Μονάδα:
Τμήμα ΙατρικήςΒιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-12-09
Συγγραφέας:
Παππάς Νικόλαος
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Πιάγκου Μαρία, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Επιβλέπουσα
Τρουπής Θεόδωρος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτογέρου Βασίλειος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Βλάσης Κωνσταντίνος,, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Δεμέστιχα Θεανώ, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Τσακωτός Γεώργιος, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Τρουπής Γεώργιος, Αφ/π. Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ανατομικές μεταβολές του έσω χιτώνα (INTIMA) της κοιλιακής αορτής από την επίδραση των α-ΜΕΑ
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ανατομικές μεταβολές του έσω χιτώνα (INTIMA) της κοιλιακής αορτής από την επίδραση των α-ΜΕΑ
Περίληψη:
Τα τελευταία χρόνια, το σύνολο των καρδιαγγειακών νοσημάτων, αποτελεί με τεράστια διαφορά την κύρια αιτία θανάτου στον παγκόσμιο πληθυσμό ξεπερνώντας μάλιστα κατά πολύ τη συχνότητα θανάτων από νεοπλασματικές νόσους, αναπνευστικά προβλήματα ακόμα και την πανδημία του ιού COVID-19.
Ο ιατρικός κόσμος και οι επαγγελματίες υγείας έχουν λοιπόν να αντιμετωπίσουν μια τεράστια πρόκληση απέναντι στα καρδιαγγειακά νοσήματα τα οποία αυξάνουν όχι μόνο τον δείκτη θνησιμότητας αλλά και τις μερικές ή ολικές αναπηρίες επιβαρύνοντας με αυτό τον τρόπο τόσο την ποιότητα ζωής των ασθενών αλλά και τα ίδια τα συστήματα υγείας των χωρών τα οποία έχουν κληθεί να αντιμετωπίσουν τεράστιο αριθμό ασθενών οι οποίοι χρειάζονται συχνά υποστήριξη για το υπόλοιπο της ζωής τους.
Πολλοί είναι οι λόγοι στους οποίους οφείλεται η αύξηση αυτή της συχνότητας των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Οι παράγοντες οι οποίοι έχουν συμβάλει δραστικά στην αύξηση της εμφάνισης των καρδιαγγειακών νοσημάτων είναι η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, το κάπνισμα, ή παχυσαρκία, η αθηρωμάτωση, διάφοροι φαρμακευτικοί παράγοντες, καθώς φυσικά και το στρες που συνδέεται με το σύγχρονο τρόπο ζωής.
Ειδικότερα στις παθήσεις των αγγείων η αθηρωμάτωση βρίσκεται σε εξέχουσα θέση. Μια σειρά μηχανισμών προκαλούν μεταβολές στο ενδοθήλιο των αγγείων, προκαλώντας πάχυνση αυτού, ρωγμές της συνεκτικότητας του και θέτουν με αυτό τον τρόπο τις βάσεις αρχής δημιουργίας της αθηρωματικής νόσου.
Λόγω της συχνότητας χρήσης των αντιυπερτασικών φαρμάκων στον πληθυσμό και κυρίως στους γηραιότερους ασθενείς καθώς και του σημαντικού ρόλου που κατέχουν οι μεταβολές του ενδοθηλίου των αγγείων στην εμφάνιση της αθηρωματικής νόσου, η παρούσα διδακτορική διατριβή μελετά την επίδραση στον έσω χιτώνα της αορτής μιας ευρέως χρησιμοποιούμενης ομάδας φαρμάκων, των αναστολέων του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης σε υπερτασικούς ασθενείς που χρησιμοποιούσαν στη θεραπεία τους την εν λόγω κατηγορία. Η συχνότητα χρήσης των φαρμακευτικών αυτών παραγόντων στους υπερτασικούς ασθενείς, ο αριθμός των οποίων έχει αυξηθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια, καθιστά σημαντική την μελέτη της επίδρασης της κατηγορίας αυτής των φαρμάκων στον έσω μυϊκό χιτώνα των αγγείων καθώς αυτό επιδρά άμεσα στην δημιουργία της αθηρωματικής νόσου.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Αορτή, Καρδιαγγειακά νοσήματα, Ενδοθήλιο, Υπέρταση, Αγγειοτενσίνη, Αθηρωματική νόσος, Αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
69