Απαρχές της Βιοηθικής και βιοηθικές θέσεις των Κατά τόπους Αυτοκεφάλων Ορθοδόξων Εκκλησιών

Διπλωματική Εργασία uoadl:3442912 78 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ιστορία, Ηθική και Κοινωνιολογία της Ιατρικής
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-12-06
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Μάρκελλος Ιωάννης
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ποθουλάκη Αντωνία, Επιστημονικός Συνεργάτης, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Επιβλέπουσα
Μπάσδρα Ευθυμία, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Σιέμπος Ηλίας, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Απαρχές της Βιοηθικής και βιοηθικές θέσεις των Κατά τόπους Αυτοκεφάλων Ορθοδόξων Εκκλησιών
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Απαρχές της Βιοηθικής και βιοηθικές θέσεις των Κατά τόπους Αυτοκεφάλων Ορθοδόξων Εκκλησιών
Περίληψη:
Η Βιοηθική κυοφορήθηκε κάτω από την γονιμοποίηση των νέων ιατρικοβιοτεχνολογικών νεωτερισμών, οι οποίοι άρχισαν από τον 20ο αιώνα και μετά να αποτελούν μια αδιάψευστη πραγματικότητα. Η έκρηξη της βιοτεχνολογίας έμελλε να επηρεάσει την ίδια την υπόσταση της ιατρικής επιστήμης καταλυτικά καθότι, οι επαγγελματίες υγείας γεύθηκαν τον καρπό των ανακαλύψεων, ανακαλύψεις όμως που επηρεάζουν και την ίδια την ψυχοσωματική ιδιοσυστασία του ανθρώπου. Οι Ιατροί ήρθαν σε επαφή με την ευκαιρία να χαρίσουν μέσω της ιατρικής επιστήμης την πολυπόθητη ευδαιμονία, μακροζωία και γενικότερα την διατήρηση της υγείας του ανθρωπίνου όντος. Όμως, όλες αυτές οι σύγχρονες μέθοδοι και πρακτικές έμελλαν, ώστε να παρεισφρήσει ο κίνδυνος η ανθρώπινη αξία και αξιοπρέπεια να γίνουν αντικείμενα πειραματικών διεργασιών. Η Ορθόδοξη Χριστιανική εκκλησία από νωρίς αισθάνθηκε την ανάγκη σε πανορθόδοξο επίπεδο να σφυρηλατήσει με τον πλησίον μια σχέση βαθιάς αλληλεγγύης και αλτρουϊσμού προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε προσπάθεια που αντίκειται στο αρχικό του κάλλος για το οποίο άλλωστε έχει δημιουργηθεί.
Στις παρυφές του λόφου των θετικών επιστημών για την οποία γίνεται λόγος η Εκκλησία έρχεται σε ρήξη μερικές φορές με την σύγχρονη ιατρική επιστήμη επειδή στηρίζει απαρασάλευτα την κορωνίδα της δημιουργίας που είναι ο άνθρωπος. Η επόμενη μέρα της ιατρικής με την πρόοδο της βιοτεχνολογίας ήδη έχει επηρεάσει την διαλεκτική Ιατρικής και Θεολογίας καθότι φαίνεται η επιστημονική έρευνα να ξεπερνάει τα όρια της ιατρικής Δεοντολογίας και ο άνθρωπος να χρησιμοποιείται ακόμα και με ανήθικο και ύποπτο τρόπο προκειμένου να ικανοποιηθούν οι πολυπόθητες λύσεις στα ζητήματα υγείας. Αυτή όμως η πρακτική έρχεται να φανερώσει με πόση βιασύνη και βία ο άνθρωπος βάζει τον εαυτό του στην θέση Θεός και δεν κινείται με βάση την υπακοή της αγάπης αλλά με την ανυπακοή της εγωκεντρικότητας.
Στην σημερινή εποχή η Βιοηθική και τα βιοπροβλήματα όπως αποκαλούνται έχουν τεθεί στο προσκήνιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Οι κατά τόπους Αυτοκέφαλες Ορθόδοξες εκκλησίες καλούνται να πάρουν θέσεις για μία σειρά από ζητήματα όπως μεταμοσχεύσεις, ευθανασία, γενετικά ζητήματα, μορφές ευγονικής, εξωσωματικές γονιμοποιήσεις, τεχνητή νοημοσύνη και άλλα πολλά, τα οποία στην σύγχρονη εποχή προκαλούν νευρικό κλονισμό καθότι αλλάζουν τα μέχρι τώρα δεδομένα. Μαζί λοιπόν με την μετανεωτερική εποχή υπεισερχόμαστε κατάματα στην Μετά Θεόν και κατ’ επέκτασην στην Μετ’ αμαρτίαν εποχή όπου τα ζητήματα βιοηθικής θα γίνουν αιτίες πολιτισμικών πολέμων.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Ορθόδοξη εκκλησία, Ορθόδοξη βιοηθική, Διορθόδοξη επιτροπή βιοηθικής, Διαλεκτική θεολογίας και ιατρικής, Χριστιανική ηθική
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
595
Αριθμός σελίδων:
185
Διπλωματική εργασία τελική 4-12-2024.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο