Μονάδα:
Τμήμα ΦιλολογίαςΒιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-11-11
Συγγραφέας:
Μητσέας Γεώργιος
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Χριστίνα Ντουνιά, Ομότιμη Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας, Τμήμα Φιλολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Θανάσης Αγάθος, Αναπληρωτής Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας, Τμήμα Φιλολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Βαγγέλης Καραμανωλάκης, Kαθηγητής Θεωρίας και Ιστορίας της Ιστοριογραφίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Δημήτρης Αγγελάτος, Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας και Θεωρίας της Λογοτεχνίας, Τμήμα Φιλολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Ευριπίδης Γαραντούδης, Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας, Τμήμα Φιλολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Μαρία Ρώτα, Επίκουρη Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας, Τμήμα Φιλολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Ολυμπία Ταχοπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας, Τμήμα Φιλολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Πολιτιστική πολιτική και λογοτεχνία στη δικτατορία του Ιωάννη Μεταξά (1936-1941)
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Πολιτιστική πολιτική και λογοτεχνία στη δικτατορία του Ιωάννη Μεταξά (1936-1941)
Περίληψη:
Η παρούσα διδακτορική διατριβή αποτελείται από δύο μέρη. Το πρώτο μέρος είναι προσωποκεντρικό και αποτελεί μια πλήρη πολιτισμική βιογραφία του Ιωάννη Μεταξά (1871-1941), η οποία εστιάζει στη διαχρονική σχέση του Κεφαλλονίτη πολιτικού με τις τέχνες, τα γράμματα και ειδικά με τη λογοτεχνία. Η αρχική αυτή προσέγγιση εξηγεί σε μεγάλο βαθμό το ιδιαίτερο βάρος που δόθηκε αργότερα στην πολιτιστική πολιτική την περίοδο της δικτατορίας του (1936-1941), αλλά και το λόγο για τον οποίο το καθεστώς του ήθελε να τιμήσει «υλικά και ηθικά» τους Έλληνες λογοτέχνες. Το δεύτερο μέρος εξετάζει την πολιτιστική πολιτική του καθεστώτος της 4ης Αυγούστου (1936-1941). Παρουσιάζονται τα αίτια, οι ιδέες (Τρίτος Ελληνικός Πολιτισμός), τα πρόσωπα (ο πρωταγωνιστικός ρόλος του Μεταξά και ο συμπληρωματικός ρόλος των Κ. Μπαστιά, Π. Πρεβελάκη, Κ. Κοτζιά, Θ Νικολούδη), οι τρόποι έκφρασης αλλά και ο αντίκτυπος της πολιτιστικής πολιτικής, ιδιαιτέρως στο πεδίο της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Παράλληλα, διερευνάται η στάση που κράτησαν συγγραφείς (π.χ. Π. Χάρης, Γρ. Ξενόπουλος, Μελής Νικολαΐδης) και πνευματικοί άνθρωποι της εποχής απέναντι στο ιδεολόγημα του Τρίτου Ελληνικού Πολιτισμού και σε ποιο βαθμό αυτό επηρέασε το δημιουργικό έργο τους. Ξεχωριστή έμφαση δίνεται στην περίπτωση του Στράτη Μυριβήλη και αναλύεται η σύνθετη –ιδεολογική και επαγγελματική–, άριστη σχέση του με το καθεστώς και με τον ίδιο τον δικτάτορα.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Γλώσσα – Λογοτεχνία
Λέξεις-κλειδιά:
Ιωάννης Μεταξάς, πολιτισμική βιογραφία, καθεστώς 4ης Αυγούστου, πολιτιστική πολιτική, Τρίτος Ελληνικός Πολιτισμός, Στράτης Μυριβήλης
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
1554
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2026-11-11.
Γιώργος Μητσέας Διατριβή.pdf
3 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2026-11-11.