Ανεπάρκεια τραχήλου - Μέθοδοι αντιμετώπισης

Διπλωματική Εργασία uoadl:3446465 8 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Παθολογία της Κύησης
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2024-12-11
Έτος εκπόνησης:
2024
Συγγραφέας:
Παππά Αικατερίνη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Mαχαιριώτης Νικόλαος, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Δρακάκης Πέτρος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Σταύρου Σοφοκλής, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ανεπάρκεια τραχήλου - Μέθοδοι αντιμετώπισης
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ανεπάρκεια τραχήλου - Μέθοδοι αντιμετώπισης
Περίληψη:
Η ανεπάρκεια του τραχήλου της μήτρας αποτελεί την αδυναμία του τραχήλου της μήτρας να συγκρατήσει το έμβρυο, ελλείψει συσπάσεων της μήτρας ή τοκετού λόγω λειτουργικής ή δομικής βλάβης.
Η αιτία της πρόωρης μείωσης του τραχηλικού μήκους είναι ασαφής. Συνήθως, η ανεπάρκεια του τραχήλου οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως η δραστηριότητα της μήτρας, η συγγενής ή η επίκτητη ανεπάρκεια τραχήλου, η περιστασιακή κολπική αιμόρροια, η λοίμωξη / φλεγμονή του αμνιακού υγρού ή των εμβρυικών υμένων και βιολογικοί ή γενετικοί παράγοντες.
Η ανεπάρκεια του τραχήλου της μήτρας έχει συχνότητα εμφάνισης 0,1-1% και είναι γνωστό ότι συνδέεται με υψηλό κίνδυνο αποβολής στο δεύτερο τρίμηνο ή και πρόωρο τοκετό. Το κύριο πρόβλημα είναι η διάγνωσή της, καθώς δεν σχετίζεται με συγκεκριμένα συμπτώματα.
Η διάγνωση της ανεπάρκειας τραχήλου βασίζεται πλέον, στη διακολπική υπερηχογραφική μέτρηση του μήκους του τραχήλου. Μεταβολές του τραχήλου, όπως διαστολή 1 εκατοστού ή περισσότερο, που ανευρίσκονται κατά την κλινική εξέταση πριν τις 24 εβδομάδες κύησης θέτουν τη διάγνωση της ανεπάρκειας του τραχήλου.
Για την αντιμετώπιση της ανεπάρκειας του τραχήλου της μήτρας έχουν προταθεί διάφορες μέθοδοι, που περιλαμβάνουν την εφαρμογή κολπικού πεσσού, την κολπική ή από του στόματος χορήγηση προγεστερόνης και την εφαρμογή περίδεσης. Η κολπική προγεστερόνη μειώνει το ποσοστό πρόωρου τοκετού σε γυναίκες με βραχύ τράχηλο και η θεραπεία είναι αποτελεσματική ανεξάρτητα από το ιστορικό πρόωρου τοκετού. Η περίδεση του τραχήλου της μήτρας είναι επίσης αποτελεσματική στην υποομάδα ασθενών με βραχύ τράχηλο και ιστορικό πρόωρου τοκετού. Η εφαρμογή κολπικού πεσσού έχει επίσης προταθεί ως βιώσιμη παρέμβαση και η αποτελεσματικότητά του αποτελεί αντικείμενο συνεχιζόμενων μελετών.
Συμπερασματικά, η προληπτική θεραπεία θα πρέπει να επιλέγεται αξιολογώντας συγκεκριμένα χαρακτηριστικά για κάθε πληθυσμό, στα οποία το μαιευτικό ιστορικό θα πρέπει να είναι βασικός παράγοντας, όπως για παράδειγμα προηγούμενος πρόωρος τοκετός και μικρό μήκος τραχήλου.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Ανεπάρκεια τραχήλου, Παράγοντες κινδύνου, Προγεστερόνη, Κολπικός πεσσός, Περίδεση τραχήλου
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
106
Αριθμός σελίδων:
78
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Ανεπάρκεια Τραχήλου- μέθοδοι αντιμετώπισης Παππά Αικατερίνη.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.