Απώλεια ακοής, εμβοές και υπερακουσία σε επαγγελματίες διερμηνείς - Τονική ακοομετρία και Ωτοακουστικές Εκπομπές

Διπλωματική Εργασία uoadl:3440835 12 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ακοολογία–Νευροωτολογία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-11-29
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Λασηθιωτάκης Δημήτριος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Αθανάσιος Μπίμπας, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Επιβλέπων
Κωνσταντίνος Παστιάδης, Καθηγητής, Τμήμα Μουσικών Σπουδών, ΑΠΘ
Δημήτριος Κικίδης, Επιμελητής Β΄, Α΄ Πανεπιστημιακή ΩΡΛ Κλινική, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Απώλεια ακοής, εμβοές και υπερακουσία σε επαγγελματίες διερμηνείς - Τονική ακοομετρία και Ωτοακουστικές Εκπομπές
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Απώλεια ακοής, εμβοές και υπερακουσία σε επαγγελματίες διερμηνείς - Τονική ακοομετρία και Ωτοακουστικές Εκπομπές
Περίληψη:
Eισαγωγή
Oι ειδικοί ταυτόχρονης διερμηνείας (ΕΤΔ) είναι εξειδικευμένοι επαγγελματίες που εργάζονται σε απαιτητικές συνθήκες. Η καταλληλότητα του ηχητικού εξοπλισμού και η ποιότητα του ηχητικού σήματος θεωρούνται πολύ σημαντικές παράμετροι της εργασίας τους. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID, στο πλαίσιο της κοινωνικής αποστασιοποίησης, παρατηρήθηκε αυξημένη χρήση πλατφορμών απομακρυσμένης διερμηνείας μέσω υπολογιστών (Remote Simultaneous Interpretation-RSI). Ο εξοπλισμός συχνά δεν ήταν πια προτυποποιημένος και το ηχητικό σήμα ήταν περισσότερο επεξεργασμένο και συμπιεσμένο. Yπήρξαν αναφορές για διάφορα ενοχλήματα μεταξύ των ΕΤΔ που περιλαμβάνουν την απώλεια ακοής, τις εμβοές και τη δυσανεξία στον ήχο, μετά από έκθεση στο RSI.
Μεθοδολογία
Στην μελέτη μας που αποτελεί μία συγχρονική μελέτη, προσπαθήσαμε να ελέγξουμε την κατάσταση ακοής σε 22 ΕΤΔ. Εκτός από την λήψη ιστορικού και την κλινική εξέταση, διενεργήθηκε έλεγχος με τονική ακοομετρία και Ωτοακουστικές Εκπομπές Προϊόντων Παραμόρφωσης (DPOAEs).
Αποτελέσματα
Χρησιμοποιώντας ως κριτήριο απώλειας ακοής την παρουσία ουδού >25 dB HL σε οποιαδήποτε από τις εξεταζόμενες συχνότητες(250Ηz-8000Hz) του τονικού ακοογράμματος, στο δείγμα μας παρουσιάζεται απώλεια ακοής στο 40.9% των συμμετεχόντων. Στη μελέτη μας βρέθηκε μεγαλύτερη συχνότητα απώλειας ακοής υψηλών συχνοτήτων στις ηλικιακές ομάδες 50-60 και 60-70 ετών. Η αναφερόμενη παρουσία εμβοών ανήλθε στο 27.3% του δείγματος, ενώ υπερακουσία ανέφερε το 40.9% των συμμετεχόντων. Στo δείγμα μας, η απώλεια ακοής, οι εμβοές ή η υπερακουσία δεν βρέθηκαν να συσχετίζονται στατιστικά με το βαθμό έκθεσης στο RSI. Οι καταγραφές των ωτοακουστικών εκπομπών ήταν μη φυσιολογικές στις υψηλές συχνότητες.
Συζήτηση
Η συχνότητα εμβοών, υπερακουσίας και απώλειας ακοής στον πληθυσμό του δείγματος μας είναι αυξημένη σε σχέση με τις βιβλιογραφικές αναφορές για το γενικό πληθυσμό. Η παρατήρηση αυτή παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς δίνει το έναυσμα για τη διερεύνηση των πιθανών μηχανισμών και συνθηκών που ίσως ευθύνονται για αυτά τα ευρήματα. Λαμβάνοντας υπ’όψιν τους στατιστικούς περιορισμούς της έρευνάς μας, δεν μπορεί να ξεκαθαριστεί αν η χρήση RSI παίζει κάποιο ρόλο στα αποτελέσματα αυτά, ή αν είναι πιθανώς απότοκα των συνήθων συνθηκών εργασίας των ΕΤΔ.
Συμπεράσματα
Παρά τα ενδιαφέροντα ευρήματα σε αυτήν την πρωτότυπη έρευνα, το μικρό δείγμα και οι περιορισμοί της συγχρονικής μελέτης υπογραμμίζουν την ανάγκη νέων μελετών ώστε να εμπλουτιστεί η ελάχιστη βιβλιογραφία σε αυτή την εξειδικευμένη επαγγελματική κατηγορία.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Διερμηνείς, Ακοή, Ακοόγραμμα, Εμβοές, Υπερακουσία
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
42
Αριθμός σελίδων:
49
Lasithiotakis_Dimitrios_Master.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο