Μελέτη Νέων Βιοδεικτών στην Αμυλοείδωση Ελαφράς Αλυσίδας (AL Αμυλοείδωση)

Διπλωματική Εργασία uoadl:3422666 20 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Κλινική Βιοχημεία - Μοριακή Διαγνωστική
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-11-06
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Θεοδώρου Δήμητρα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Τσιτσιλώνη Ουρανία, Καθηγήτρια Τμήμα Βιολογίας, ΕΚΠΑ, (Επιβλέπουσα),
Σπύρος Ευθυμιόπουλος Καθηγητής Τμήμα Βιολογίας, ΕΚΠΑ,
Παναγιώτα Παπαζαφείρη Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήμα Βιολογίας, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Μελέτη Νέων Βιοδεικτών στην Αμυλοείδωση Ελαφράς Αλυσίδας (AL Αμυλοείδωση)
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Μελέτη Νέων Βιοδεικτών στην Αμυλοείδωση Ελαφράς Αλυσίδας (AL Αμυλοείδωση)
Περίληψη:
Η αμυλοείδωση ελαφράς αλυσίδας είναι μία σπάνια αιματολογική νόσος με κύρια συμπτώματα τη συσσώρευση ινιδίων αμυλοειδούς και την εναπόθεση τους ως αδιάλυτα συσσωματώματα σε όργανα και ιστούς. Οι πρόδρομες πρωτεΐνες που συγκροτούν το αμυλοειδές είναι οι ελαφρές αλυσίδες των αντισωμάτων. Οι ελαφρές αλυσίδες εκκρίνονται από έναν κλώνο πλασματοκυττάρων δηλαδή από κακοήθη πλασματοκύτταρα που συσσωρεύονται στο μυελό των οστών. Η πιο συχνή εκδήλωση της νόσου είναι η εναπόθεση των ινιδίων του αμυλοειδούς στην καρδιά και τους νεφρούς που οδηγεί στις αντίστοιχες οργανικές ανεπάρκειες. Η νόσος μπορεί να διατηρηθεί στα επίπεδα αυτά για χρόνια ή να γίνει θανατηφόρα.
Η δυσκολία θεραπείας της πάθησης έγκειται στην ποικιλία των οργάνων που εμπλέκονται καθώς και στην έλλειψη της δυνατότητας για έγκαιρη διάγνωση. Η οριστική διάγνωση της Αμυλοείδωσης Ελαφράς Αλυσίδας γίνεται εφόσον η νόσος έχει προκαλέσει κάποια οργανική ανεπάρκεια. Επομένως, κύριος στόχος κάθε προτεινόμενης θεραπευτικής επιλογής είναι η αύξηση του ποσοστού ανάκαμψης των εμπλεκόμενων οργάνων καθώς και του ποσοστού επιβίωσης των ασθενών με AL αμυλοείδωση.
Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η ανάδειξη νέων βιοδεικτών, οι οποίοι ενδεχομένως να χρησιμεύσουν στην έγκαιρη διάγνωση και την αποτελεσματική πρόγνωση της ΑL αμυλοείδωσης. Η επιλογή μας στηρίχτηκε σε συγκεκριμένα κριτήρια. Συγκεκριμένα, μελετήσαμε βιοδείκτες που αποτελούν διαμεμβρανικές πρωτεΐνες των κλωνικών πλασματοκυττάρων και έχουν αποδεδειγμένη προγνωστική αξία και σε άλλες αιματολογικές διαταραχές. Οι πρωτεΐνες αυτές είναι οι δείκτες IGF-1R (CD 221), N-cadherin (CD 325) και ICAM-1 (CD54), των οποίων η έκφραση αναλύθηκε σε 19 δείγματα μυελού των οστών νεοδιαγνωσθέντων ασθενών με AL αμυλοείδωση.
Συγκεκριμένα, μελετήσαμε την έκφραση των δεικτών στα κλωνικά πλασματοκύτταρα των ασθενών και τη συγκρίναμε με την αντίστοιχη έκφραση στα φυσιολογικά Β-λεμφοκύτταρα. Έπειτα, συσχετίσαμε τα δεδομένα μας με κλινικές παραμέτρους όπως το ποσοστό διήθησης του μυελού των οστών και τον αριθμό των κυκλοφορούντων καρκινικών κυττάρων στο περιφερικό αίμα (CTCs). Τα αποτελέσματα έδωσαν στατιστικά σημαντικές διαφορές μεταξύ των διαφορετικών μελετούμενων ομάδων. Ωστόσο, χρειάζεται τα δεδομένα να ελεγχθούν και σε μεγαλύτερο αριθμό ασθενών προκειμένου να επιβεβαιωθούν τα πειραματικά μας αποτελέσματα.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
ΑL αμυλοείδωση, βιοδείκτες, κυκλοφορούντα καρκινικά κύτταρα, διήθηση μυελού των οστών, θεραπεία, κυτταροκαλλιέργειες
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
-
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
61
Αριθμός σελίδων:
88
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2027-11-13.

Διπλωματική_Θεοδώρου Δήμητρα.pdf
2 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2027-11-13.