, αρχικά, συντέθηκε μια σειρά 2-οξοαμιδίων για τη διενέργεια μιας μελέτης συσχέτισης δομής-δραστικότητάς τους έναντι της Mpro. Τέλος σχεδιάστηκε και πραγματοποιήθηκε η σύνθεση ενός νιτροαλκενίου, καθώς και ορισμένων θειαζόλυλο κετονών, αναστολέων της Mpro.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
αναστολείς, αντικαρκινική δράση, υδροξαμικό οξύ, βενζαμίδια, SARS-CoV-2, κύρια πρωτεάση, θειαζόλυλο κετόνες
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
34
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
437
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2029-10-30.
ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ.pdf
10 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2029-10-30.