The effect of photobiomodulation with an 810 nm diode laser on human gingival fibroblasts cultured on biofilm coated and air-flow decontaminated smooth titanium discs. In vitro study

Διπλωματική Εργασία uoadl:3446369 9 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Περιοδοντολογίας
Βιβλιοθήκη Οδοντιατρικής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-12-08
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Συκαρά Μαρία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Πεπελάση Ευδοξία, Καθηγήτρια, Τμήμα Οδοντιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΕΚΠΑ
Ιωάννης Καρούσης, Καθηγητής, Τμήμα Οδοντιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΕΚΠΑ
Γεώργιος Μπομπέτσης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Οδοντιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
The effect of photobiomodulation with an 810 nm diode laser on human gingival fibroblasts cultured on biofilm coated and air-flow decontaminated smooth titanium discs. In vitro study
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η επίδραση της ακτινοβόλησης με διοδικό laser χαμηλής ισχύος 810 nm σε ουλικές ινοβλάστες καλλιεργημένες σε επικαλυμμένους με βιοϋμένιο και απολυμασμένους με air-flow λείους δίσκους τιτανίου. In vitro μελέτη
Περίληψη:
Εισαγωγή: Στη θεραπεία της περιεμφυτευματικής βλεννογονίτιδας, θεραπευτικός στόχος είναι η απομάκρυνση του μικροβιακού βιοϋμένιου από την επιφάνεια του εμφυτεύματος, καθώς και η διατήρηση της επιφάνειας του τιτανίου σε κατάσταση που προάγει την επαναπρόσφυση των μαλακών ιστών. Η αποτελεσματικότητα της αεροστίλβωσης (air-flow) με σκόνη ερυθριτόλης ως μέθοδος απολύμανσης της επιφάνειας τιτανίου έχει τεκμηριωθεί, δεν υπάρχουν όμως ακόμη δεδομένα σχετικά με τη βιοσυμβατότητα της λείας επιφάνειας τιτανίου που καταλείπεται μετά από την εφαρμογή της. Επιπρόσθετα, η θετική επίδραση της ακτινοβόλησης με laser χαμηλής ισχύος σε ανθρώπινες ουλικές ινοβλάστες που καλλιεργούνται σε λείες επιφάνειες τιτανίου που έχουν απολυμανθεί με την εφαρμογή αεροστίλβωσης θα μπορούσε να έχει κλινικές εφαρμογές στην επίτευξη της επαναπρόσφυσης των μαλακών ιστών στην επιφάνεια του τιτανίου επιταγχύνοντας τη διαδικασία επούλωσης .
Σκοπός: Ο σκοπός της παρούσας in vitro μελέτης ήταν η αξιολόγηση της επίδρασης της απολύμανσης με air-flow (με σκόνη ερυθριτόλης) στον πολλαπλασιασμό και την έκφραση αυξητικών παραγόντων των ανθρώπινων ουλικών ινοβλαστών που καλλιεργήθηκαν σε λείους δίσκους τιτανίου που είχαν επικαλυφθεί με βιοϋμένιο, καθώς και η μελέτη της επίδρασης της ακτινοβόλησης με διοδικό laser 810 nm στον πολλαπλασιασμό και την έκφραση παραγόντων των ινοβλαστών που καλλιεργήθηκαν σε λείους δίσκους τιτανίου που είχαν επικαλυφθεί με βιοϋμένιο και απολυμανθεί με την εφαρμογή του air-flow με σκόνη ερυθριτόλης.
Υλικά και μέθοδoς: Για τους σκοπούς της μελέτης χρησιμοποιήθηκαν 240 λείοι δίσκοι τιτανίου (PT, Strauman®). Οι συνθήκες περιεμφυτευματικής βλεννογονίτιδας προσομοιώθηκαν επιμολύνοντας 120 δίσκους με 4 μικροβιακά στελέχη. Συνολικά μελετήθηκαν έξι ομάδες: ανθρώπινες ουλικές ινοβλάστες (HGFs) που καλλιεργήθηκαν σε 60 αποστειρωμένους δίσκους (ομάδα Ι), HGFs που καλλιεργήθηκαν σε 60 δίσκους που είχαν επικαλυφθεί με βιοϋμένιο και απολυμανθεί με air-flow (με σκόνη ερυθριτόλης) (ομάδα ΙΙ), HGFs που καλλιεργήθηκαν σε 60 αποστειρωμένους δίσκους και ακτινοβολήθηκαν με διοδικό laser 810 nm (15 J/cm2, 500 mW) (ομάδα ΙΙΙ), HGFs που καλλιεργήθηκαν σε 60 δίσκους που είχαν επικαλυφθεί με βιοϋμένιο και απολυμανθεί με air-flow και ακτινοβολήθηκαν με διοδικό laser 810 nm (ομάδα IV), HGFs που καλλιεργήθηκαν σε πλαστικά τρυβλία και ακτινοβολήθηκαν με διοδικό laser 810 nm (ομάδα V) και HGFs που καλλιεργήθηκαν σε σε πλαστικά τρυβλία (ομάδα ελέγχου). Η ζωτικότητα των κυττάρων αξιολογήθηκε στις 24, 48 και 72 ώρες με τη μέθοδο MTT καθώς και τον έλεγχο των ζωντανών και νεκρών κυττάρων με τη χρήση φθοριζουσών ουσιών FDA/PI. Η έκφραση των γονιδίων του επιδερμικού αυξητικού παράγοντα (EGF), του μετατρεπτικού αυξητικού παράγοντα-β1 (TGF-β1), του αυξητικού παράγοντα των ινοβλάστών (FGF), του κολλαγόνου τύπου I, άλφα 1 (COL1A1) και της μεταλλοπρωτεϊνάσης 1 (MMP1) αξιολογήθηκε στις 7, 14 και 21 ημέρες με τη χρήση της αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης πραγματικού χρόνου (RT-PCR). Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε ηλεκτρονική μικροσκοπία σάρωσης (SEM) στις 7, 14 και 21 ημέρες για όλες τις ομάδες δίσκων.
Αποτελέσματα: O πολλαπλασιασμός των κυττάρων παρουσίασε στατιστικά σημαντική αύξηση μεταξύ 24 και 72 ωρών για όλες τις ομάδες, εκτός από την ομάδα I. Στις 14 ημέρες, η ομάδα II παρουσίασε στατιστικά σημαντικά υψηλότερο πολλαπλασιασμό σε σύγκριση με τις ομάδες I και IV. Στις 72 ώρες, η ομάδα I εμφάνισε στατιστικά σημαντικά χαμηλότερο πολλαπλασιασμό σε σύγκριση με όλες τις άλλες ομάδες. Σχετικά με την έκφραση του EGF, οι ομάδες II και III είχαν στατιστικά σημαντικά υψηλότερη έκφραση σε σύγκριση με την ομάδα I στις 14 ημέρες. Η έκφραση του γονιδίου COL1A1 ήταν στατιστικά σημαντικά υψηλότερη για την ομάδα IV σε σύγκριση με την ομάδα I στις 7 ημέρες, καθώς και για την ομάδα IV σε σύγκριση με τις ομάδες I και II στις 14 ημέρες. Για την έκφραση του MMP1, η ομάδα II παρουσίασε στατιστικά σημαντικά χαμηλότερη έκφραση σε σύγκριση με όλες τις άλλες ομάδες στις 14 ημέρες.
Συμπεράσματα: Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τους περιορισμούς, η παρούσα in vitro μελέτη κατέδειξε ότι για ανθρώπινες ουλικές ινοβλάστες που καλλιεργήθηκαν σε λείους δίσκους τιτανίου, ο κυτταρικός πολλαπλασιασμός αυξήθηκε σημαντικά με την ακτινοβόληση των κυττάρων με διοδικό laser 810 nm, την απολύμανση των δίσκων με την εφαρμογή αεροστίλβωσης με σκόνη ερυθριτόλης και το συνδυασμό τους. Η γονιδιακή έκφραση στις 14 ημέρες καλλιέργειας αυξήθηκε σημαντικά για το γονίδιο EGF με την απολύμανση των δίσκων με την εφαρμογή αεροστίλβωσης (με σκόνη ερυθριτόλης) και με την ακτινοβόληση με διοδικό laser 810 nm, καθώς και για το γονίδιο COL1A1 με το συνδυασμό τους. Η προσθήκη της ακτινοβόλησης των κυττάρων με διοδικό laser 810 nm στην απολύμανση με αεροστίλβωση των δίσκων αύξησε σημαντικά την έκφραση των γονιδίων COL1A1 και MMP1 στις 14 ημέρες καλλιέργειας.
Κλινική Σημασία: Τα παρόντα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η απολύμανση της λείας επιφάνειας τιτανίου με αεροστίλβωση με σκόνη ερυθριτόλης και η μετέπειτα ακτινοβόληση των μαλακών περιεμφυτευματικών ιστών με διοδικό laser 810 nm μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα σημαντική για τη θεραπεία της περιεμφυτευματικής βλεννογονίτιδας, με σκοπό την προαγωγή της πρόσφυσης των μαλακών ιστών στις επιφάνειες των διαβλεννογόνιων κολοβωμάτων τιτανίου.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Φωτοδιέγερση, Περιεμφυτευματική βλεννογονίτιδα, Λεία επιφάνεια τιτανίου, Ουλικοί ινοβλάστες, Air-flow
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
427
Αριθμός σελίδων:
191
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2025-06-09.

Sykara_Maria_Master.pdf
4 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2025-06-09.