Οστεοεμφυτευόμενα ακουστικά βαρηκοΐας- Η εξέλιξη και τα αποτελέσματα

Διπλωματική Εργασία uoadl:3440812 17 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ακοολογία–Νευροωτολογία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-12-06
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Μελισσουργού Κωνσταντίνα-Στέλλα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Κορρές Γεώργιος, Ακαδημαϊκός Υπότροφος, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Επιβλέπων
Μαραγκουδάκης Παύλος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Δελίδης Αλέξανδρος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Οστεοεμφυτευόμενα ακουστικά βαρηκοΐας- Η εξέλιξη και τα αποτελέσματα
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Οστεοεμφυτευόμενα ακουστικά βαρηκοΐας- Η εξέλιξη και τα αποτελέσματα
Περίληψη:
Εισαγωγή: Τα οστεοεμφυτευόμενα ακουστικά βαρηκοΐας επιτρέπουν τη μετάδοση του ήχου δια των οστών του κρανίου, μεταφέροντας τα ηχητικά ερεθίσματα στον κοχλία μέσω δονήσεων παρακάμπτοντας το έξω και το μέσο ους. Η παρουσία τους στην βιομηχανία των ακουστικών βαρηκοΐας τα τελευταία 40 χρόνια τα καθιστά αξιόπιστα θεραπευτικά μέσα για την καταπολέμηση της βαρηκοΐας, προσδίδοντας στη φαρέτρα του ΩΡΛ χειρουργού και της βέλτιστης κλινικής αποκατάστασης των ασθενών με απώλεια ακοής.
Σκοπός της παρούσας ανασκόπησης είναι να αναδείξει τον εξελικτικό χαρακτήρα της χρήσης και απόδοσης των BAHA μέσω της αναφοράς στη χειρουργική και τεχνολογική εξέλιξη των σύγχρονων επιλογών αλλά και να αξιολογήσει το βαθμό συνεισφοράς τους ως προς τα ακοολογικά αποτελέσματα και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ακοολογικής απόκρισης που απορρέουν από την εφαρμογή τους.
Στόχοι επίσης είναι η αναφορά σε πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα κάθε επιλογής συσκευής BAHA, η ανάλυση των ενδεχόμενων επιπλοκών καθώς και η ανάδειξη της χρησιμότητας της επέμβασης ως θεραπευτική λύση στη βαρηκοΐα σε παιδιά και ενήλικες.
Μεθοδολογία: Η αναζήτηση μελετών πραγματοποιήθηκε από βάσεις δεδομένων όπως οι PubMed, EMBASE και MEDLINE λαμβάνοντας υπόψη συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές για τη διασφάλιση διαφάνειας της επισκόπησης και χρησιμοποιώντας λέξεις κλειδιά. Η εφαρμογή κριτηρίων ένταξης και αποκλεισμού μελετών προσδίδει στη συνάφεια και την εγγύτητα της μελέτης. Μάλιστα, αξιολογήθηκαν τα κλινικά και ποιοτικά αποτελέσματα των συμπεριλαμβανομένων μελετών (31 στο σύνολο) για το σαφή προσδιορισμό των ερευνητικών ερωτημάτων στην αποτελεσματικότητα των ΒΑΗΑ και την εξελικτική τους απόδοση.
Αποτελέσματα: Διαπιστώνεται ότι το ακοολογικό κέρδος από το ΒΑΗΑ μπορεί να αλλάξει με την πάροδο του χρόνου, προσφέροντας ταυτόχρονα ένα μέσο δραματικής βελτίωσης των ορίων ακοής σε ασθενείς με βαρηκοΐα αγωγιμότητας ή μικτού τύπου βαρηκοΐα που δεν μπορούν να επωφεληθούν από τα συμβατικά ακουστικά βαρηκοιας. Επιπλέον, μέσα από τις μελέτες φαίνεται πως το οστεοεμφύτευμα παρείχε στατιστικά σημαντική μέση βελτίωση στην αντικειμενική (ακοολογική εξέταση) και υποκειμενική (ερωτηματολόγιο) ακουστική απόδοση. Νεότεροι επεξεργαστές όπως ο Baha 6 Max SP έναντι παλαιότερων (Baha 5 & 6 Max) του συστήματος Βaha Attract φαίνεται να αποτελούν βέλτιστη λύση για ασθενείς έπειτα από παρουσία ακοολογικών δοκιμασιών. Εν συνόλω, οι ασθενείς που χρησιμοποιούν οποιοδήποτε σύστημα BAHA παρουσιάζουν αυξημένο ακουστικό όφελος σε σύγκριση με ομάδες ελέγχους χωρίς υποβοηθούμενη ακοή, αλλά και με συμβατικά ακουστικά βαρηκοΐας. Ωστόσο, σε συνθήκες ησυχίας, τα ακοολογικά αποτελέσματα είναι καλύτερα για χρήστες Baha, ενώ στο θόρυβο καλύτερα αποτελέσματα παρατηρούνται για τους χρήστες του Osia. Επιπρόσθετα, η οστεοεμφύτευση σε ασθενείς με μονόπλευρη βαρηκοΐα τείνει να επιφέρει στατιστικά σημαντικά αποτελέσματα ενίσχυσης της ακοής σε καταστάσεις που περιλαμβάνουν θόρυβο, περιβαλλοντική αντήχηση και μειωμένη αποστροφή στους δυνατούς ήχους, με πιο πετυχημένο επεξεργαστή συγκριτικά των υπολοίπων αυτόν του συστήματος Baha Attract. Στην υποκειμενική αξιολόγηση ακοής μετεγχειρητικά πάνω από το 80% των ερωτηθέντων παρουσίασαν υψηλά επίπεδα ικανοποίησης ως προς την ακοολογική τους ικανότητα.
Συμπεράσματα: Tο σύστημα των οστεοεμφυτευόμενων ακουστικών βαρηκοιας ΒΑΗΑ αποτελεί ως επί το πλείστον ένα ασφαλές και αποτελεσματικό μέσο για την αποκατάσταση ασθενών με βαρηκοΐα αγωγιμότητας, μικτού τύπου ή/και μονόπλευρη βαρηκοΐα-κώφωση. Τα υψηλά ποσοστά επιτυχίας σε ακοομετρικές μεθόδους και ικανοποίησης των ασθενών για τη χρήση και την προβλέψιμη ακουστική έκβασή τους τοποθετούν τα ΒΑΗΑ μεταξύ των κορυφαίων επιλογών για ακοολογική αποκατάσταση. Διαπιστώνεται πως οι νέες τεχνολογικές εξελίξεις όσον αφορά τα εμφυτεύματα Osia και Bonebridge επιφέρουν στατιστικά σημαντικά αποτελέσματα βελτίωσης της ποιότητας της ακοής σε σχέση με προγενέστερες συσκευές, ωστόσο θα χρειαστούν περαιτέρω μελέτες για μεγαλύτερο δείγμα ασθενών για να αξιολογηθεί εάν αυτά τα αναφερόμενα οφέλη είναι αναπαραγώγιμα.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Oστεοεμφυτευόμενα ακουστικά βαρηκοΐας, Bαρηκοΐα αγωγιμότητας, Aκοολογική αποκατάσταση, Xειρουργική τεχνική, συσκευές οστέινης αγωγής
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
84
Αριθμός σελίδων:
60
Melissourgou_Konstantina_Master.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο