Ωτοακουστικές εκπομπές προϊόντων παραμόρφωσης στα 6 kHz ως συνάρτηση του χρόνου μετά από έκθεση σε μουσική

Διπλωματική Εργασία uoadl:3440660 25 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ακοολογία–Νευροωτολογία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-12-06
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Καραπατσάς Ιωάννης
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Αθανάσιος Μπίμπας, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Κωνσταντίνος Παστιάδης, Καθηγητής, Τμήμα Μουσικών Σπουδών, ΑΠΘ
Ιωάννης Ξενέλης, Ομότιμος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ωτοακουστικές εκπομπές προϊόντων παραμόρφωσης στα 6 kHz ως συνάρτηση του χρόνου μετά από έκθεση σε μουσική
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ωτοακουστικές εκπομπές προϊόντων παραμόρφωσης στα 6 kHz ως συνάρτηση του χρόνου μετά από έκθεση σε μουσική
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η τρέχουσα έρευνα με αντικείμενο την αποτελεσματικότητα ωτοπροστατευτικών παραγόντων στην πρόληψη προσωρινής ή μόνιμης μετατόπισης του ουδού ακοής λόγω υπερέκθεσης σε θόρυβο αναζητά αντικειμενικούς και αξιόπιστους βιοδείκτες που έχουν την ικανότητα να ανιχνεύσουν υποκλινικές βλάβες της κοχλιακής λειτουργίας. Οι καταγραφές του πλάτους των ωτοακουστικών εκπομπών προϊόντων παραμόρφωσης (DPOAEs) ανιχνεύουν τη διαταραχή της λειτουργίας των έξω τριχωτών κυττάρων που παρατηρείται λόγω της βλαπτικής επίδρασης του θορύβου και χρησιμοποιούνται συχνά ως μέτρο έκβασης πειραματικών και κλινικών μελετών. Στην παρούσα μελέτη χρησιμοποιήσαμε ένα επικυρωμένο παράδειγμα πρόκλησης TTS μετά από έκθεση εθελοντών σε μουσική, με σκοπό την καταγραφή των μεταβολών του πλάτους των DPOAEs στα 6 kHz σε συνάρτηση με το χρόνο.
Μεθοδολογία: Επιλέχθηκαν ενήλικες εθελοντές με φυσιολογικά ευρήματα κατά την ωτολογική εξέταση, την τονική ακοομετρία και την τυμπανομετρία. Μέσω ακουστικών κεφαλής χορηγήθηκε μουσικό ερέθισμα στο αριστερό αυτί δεκατριών συμμετεχόντων, σε ένταση 100 dBA και διάρκεια δεκαπέντε λεπτών. Ακολούθησε καταγραφή του πλάτους των DPOAEs του αριστερού ωτός στα 6 kHz σε έξι προκαθορισμένα χρονικά σημεία, στα 2, 4, 8, 16, 32 και 64 λεπτά μετά το πέρας της έκθεσης. Οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν για την παρουσία εμβοών ή αισθήματος πληρότητας του αριστερού ωτός με τη λήξη της έκθεσης, για το επίπεδο άνεσης κατά τη διάρκεια της ακρόασης και προσήλθαν για επανεξέταση (τονική ακοομετρία και μέτρηση πλάτους DPOAEs 6 kHz) εντός χρονικού διαστήματος 72 ωρών.
Αποτελέσματα: Διαπιστώσαμε πτώση του πλάτους των DPOAEs 6 kHz στους περισσότερους συμμετέχοντες, ιδιαίτερα στις μετρήσεις των 2 και 4 λεπτών μετά την έκθεση. Στις επόμενες μετρήσεις καταγράφηκε σταδιακή ανάκαμψη του πλάτους των εκπομπών, ώστε στη μέτρηση των 64 λεπτών οι τιμές του πλάτους να προσεγγίζουν πλέον το επίπεδο των τιμών αναφοράς. Σε έναν εθελοντή καταγράψαμε αύξηση του πλάτους των DPs στη μέτρηση των 2 λεπτών αλλά ακολούθησε σημαντική πτώση του πλάτους στη μέτρηση των 4 λεπτών. Σε 4 συμμετέχοντες δεν παρατηρήθηκαν αξιόλογες μεταβολές του πλάτους των εκπομπών μετά την έκθεση. Η δοκιμασία ήταν καλά ανεκτή από τους συμμετέχοντες, ενώ 4 άτομα ανέφεραν εμβοές βραχείας διάρκειας. Σε τρεις εθελοντές διαπιστώθηκε ακοομετρικά TTS το επόμενο μετά την έκθεση εικοσιτετράωρο.
Συζήτηση: Η παρούσα μελέτη είναι η πρώτη που περιγράφει το ρυθμό μεταβολής του πλάτους των DPOAEs στα 6 kHz σε σχέση με το χρόνο μετά από έκθεση σε μουσικό ερέθισμα ικανής έντασης και διάρκειας ώστε να προκαλέσει παροδική μετατόπιση του ουδού ακοής σε ενήλικες εθελοντές με φυσιολογική ακοή. Η παρατηρούμενη σημαντική πτώση του πλάτους των εκπομπών στα πρώτα 4 λεπτά ακολουθείται από σταδιακή επάνοδο των τιμών των εκπομπών στα επίπεδα των τιμών αναφοράς μέχρι το χρονικό σημείο των 64 λεπτών μετά την έκθεση. Μερικοί εθελοντές δεν παρουσίασαν μεταβολή του πλάτους των εκπομπών, φαινόμενο που μπορεί να αποδοθεί σε ατομικές διαφορές ευαισθησίας στην υπερέκθεση σε θόρυβο.
Συμπεράσματα: Η μελέτη καταγράφει τις αλλαγές του πλάτους των DPOAEs 6 kHz σε σχέση με το χρόνο που αντιστοιχούν στη μεταβολή της λειτουργίας των έξω τριχωτών κυττάρων λόγω της έκθεσης στο βλαπτικό ηχητικό ερέθισμα, επιβεβαιώνοντας το ρόλο των DPOAEs ως αξιόπιστου και ευαίσθητου βιοδείκτη της σύγχρονης έρευνας στο αντικείμενο της θορυβογενούς βαρηκοΐας.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Ωτοακουστικές εκπομπές προϊόντων παραμόρφωσης στα 6 kHz, Χρόνος, Βιοδείκτες, Βαρηκοΐα από έκθεση σε μουσική, Παροδική μετατόπιση ουδού ακοής
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
72
Αριθμός σελίδων:
66
Διπλωματική - Καραπατσάς.pdf (3 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο